24 aprilie 2024
ActualitateDe Ziua Educației la Școala Gimnazială „Spiru Haret”

De Ziua Educației la Școala Gimnazială „Spiru Haret”

Ziua Mondială a Educaţiei în Şcoala Gimnazială „Spiru Haret” este nu doar un eveniment marcant, ci, mai ales, un motiv de bucurie, graţie entuziasmului cu care elevii acestei şcoli participă la toate manifestările organizate. Astfel, în timp ce micii şcolari au realizat astăzi, 5 octombrie, o expoziţie de desene şi picturi, elevii de la gimnaziu au organizat dezbateri şi panouri tematice, omagiind totodată, în cadrul orelor de limbă română şi dirigenţie, chipul dascălului în literatura română.

Viziunea şcolarilor de la clasele primare asupra educaţiei, exprimată în limbaj plastic, a evidenţiat nu doar rolul şi necesitatea acesteia, ci şi o serie de probleme globale, cum ar fi folosirea raţională a resurselor planetei, asigurarea egalităţii de şanse, dreptul la educaţie. Eleva Alessia Maria Corban din clasa a IV-a C, premiată pentru cel mai frumos mesaj, a dat cuvântului „educaţie” câteva definiţii relevante: Evoluţie, Descoperire, Unicitate, Cunoaştere, Afecţiune, Toleranţă, Informaţie, Excelenţă.

Folosind o cromatică sugestivă, eleva Diana Căpuşă, din clasa a IV-a A, a surprins într-un spaţiu plastic viu colorat frumuseţea copilăriei şi câteva simboluri din universul apropiat al acesteia, primind premiul al II-lea. De o deosebită forţă sugestivă este şi compoziţia elevei Ioana Ruxandra Palade, din clasa a II-a B, ce a obţinut premiul al III-lea, pentru care şcoala este un centru de interes, asemenea unui soare ce-şi revarsă deopotrivă căldura sa asupra copiilor şi chiar a lumii întregi.



Lucrările tuturor copiilor au fost de altfel deosebite, transmiţând mesaje despre educaţie şi şcoală, într-o viziune plină de bucurie şi cu o încărcătură emoţională ce s-a putut vedea în fiecare vibraţie a pensulei. Expuse la intrarea în şcoală, picturile micilor şcolari i-au întâmpinat pe părinţi şi pe toţi cei care au trecut pragul şcolii, precum un zâmbet plin de culoare şi fantezie.

Pentru elevii de la gimnaziu, realizarea unui panou cu tema „Un copil educat, un om câştigat” a fost ocazia potrivită de a lansa idei şi opinii pline de originalitate, materialele constituindu-se într-o puternică argumentaţie în favoarea poziţiei centrale pe care o ocupă educaţia în formarea şi devenirea fiecărei persoane. Avem nevoie de educaţie „pentru a ne integra în societate”, „pentru a avea o meserie”, „pentru o viaţă de calitate”, „pentru o lume mai bună”- sunt doar câteva dintre motivele pe care le-au însumat elevii, constituind în final o pledoarie fără echivoc privind importanţa şi rolul educaţiei.

Iar dacă educaţia este atât de importantă pentru progresul acestei lumi în care trăim, şcoala, prin reprezentaţii ei, profesorii, este întâi chemată să dea valoare unui demers valoros şi acest lucru a fost elogiat în orele de limba română şi dirigenţie, unde profesorii le-au vorbit elevilor despre cele mai importante figuri de dascăli din literatura română şi cea universală. Într-o lume aflată într-o continuă schimbare, aceste modele rămân nealterate, simbolizând dăruirea, harul, bunătatea şi priceperea care, în pofida tuturor greutăţilor vieţii, au dat sens vieţilor tuturor şcolarilor ce le-au trecut prin mână. Iar dacă există vreo recompensă îndeajuns pentru aceşti oameni minunaţi, atunci aceea este dragostea elevilor şi acest lucru minunat îl putem vedea şi la elevii acestei şcoli, atunci când aleargă cu o nestăvilită bucurie să-şi îmbrăţişeze profesorii pe care îi îndrăgesc. Pentru elevii şi cadrele didactice din Şcoala „Spiru Haret” acest fapt este unul firesc, graţie unei legături care s-a închegat prin implicare activă, profesionalism şi mai ales acea apropiere fără de care copiii ar uita să zâmbească; iar chipurile şcolarilor sunt în acest sens o mărturie vie.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Educaţiei a devenit aşadar un prilej pentru elevi de a arăta tot ceea ce au ei mai frumos şi mai bun, îmbogăţind cu simţirea şi imaginaţia lor ceea ce cuvintele par uneori a nu fi de ajuns să arate şi mai ales o imensă bucurie ce va creşte nemărginit: bucuria de a fi copil.
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri