Gratie programului european Erasmus+, 18 elevi ai Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”, insotiti de profesoarele Diana Popa (coordonator al proiectului), Maria Chelba (membru al echipei de implementare, responsabil mobilitati) si Lacramioara Margineanu (monitor) au efectuat, zilele trecute, un stagiu de pregatire practica in Braga, Portugalia, in cadrul proiectului Erasmus+ intitulat „Specializare pe piata muncii prin pregatire practica la standarde europene – Design pi Programare Web” (numar de referinta 2014-1-RO01-KA102-000956), cu un buget aprobat de 96.420 euro.

Participantii la acest prim flux al proiectului din totalul de trei sunt elevi in clasele a X-a si a XI-a ai colegiului. „In perioada aprilie – iunie 2015 s-au desfasurat in România activitati de pregatire pedegogica, lingvistica si culturala a proiectului. Limba de comunicare este engleza, elevii urmând si cursuri de pregatire de limba engleza in România, dar si de limba portugheza, in mobilitatea din Portugalia. Elevii au primit informatii despre cultura si civilizatia portugheza, traditii, istorie si arta, dar si despre Programul Erasmus+, informatii despre proiect, Europass Mobility s.a.”, a precizat prof. Diana Popa.

In Portugalia, participantii au fost repartizati la cinci firme IT, unde au lucrat in echipa, sub indrumarea unui tutore de practica. In cele 2 saptamâni de stagiu, beneficiarii au dobândit competente practice, au achizitionat si utilizat noi cunostinte de web design, de grafica si programare web in limbajul HTML, pe care le-au valorizat in realizarea in echipa a unui site web pentru firmele de stagiu. Participantii si-au imbunatatit si competentele lingvistice de portugheza si engleza, au intrat in contact cu sistemul de munca portughez, dar si cu traditiile, cultura, obiceiurile, bucataria portugheza.

PUBLICITATE

De-a lungul intregului stagiu, ei au fost evaluati zilnic de catre tutore, profesorii insotitori si monitor, si-au completat caietele de practica si jurnalele reflexive. Totodata, elevii au participat si la activitatile propuse de organizatia Amigos de Mobilidades, partenerul intermediar portughez, respectiv excursii organizate la Porto, Guimarães, Ponte de Lima, Viana do Castelo, Valença, orasul Tuy din Spania, plaja din Esposende.

Participarea la acest stagiu va creste sansele elevilor de a fi angajati la terminarea studiilor, atât pe piata locala a muncii, dar si pe cea nationala sau internationala. Competentele dobândite de catre fiecare participant la mobilitate au fost descrise in certificatul Europass Mobility, un adevarat pasaport profesional al beneficiarilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

    • Nu dom’le, nu e programare, de aia pentru a obtine o pagine web, etichetele trebuie asezate intr-o anumita ordine, ca nu sunt “programate” sa faca ceva…

  1. Mr. Shiva, desi mitologia indiana spune ca aveti un al 3-lea ochi, nu ati observat ca “L”-ul din html inseamna Language :). Aveti dreptate insa, nu e limbaj de programare…

LĂSAȚI UN MESAJ