19 aprilie 2024
ActualitateDelegație impresionantă a Bacăului la întâlnirea de la Iași

Delegație impresionantă a Bacăului la întâlnirea de la Iași

* județul nostru a avut cea mai mare delegație la întâlnirea care a avut loc la Prefectura din Iași, pe masterplanul în Sănătate * primari, parlamentari, directori de spitale, reprezentanți din domeniul medical, cu toții au venit la această dezbatere cu date și argumente în fața propunerii de a se închide două spitale în județ, respectiv cele din Comănești și Buhuși, dar și de a se reduce numărul de paturi * pe toată durata discuțiilor, Sindicatul Sanitas a protestat în fața prefecturii * și aici, Bacăul a fost prezent cu o delegație de 10 membri, condusă de liderul filialei locale

Iașiul a fost luni, 25 februarie, așa cum se anunțase deja și cum am prezentat și noi în edițiile anterioare ale Deșteptării, locul de întâlnire pentru o dezbatere publică privind Masterplanul regional de Servicii de Sănătate, pe Regiunea Nord- Est. Un proiect, întocmit în urmă cu doi ani, de experți ai Uniunii Europene, prin care se propune o agendă a transformării sectorului sanitar în vederea atingerii eficienței, calității și accesului echitabil al pacientului la sistemul de sănătate, de a inversa piramida serviciilor și de a asigura în mod treptat o acoperire mai mare a nevoilor de sănătate ale populației prin intermediul serviciilor care reprezintă baza sistemului.

Un plan care însă ar duce și la reducerea numărului de paturi din spitalele publice, pe toată regiunea, dar care, la nivel local, propune inclusiv închiderea sau transformarea a două spitale în unități medicale de îngrijiri pe termen lung (Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr” Comănești) sau în ambulatoriu de specialitate independent (Spitalul Orășenesc Buhuși).



Parlamentari, primari, manageri de spital, autorități locale și județene, la un loc

La această întâlnire de la Iași, Bacăul a avut cea mai mare reprezentare. Au fost prezenți Dragoș Benea, senator și fost președinte de Consiliu Județean (CJ) timp de trei mandate, Silviu Pravăț, vicepreședinte CJ, conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate, respectiv Marius Savin – președinte director general și Dan Stoica – director executiv, conducerea Direcției de Sănătate Publică, prin Alin Năstasă – director executiv și dr. Cecilia Lucaci – de la departamentul de programe în sănătate.

S-au alăturat delegației managerii celor 6 spitale publice din județ și autoritățile locale, respectiv: din Bacău – Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău, și Mădălin Pârâianu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, alături de directorul medical dr. Cristina Halbedel, din Moinești – prof.univ.dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, alături de Valentin Vieru, primarul municipiului, din Onești – dr. Oana Secară, managerul Spitalului Municipal Onești, însoțită de Izabela Zgăvârdici – de la Direcția de Statistică și Gelu Nicolicea – directorul financiar-contabil, împreună cu primarul municipiului Nicolae Gnatiuc, din Comănești – Elena Stoica, managerul Spitalului Orășenesc Comănești, susținută de primarul Viorel Miron și Ionuț Iftimoaie, cunoscutul luptător K1 și cetățean de onoare al acestei localități, și din Buhuși – Constantin Poiană, managerul Spitalului Orășenesc Buhuși, alături de Mihaela Dornescu – directorul financiar contabil și Alina Vrînceanu – director de calitate, împreună cu Vasile Zaharia, primarul orașului.

Discuții cu ușile închise

Deșteptarea a fost acolo, la acea întâlnire, însă presa nu a fost acceptată la discuții. „Fără camere, fără aparate foto, fără înregistrări, fără presă” – s-a transmis tuturor jurnaliștilor, încă de la începutul dezbaterii. Bila neagră! Au fost prezente delegații din toate cele 6 județe ale Regiunii Nord-Est, respectiv Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava, Botoșani. De la Ministerul Sănătății au condus discuțiile, care au durat mai bine de trei ore, Tiberius Brădățan, secretar de stat, Monica Isăilă, director, și Andrei Dorobanțu, consilier al secretarului de stat.

„Este doar o întâlnire de lucru, tehnică, în care se discută despre Masterplanul de Servicii de Sănătate pe Regiunea de Nord-Est, iar astfel de întâlniri vor mai avea loc, inclusiv punctual, cu fiecare județ în parte, la nivelul Ministerului Sănătății. Nu este nimic încă bătut în cuie. La această dezbatere fiecare vine cu propuneri, dialogul este deschis, fiecare județ își spune punctul de vedere astfel încât să se ajungă la un masterplan aprobat.

Este un proiect finanțat de Ministerul Sănătății în 2016 și care prevede reorganizarea sau dezvoltarea sistemului de sănătate pe Regiunea Nord-Est, o regiune care are unele caracteristici speciale în ceea ce privește componența populatiei, raportul dintre rural și urban, distanțele între unitațile medicale cu paturi, lipsa sau prezența asistenței medicale în anumite localități. O regiune care din punct de vedere economic este considerată rămasă puțin mai în urmă față de vestul țării și față de Capitală.

Acest masterplan a fost elaborat de un corp de experți de la Uniunea Europeană, dar care au lucrat independent. Au avut discuții în teritoriu, au stat de vorbă cu autoritățile implicate în fiecare județ pe acest domeniu, au folosit date statistice pe care fiecare instituție le-a pus la dispoziție cu celeritate, fie că vorbim de case județene de asigurări de sănătate sau direcții de sănătate publică, fie chiar de Institutul Național de Statistică. Toate datele au fost analizate și comparate cu indicatori din Uniunea Europeană.”
Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Obiectivele masterplanului

În draftul Masterplanului regional de Servicii de Sănătate, pe Regiunea Nord- Est obiective sunt:
• Îmbunătățirea accesului populației la serviciile medicale, sporind în același timp echitatea în furnizarea de servicii;
• Reducerea discrepanțelor regionale și județene în ceea ce privește serviciile de asistență medicală primară și serviciile spitalicești disponibile;
• Îmbunătățirea eficacității, eficienței, productivității și rentabilității furnizării de servicii;
• Asigurarea calității și siguranței asistenței medicale;
• Dezvoltarea coordonării și complementarității între diferiții furnizori de servicii de sănătate și sectorul social;
• Promovarea modelelor alternative pentru furnizarea serviciilor spitalicești (de exemplu internare de zi, asistență ambulatorie, chirurgie de zi și alte servicii de îngrijire).

O bilă albă! Numai că, pentru îndeplinirea acestor obiective pentru județul Bacău se propune ca:

* la Spitalul Județean de Urgență Bacău: să se reducă un anumit număr de paturi de îngrijire boli acute (și trecerea de la internare la îngrijire de zi) și să se organizeze un al doilea „hub” regional de servicii de îngrijire terțiară/specializată pentru boli acute din regiune (după Iași)- de ex. oncologie/radioterapie; cardiologie intervențională;

* la Spitalul de Pneumoftiziologie (fost TBC) Bacău: să se mențină spitalul, dar cu mono-specializare, ținând cont de particularitățile României în ceea ce privește TBC, scăderea numărului de paturi și asigurarea de servicii medicale numai pentru tratarea pacienților cu TBC;

* la Spitalul Municipal Onești: să rămână spital de îngrijire secundară pentru partea de sud a județului (servicii de urgență, principalele specializări medicale și chirurgicale, servicii pentru mamă și copil), dar și să se reducă numărul de paturi pentru îngrijire boli acute (cu trecerea de la internare la îngrijire de zi);

* Spitalul Orășenesc Buhuși: transformarea în ambulatoriu independent (se vor stabili prevederile legale);

* Spitalul Municipal de Urgență Moinești: nicio modificare, deci să ramână spital de îngrijire secundară pentru partea de vest a județului (cu servicii de urgență, principalele specializări medicale și chirurgicale, servicii pentru mamă și copil);

* Spitalul Orășenesc Comănești: transformarea într-o altă unitate medicală (de ex. recuperare ori îngrijire pe termen lung) sau una socială.


„A fost o discuție destul de aprinsă și cu intervenții mai emoționale. Este însă de apreciat și de subliniat faptul că spre deosebire de guvernele Boc și Cioloș, când tăierile de paturi au venit din vârful pixului, ca o sentință, acum s-a inițiat această dezbatere, un dialog direct, destul de dificil, privind reorganizarea spitalelor, împreună cu toți factorii decizionali locali.

E complicat însă să propui reducere de paturi și închiderea unor spitale în Regiunea Moldovei, cea mai săracă din țară, în condițiile în care anunți o investiție de 45 de milioane de euro la Cluj, într-un spital de neurochirurgie, de exemplu. Sigur că am avut nedumeriri și legate de faptul că nu se precizează în acest masterplan cum s-a ajuns la aceste reduceri de paturi și pe ce indicatori. Se propune diminuarea serviciilor spitalicești sperând ca astfel se vor îmbunătății serviciile de asistență primară (prin medicina de familie, n.r.). Am solicitat măsuri concrete, un plan concret, de îmbunățățire a asistenței medicale primare, care să fie mai aproape de pacient și care în acest moment sunt cam înțepenite, și abia după aceea să putem vorbi de o consecință firească de reducere a numărului de paturi, dar în timp, nu imediat. Ni s-a zis ca vor mai fi astfel de întâlniri în care se va discuta cu pixul în mână, să confruntăm datele și să luăm deciziile corecte.

E simplu să spui că reduci paturi sau că închizi spitale, problema cea mai importantă este însă să ai și argumente, să ai și soluții. La Comănești de exemplu, trebuie făcută o optimizare, o eficientizare, însă la Buhuși sunt la momentul acesta indicatori care nu recomandă închiderea. Cât despre investițiile făcute în toate spitalele din județul Bacău, despre acestea nu s-a vorbit, dar au fost folosite ca argument de către toți managerii. Dar și aici sunt discuții: e bine că se fac investiții, dar trebuie să le faci și unde ai adresabilitate. Vom vedea ce va fi. ”
Dragoș Benea, senator de Bacău, președinte PSD Bacău

Protestul Sanitas

Uniunea Județeană a Sindicatelor Sanitas a invitat membrii de sindicat să protesteze în fața Prefecturii Iași pe toată durata acestor discuții. Și aici, Bacăul a fost reprezentat de o delegație de 10 membri ai sindicatului, condusă de Aurel Crețu, liderul filialei locale. „Suntem împotriva modului de reorganizare a sistemului public în regiunea noastră prin acest masterplan, așa cum este el conceput la forma actuală, dar și de faptul că la aceste discuții nu am fost și noi chemați, ca reprezentanți ai salariaților din sănătate.

Ne nemulțumește în totalitate masterplanul, pentru că se dorește transformarea sau chiar închiderea unor unități sanitare și reducerea de paturi în spitale în care s-au făcut investiții foarte mari. Pe de altă parte, în județul Bacau sunt 3,83 de paturi la mia de locuitori, iar în vestul țării se construiesc spitale. Suntem cea mai slab dezvoltată regiune, avem cel mai mic PIB pe cap de locuitor, și cu toate acestea astfel de analize încep de la noi. Acest protest este doar un semnal de alarmă, care sper să fie ascultat.

În caz contrar, cei care vor avea de suferit nu vor fi neapărat profesioniștii din sănătate, pentru că încă nu s-a vorbit și de reducere de personal, ci pacienții. Suntem pentru eficientizarea activității medicale și a gradului de ocupare a paturilor din spitalele publice, dar nu pentru reducerea lor și închiderea de spitale”, a declarat de la fața locului pentru Deșteptarea, liderul Sanitas Bacău, Aurel Crețu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri