Aproape toti angajatii combinatului chimic Amurco vor intra in somaj incepând de vineri, 6 iunie. Restantele salariale pe care le-au primit partial luni au mai detensionat situatia, insa din punct de vedere social inca se poate vorbi despre un butoi cu pulbere.

Oamenii abia si-au primit banii pe februarie si martie, dar fara primele de vacanta cuvenite, iar in plus au primit doar promisiuni in locul celor patru salarii compensatorii la care au dreptul conform contractului colectiv de munca.

Acesti bani ar trebui sa ii incaseze de luni incolo, iar daca in interval de 30 de zile dupa aceea nu primesc nimic, chimistii ameninta din nou cu proteste extreme. Singurii care si-au luat salariile restante integral pâna acum au fost cei 18 oameni aflati o saptamâna in greva foamei, care au incasat si primele de vacanta, dar nici ei nu au primit salarii compensatorii.

PUBLICITATE

Dintre ei, 14 au incetat protestul, iar patru au decis sa continue pentru a-si lua si compensatoriile. Liderii sindicali au incercat totusi sa ii convinga sa plece acasa fiindca inca nu au acoperire legala pentru protest.

In combinat vor ramâne angajati câteva zeci de oameni, care vor asigura paza si conservarea instalatiilor. Combinatul nu mai are insa in acest moment nici curent electric, pe motiv de neplata a facturilor. Liderul sindical Gheorghe David a declarat ca, zilele acestea, la Ministerul Economiei, o delegatie a Interagro incearca obtinerea de facilitati pentru industria chimica, in primul rând subventii la pretul gazului, ceea ce ar permite repornirea si reangajarea oamenilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ