În zona dintre fostul restaurant Cascada și complexul sportiv din centrul Bacăului ar putea fi așezată o nouă structură urbanistică, pe care profesorul universitar Dumitru Bontaș, o numește „Bacovia City Center”.

Aceasta ar putea fi organizată ca o corporație, după Legea societăților comerciale, și construită pe bază de subscripție publică. Un City Center în Bacău are deja modele în marile orașe ale României, cel mai apropiat și elocvent fiind cel din Iași, de la Iulius Mall.

Iar subscripția publică ar da dreptul participanților să preia un număr de acțiuni. Zona vizată este acum, practic, în delăsare, iar un City Center ar dinamiza energii creatoare și ar crește nivelul de satisfacție al cetățenilor. Fost prefect de Bacău, Dumitru Bontaș este președintele Consiliului de Administrație al Universității „George Bacovia” din Bacău.

PUBLICITATE

De ce numiți, domnule profesor, acest proiect „Bacovia Center”?

În toate lucrările despre orașul Bacău se spune că „Bacovia” a fost prima denumire a localității. Pentru mine numele Bacovia înseamnă foarte mult. Și patronul spiritual al universității noastre este Bacovia. Iar noua zonă, acest City Center, ar trebui să fie pentru instituția noastră prilej de a dezvolta o universitate de tip corporatist, așa cum sunt în prezent vreo 3.000 – 4.000 în toată lumea. Marile corporații au dezvoltat universități private care fac managementul resurselor umane. Adică asigură resursa prin recrutare, selecție și dezvoltare și apoi fac resetarea permanentă a dezvoltării pentru specializare și ultraspecializare, pentru schimbarea din mers a profesiei.

Ce ar trebui să fie Bacovia City Center?

Ar fi un fel de Dallas Center, în care corporațiile, fără a încălca destinația spațiilor dedicate sportului, ar putea aduce trei bănci comerciale. Pe partea dreaptă de afluire ar putea fi amenajată o parcare cu 20.000 de locuri, pe trei nivele, ca la Palas Center în Iași sau la Băneasa Center în București, iar deasupra parcării, practic la primul nivel, să se amenajeze un spațiu pentru copiii preșcolari, pentru ca părinții lor să viziteze în voie celelalte etaje ale centrului. Un nivel al centrului ar putea fi dedicat elevilor și studenților (spațiu de documentare, club, discotecă etc.), alt nivel unităților de alimentație publică, iar altul magazinelor.
Astfel, toți cei care ar trece prin Bacău ar avea, la intersecția străzilor Mărășești cu 9 Mai, o optimizare a dirijării circulației, dar și posibilitatea de a intra la Bacovia Center, de unde și ieșirea ar fi foarte lejeră. Corporația care ar utiliza proiectul se poate gândi la construirea unui tunel care să pună în legătură Bacovia City Center cu Parcul Cancicov.

Ca orice proiect, și acesta presupune investiții, bani.

Din proiect ar rezulta venituri care ar acoperi costurile amortizării investiției și ale administrării centrului. Astfel, ar ieși din circuitul public al fraudelor o serie de activități care rămân în grija unei corporații cu un consiliu de administrație, care ar aplica integral codul de guvernanță corporativă și care ar obține profit din vânzarea de produse și servicii. O parte a profitului ar fi folosit pentru dezvoltare, iar o altă parte ar reveni sub formă de dividende.

Cine ar putea intra într-o asemenea corporație?

În primul rând structura Asociației Metropolitane Bacău, care poate controla activitatea corporației, apoi Societatea de Investiții Financiare Moldova, care ar putea face un prospect de ofertă publică și ar putea conduce promovarea pentru oferta publică. Și universitatea Bacovia și universitatea de stat vor avea rolul de a asigura dezvoltarea permanentă, în concordanță cu nivelul la care s-a ajuns în acest secol. Iar universitățile ar putea face parte din boardul corporației.

Dar primăria, arhitecții ce rol ar trebui să aibă?

Organizațiile arhitecților s-ar putea implica în realizarea studiului de fezabilitate, sub comanda Asociației Metropolitane, iar în colaborare cu ele ar putea veni universitățile și SIF Moldova. După oferta publică de investiții s-ar porni subscripția. În etapa următoare, pe Bursa de Valori ar putea fi cumpărate acțiunile proiectului, evident la un preț mai mare.

A pornit vreo inițiativă pe tema proiectului Bacovia City Center?

Am vorbit cu domnul arhitect Constantin Amâiei, dar și cu alți specialiști și cu alți colegi din universitate, dar nu numai. Am promovat ideea oriunde am avut ocazia. Am legat ideea proiectului de realități existente în Iași, în București sau în alte mari orașe. Acolo s-au făcut asemenea investiții, care au apropiat standardele de viață comunitară de la noi de cele europene. Lumea ar începe să gândească altfel, cu optimism, și ar rămâne și tinerii acasă. Iar fiecare comună din Asociația Metropolitană ar putea fi făcută, cu mult curaj, un fel de cartier al Bacăului.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

25 COMENTARII

  • De ce se dorea demolarea stadionului municipal? Pt eliberarea terenului si gruparea lor la afaceri imobiliare. Si in urma cu mai bine de 12 ani s-a dorit demolarea stadionului pt constructia unui mall acolo. Atunci oferindu-se o noua locatie in CFR. Nu s-a dorit reamenajarea si redarea acelor terenuri de sport in favoare cetatenilor care doresc practicarea sportului.

  • Ne-am saturat de mall-uri. Saracia e la tot pasul, altceva nu mai stiu sa faca. Exista deja unul, suficient pt marimea Bacaului. Mai era propus unul pe terenul fostului POBAC, iar acum se mai vrea si al treilea. Se doreste doar valorificarea terenurilor deja detinute de oameni influenti.

 1. De spatii verzi si parcuri a auzit cineva ??? Nenorocitul asta de oras e prafuit si poluat … Deja exista constructii in zona … Universitatea Bacovia care e pe moarte poate deveni un astfel de centru ! Nu ducem lipsa de constructii inutile in Bacau !!!

 2. Daca nu s-ar ivi oportunistii si interesele obscure, ideea ar fi foarte buna! Dar cand apare Asociatia metropolitana si SIF Moldova, este clar ca au aparut interesele obscure!!

 3. si mai spune ca e profesor si ii pasa de educatia tineretului….
  zona verde, spatii pentru activitati sportive pentru copii si tineri, spatiu amenajat pentru skateri, etc.
  exceptand vreo 2 terenuri de tenis toata zona e intr-o stare avansata de degradare.

 4. Acolo trebuie construit un parc dar daca se desfiinteaza universitatea G. Bacovia (fabrica de diplome) se poate construi orice in locul ei si astfel ne-ar scapa de politicieni care au distrus Romania cu diplomele obtinute acolo.

 5. Stau amenajarile comuniste deceaba, sala sportului, de atletism etc, parcurile asemeni, nevoia de nou, de a creea o noua perspectiva a vietii , de informare este imperios necesara, ideea d.lui prof. Bontas este este benefica , iar in locatia indicata e o mizerie de nedescris…..

 6. Foarte buna ideea.astfel de centre au dezvoltat și Iasiul și Suceava. Sa speram ca se va construi si dezvolta Bacovia City Center . Felicitări Univ. G.Bacovia pentru acreditarea Dreptului și pentru planul de dezvoltare.

  • O mare prostie cu acreditarea Dreptului de catre o universitate de o calitate indoielnica.Pentru mucalitii cu bani,insa,da,e singura “salvare” ca sa ajunga ” ‘telectuali”! La alte facultati de stat nu si-ar fi indeplinit “visul” fiindca nu aveau capacitatea necesara.Aici,la Bacovia,iluzia a devenit realitate!Nu conteaza calitatea hartiei obtinute(probabil cu multi euroi de la tata),ci faptul ca s-a obtinut peticul magic de hartie care a mai scos pe banda rulanta si alti avocati,judecatori,juristi,etc. Am auzit de un jurist absolvent de acolo care acum sta cu smartphone-ul in mana, la birou, fiindca habar n-are cu ce se mananca acea meserie!Dar e ” ‘telectual”? E si gata am trantit usa in fata carcotasilor!

 7. Excelenta propunere.Bacăul are nevoie de un astfel de centru. Dacă vrem sa dezvoltam Bacăul trebuie sa fim uniți cum sunt la Iași și Suceava.ar fi timpul pentru o astfel de schimbare la Bacău.

 8. Avem nevoie de oameni pregatiti,nu de absolventi care isi cumpara diplomele!Probabil ca multi dintre ei nici nu ar fi indraznit pe vremuri cand scoala romaneasca avea alta calitate si alte exigente,sa se inscrie la o facultate grea precum e cea de Drept, de exemplu.Universitatile astea particulare au valoarea ciupercilor aparute dupa ploaie: unele sunt bune(destul de rare si nu in Bacau city) dar majoritatea celorlalte sunt categoric “nebune”!

 9. Mama, da ce s-au supărat oamenii.cât negativism…. de asta Bacăul sta pe loc și Iasiul merge inainte.cei care denigrați mai bine cititi legile înainte și cred ca o sa va gândiți mult mai bine înainte sa faceți astfel de comentarii …felicitări dl Bontas pentru idee.

LĂSAȚI UN MESAJ