In urma articolului din Desteptarea, de ieri, in care relatam tensiunile de la Liceul „Spiru Haret” Moinesti, politistii din localitate i-au luat marti, la intrebari, pe unii elevi, insa in absenta parintilor.

Se pare ca tensiunile din Liceul „Spiru Haret” Moinesti continua. Am scris in editia de ieri de anumite probleme care exista intre conducerea unitatii de invatamânt si o parte dintre elevi, tensiuni care au pornit de la niste discutii in contradictoriu legate de purtarea uniformei scolare. Totul a degenerat, iar Asociatia Elevilor din Bacau si Consiliul National al Elevilor au cerut demisia de onoare a directorului liceului, prof. Adriana Cazanel.

Urmare a acestui articol, Politia de Proximitate din Moinesti s-a sesizat si ieri s-a deplasat la Liceul „S.Haret”, unde a anchetat anumiti elevi. Inspectorul principal Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, a precizat ca acest control a vizat strict ordinea si linistea in zona arondata politistilor de proximitate si detensionarea unei situatii care ar fi putut degenera.

„Au fost trei politisti care au vrut sa lamureasca situatia. Nu s-a ajuns la nicio concluzie. La sfârsitul discutiei s-a intocmit, de catre un agent de politie, un proces verbal pe care a trebuit sa-l semnez, ca reprezentat al elevilor. Nu stiu scopul exact. Ei spun ca nu au gasit nimic la fata locului, dar exista foarte multa tensiune aici, in liceu. Ne deranjeaza multe lucruri, dar si atitudinea recalcitranta a doamnei director. Când au venit politistii am fost chemati in biroul doamnei director adjunct, profesor Lorina Lazarica. Doamna director adjunct a iesit din cabinet, iar pe doamna director general nu am vazut-o”, a precizat unul dintre elevii anchetati de politisti.

Un demers legal?

Aceasta ancheta ridica insa multe semne de intrebare. De ce? In primul rând, elevii anchetati sunt minori, au numai 17 ani. Cum s-a facut aceasta ancheta fara ca parintii lor sau tutorii legali si directiunea scolii sa fie de fata, dupa cum au sustinut elevii („Am fost doar noi si domnii politisti”)?

Este legal sa se procedeze asa? „Pe acel proces verbal semnatura data de elevi a fost strict pentru confirmarea ca cele scrise sunt si adevarate: ca uniforma scolara in liceu a fost ceruta de parinti si ca, la un moment dat, s-a vorbit despre un contract de confidentialitate intre elevi si conducerea scolii, dar fara a se impune acest lucru. Practic pentru asta au semnat ei”, a explicat reprezentantul IPJ Bacau, inspector princ. Narcisa Butnaru.

Mai mult, procesul verbal semnat nu a fost dat, intr-un exemplar, si elevilor anchetati, ci doar a fost indosariat in arhiva liceului. Conducerea scolii nu a putut fi contactata (nu a raspuns la telefon, in ciuda apelurilor noastre repetate), pentru a prezenta un punct de vedere si cu privire la aceasta ancheta a politistilor din scoala pe care o manageriaza.

„Daca nu sunt prezenti parintii, tutorii sau alti reprezentanti legali ai copilului minor, autoritatile sunt obligate sa solicite Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) un specialist, adica un psiholog sau un asistent social. Solicitarea se poate face si verbal, la 983 – Telefonul Copilului”, a declarat Marian Vatamanescu, purtatorul de cuvânt al DGASPC Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

 1. E nevoie de repect si pentru elevul cu a sa familie….domnii profesorii sa nu uite ca nu toti elevii au parinti pregatiti in universitati ci au mainele batatorite la munca pamantului , ca muncesc 8 ore in magazine infrigurate, si exemplele pot continua….respectati legile si procedurile, niciun parinte nu ar trebui sa semneze regulamentul de ordine interioara fara sa l fi citit si a l avea la dispozitia sa oricand! Multi parinti semneaza si nu stiu amanuntele care la un moment dat ii pot invinovati!
  Acolo sunt consilieri scolari care ar trebui sa monitorizeze situatia fara patima si invinovatiri….elevii devin cetatenii de maine ai orasului si respectul acum e tot mai greu sa l dobandesti!

 2. Reprezentantul elevilor ar trebui sa se ocupe mult mai mult de pregatirea personala, avand in vedere faptul ca are o situatie scolara nu tocmai buna,decat sa dea declaratii defaimatoare la adresa liceului si conducerii acestuia .

 3. Se vede cu ochiul liber ca-s doua tabere care isi disputa interesele. Probabil se vrea schimbarea directorului liceului. In ambele tabere, jocul iubit e fuga dupa ciolan.

 4. Dragi elevi,
  Nu fiti naivi! In tarile dezvoltate din Europa, uniformele scolare sunt obligatorii! De ce alegeti sa va comportati ca niste plozi alintati si sa creati haos intr-o institutie de invatamant care nu vrea decat sa urmeze legea? In Romania, in majoritatea judetelor, uniforma scolara este acceptata, iar avantajele sunt nenumarate:

  1. look profesional

  2. identificarea cu o unitate de invatamant de care se poate sa fiti si mandri!

  3. fara discriminare: bunul simt dicteaza sa nu se vina la scoala cu fustele prea scurte, umerii goi, haine de ultima moda, pantofi si genti de firma (cei care-si permit financiar, ceilalti, fiind automat injositi). Fiti fair play si atenti si la cei din jur!

  4.deci nu mai exista competitie: nu trebuie sa dovedesti nimanui ca te poti imbraca mai bine cand toata lumea poarta aceeasi uniforma draguta :). Energia economisita dimineata la oglinda, poate fi investita intr-o alta activitate, educationala 🙂

  5. scutesti bani si o gramada de timp! Iti ia o ora, doua sa te pregatesti; trebuie sa asortezi fusta cu bluza si geanta cu esarfa, pantalonii cu hanoracul si tenisiil etc…nu mai este nevoie, ai o uniforma! Plus ca nu trebuie sa gasesti ceva nou in fiecare zi, ca nu cumva sa comenteze colegul din fata, ca porti aceeasi bluza pe care ai purtat-o si ieri.

  6. este de inteles ca vreti sa iesiti in evidenta, iar infatisarea este probabil cea mai simpla cale de a o face- nu fiti snobi! Petreceti 5 zile pe saptamana intr-o institutie unde ar trebui sa invatati sa fiti profi si sa va pregatiti pentru o cariera (sunt curios daca Apple sau Microsoft, E-On sau chiar magazinul de la colt impune angajatilor unifome, iar acestia le refuza! :D); vineri seara, sambata si duminica va puteti imbraca cum vreti!

  Sunt si dezavantaje ale uniformelor, normal! Nu va puteti exprima personalitatea; scoala nu va permite sa purtati ce va place, dar cu siguranta va da sansa sa va implicati in alte activitati, mai constructive, unde sa va puteti exprima. Si cred ca alt dezavantaj ar putea fi faptul ca poate aveti nevoie de 2 uniforme, la schimb- oricum, mai ieftin decat un rand nou de haine in fiecare zi 😉

  Sper sa va gasiti bunul simt si sa judecati lucrurile la rece si cu spirit de raspundere si v-as mai propune sa gasiti voi, stimati elevi-viitorul tarii noastre, pedepse pentru nerespectarea, tot de catre elevi, a regulamentului intern al unei scoli. (glumesc!). Cand 500 de elevi poarta uniforma si 5 nu, ma intreb ce altceva pot face profesorii cu cei 5, daca nu sa-i roage sa mearga sa se schimbe?! Consiliul scolar al elevilor ar fi trebuit sa va fi rezolvat deja problema; liceul vostru nu e singurul care se supune acestor reguli-mai devreme sau mai tarziu nu va mai fi loc de atata revansa si atatea comentarii si toti va veti supune legilor. Ca un adult ce sunt, cu judecata intacta, nu pot decat sa-mi exprim uimirea ca ati fost luati in serios! Din presa, mi se pare ca ati spune orice pentru o farama de atentie. Mai nou se comenteaza si la actiunea luata de catre politie! Normal ca vin sa va intrebe ce aveti de gand? Normal ca vin sa verifice daca linistea publica este afectata de actiunile voastre!

  Din suflet,

  un tata model

LĂSAȚI UN MESAJ