29 martie 2024
ActualitateDetectivi angajati sa descopere un bolnav inchipuit

Detectivi angajati sa descopere un bolnav inchipuit

– un tânar, agresat de un vecin, s-a gândit sa profite de incident si sa intoarca situatia in favoarea lui, mai precis sa se aleaga cu niste bani – s-a internat in mai multe spitale din judet si din tara si a reusit sa obtina diagnostice de tot felul, inclusiv invaliditate permanenta si afectiuni psihice – o agentie de detectivi particulari, angajata de presupusul agresor, a descoperit ca victima nu e chiar atât de bolnava, ba din contra, munceste la câmp in conditii grele – pe parcursul investigatiilor, s-a ajuns la concluzia ca tânarul si-a ascuns afectiuni de care suferea inainte de a fi agresat

Pe 1 septembrie 2012, doi sateni din Faraoani s-au luat la bataie din cauza unor vaci care au dat iama intr-o vie. Martin R., barbatul trimis in judecata pentru vatamare corporala, spune ca i-a dat doar o palma lui Felix A. si ca acesta s-a impiedicat de o caruta si a cazut cu capul de asfalt. Povestea celui agresat este, insa, mult mai dramatica – a fost lovit cu un par, a cazut cu capul de beton si apoi lovit incontinuu cu picioarele.

Ce urmeaza poate fi scenariu de telenovela. Dosarul s-a judecat, in prima faza, la Judecatoria Bacau. Victima nu a venit la proces, dar a trimis un procurator care a cerut daune materiale si morale de 40.000 de lei. A cerut si expertiza medicala, proba cu care nici reprezentantul Ministerului Public nu a fost de acord, nici avocatul agresorului, pe motiv ca victima este o persoana activa, de la incident a trecut un an si jumatate, dar mai ales pentru ca nu exista niciun inscris din partea Serviciului de Medicina Legala care sa impuna efectuarea unei expertize.



Instanta a admis, totusi, expertiza, in baza unor acte medicale depuse de victima. Mai precis un intreg dosar cu documente adunate de la mai multe spitale. De la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau (SJU) – Sectia Neurochirurgie i s-a eliberat o fisa de internare, pentru perioada 1-11 septembrie 2012, cu diagnostic «contuzie cerebrala medie, sindrom confuzional, tulburari de echilibru, crize comitiale, cefalee, vertij».

Si la Psihiatrie a fost consultat si internat de trei ori, cu tulburari depresive, comitialitate GM si psihosindrom organic cerebral. Tânarul a ajuns si la IML Iasi care a concluzionat ca prezinta crize comitiale o data – de doua ori pe luna, fara leziuni posttraumatice si a consemnat afirmatiile bolnavului “ca, in ultimul timp, nu mai poate lucra decât in gospodarie si foarte putin”. Spitalul Clinic “N. Oblu” Iasi i-a recomandat sa evite consumul de bauturi alcoolice, cofeina si sa nu conduca vehicule.

Internari apar si la Spitalul Clinic Socola Iasi care mentioneaza, printre altele, la simptome, “diminuarea elanului vital si a randamanetului personal”, “insomnii”, “tendinta de izolare sociala”, “dificultati de integrare si relationare in mediul socio-familial”. Judecatoria a luat in calcul aceste acte medicale si l-a condamnat pe Martin R. la doi ani de inchisoare si la plata unei prestatii lunare de 750 de lei. Inculpatul mai trebuie sa suporte daune materiale de 8.432 lei, dar si daune civile catre SJU si Ambulanta de circa 3.700 de lei.

Detectivii sustin ca bolnavul e prefacut

Nemultumiti de aceasta sentinta au fost si agresorul, si victima care au facut apel. Pe de o parte, Felix A. considera ca pedeapsa este prea blânda fata de leziunile traumatice suferite de el, infirmitatea fizica si psihica, precum si scaderea la jumatate a capacitatii de munca, diagnostic stabilit, in urma unei expertize medicale, de catre Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Bucuresti.

*Pe de alta parte, in ecuatie intra si o agentie de detectivi particulari care vine sa demonteze intreg dosarul medical al victimei. In aceasta primavara, timp de aproape patru luni, detectivii angajati de inculpat l-au urmarit pe tânarul agresat, iar in urma investigatiilor, “au fost obtinute informatii si probe care atesta ca victima consuma frecvent bauturi alcoolice, fumeaza, iar, zilnic, merge la munca la câmp, conduce tractorul care transporta persoane (pe mama sa si uneori persoane straine), lucreaza la câmp in conditii grele, frig, caldura torida, intre 7.30 si 17.00, fara a veni acasa pentru odihna”, se spune in raportul agentiei.

Detectivii au depus la dosar fotografii si filmari care ar dovedi aceste acuzatii. Mai mult decât atât, ei ar fi descoperit, din discutiile cu vecinii si din investigatii, ca Felix ar avea antecedente medicale anterioare agresiunii si ca ar avea si un frate cu probleme medicale neuropsihice.

“Din discutii avute cu personal al Laboratorului de Sanatate Mintala din strada M. Eminescu, am retinut ca in perioada 01.01.2012 – 31.08.2012, Felix A. a fost de mai multe ori la consultatii si investigatii psihiatrice, consultatii ce au fost efectuate in baza trimiterii de la Dispensarul medical al comunei Faraoani”, se mai arata in raportul agentiei.

In aceste conditii, apar mari suspiciuni legate de adeverinta medicala eliberata de dispensarul medical din Faraoani care atesta ca, inainte de incident, victima nu era luata in evidenta cu boli psihice.

Curtea de Apel verifica aceste sesizari

Tinând cont de toate aceste noi probe, Curtea de Apel a cerut sa se emita adrese la cabinetul medical din Faraoani si la Laboratorul de Sanatate Mintala pentru a se clarifica daca tânarul agresat figureaza in evidente cu boli psihice, inclusiv epilepsie, de la ce data si durata internarilor pentru aceste afectiuni. De asemenea, instanta a cerut citarea victimei si i-a pus in vedere procuratorului ca, in cazul in care tânarul nu se va prezenta in instanta, acesta va fi adus cu mandat. Urmatorul termen va fi pe 10 septembrie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri