Copiii celor care nu-si puteau plati datoriile la camatari erau urmariti prin oras si amenintati cu bataia. Ca sa-i fie iertata datoria, unui barbat i s-a cerut sa-si aduca fiica de 16 ani ca sa faca sex cu interlopii din gasca.

Ca urmare a interceptarilor dispuse in primul dosar, s-a ajuns la concluzia ca principalul finantator al traficantilor era Toni Vasile B., care avea ca sursa de venit sume de bani obtinute prin camata si santaj. Inca din 2010, acesta formase un grup din care faceau parte Ionel Florin P., Eusebiu Stefan V., Andreea Roxana B. si Antonio Mihai B.

Acestia gaseau oameni disperati, cu probleme financiare, carora le imprumutau bani cu dobânda, apoi ii santajau si amenintau pâna recuperau datoriile. Ionel Florin P. era cel care executa ordinele lui Toni Vasile B. si Antonio Mihai B., ii urmarea pe datornici si ii intimida, prin amenintari inclusiv la adresa familiei si copiilor.

PUBLICITATE

Mai multe victime au povestit, in declaratiile date la Parchet, despre teroarea prin care au trecut din momentul in care nu au mai putut restitui sumele impuse de camatari, imprumuturi la care se adaugau dobânzi uriase.

Dialog camatar – victima

T. : Auzi? Ai vorbit cu Toni azi?
Eusebiu Stefan V. : Da.
T.: A! Si ce ti-o zis, ca trebuie sa-i dau 200 de euro, nu?
Eusebiu Stefan V.: Da.
T.: Daca îi dau numai 100 ma omoara, a?
Eusebiu Stefan V.: Eu stiu? Cred ca!
T.: Cred ca ma omoara, a? Sa încerc sa-l sun eu sau sa-l suni tu?
Eusebiu Stefan V.: Asa de naspa ti-ai ales momentul asta sa faci din astea.
T.: De ce? Dar n-am, n-am, trebuia acuma sa-mi aduca cineva 100 de euro si nu mi-a adus, am eu 100, am facut eu 100, dar n-am, n-am de unde. De ce, e nervos?
Eusebiu Stefan V.: Îhî!
T.: Tare?
Eusebiu Stefan V.: Îhî!
T.: De-abia asteapta sa ma omoare, cred ca.
Eusebiu Stefan V.: Nu, ca nu-i intentia asta. Stii? Alta-i intentia lui.
T.: Da. Pai nu stiu, hai sa ne întâlnim undeva sa-ti dau banii. Macar ca am copilul aicea cu mine, sa nu vina sa tipe pe aici.

Terorizati de camatari

Una din persoanele care au depus plângere a povestit ca, in luna septembrie 2014, a fost nevoita sa împrumute de la camatari de trei ori sume de bani în euro, în total 700 euro si a restituit doar o parte din datorie, in doua transe, respectiv 250 euro si 350 euro.

Pentru ca nu a putut sa le dea inapoi toata suma, camatarii au trecut la amenintari. I-a exasperat pe oameni cu telefoane, i-a urmarit prin oras si a facut presiuni asupra familiei ca in contul datoriei sa o lase pe fiica sa de 16 ani sa intretina relatii sexuale cu membrii gruparii de interlopi. Au urmat amenintari cu bataia, alti copii din familie au fost urmariti si, in acelasi timp, camatarii au trimis oameni acasa la victime pentru a le intimida. Pâna acum, opt bacauani au dat declaratii la Parchet impotriva interlopilor.

Dialog victima – camatar

A: Pai si de unde sa-ti aduc eu astazi 350 de euro si restul luna care vine?
Toni Vasile B.: Da’ nu ma intereseaza pe mine, ma fata! Bai! Bai! Bai! Bai! Nu ma aduce la disperare, auzi?! Deci, tu nu ma aduce pe mine la disperare sa fac o prostie mare cu tine!! Eu ti-o zic asa prieteneste! Ai înteles ce ti-am zis?!
A: Eu am înteles, da’ eu nu am de unde sa-ti dau banii.
Toni Vasile B.: Bun! Pe mine nu ma intereseaza, ai înteles?! Deci nu ma fa sa ma jur pe copiii mei! Ca daca ma jur pe copiii mei, îti spun, îmi intri în mâna! Daca nu te distrug, nici spitalul n-are ce sa faca din tine!! Ai înteles?! Eu ti-am atras frumos atentia si ti-am spus-o: daca tu în seara asta nu mi-ai adus 350 de euro, ma jur pe copiii mei de nu te distrug!!
A: Da’ eu ti-am zis, eu nu am de unde sa-ti aduc în seara asta banii.
Toni Vasile B.: Ei, bun, sa nu spui ca nu te-am anuntat!
……………………………………
Toni Vasile B.: În timpul lunii! Baga-mi-as p…, când ai luat banii astia de la mine, i-ai luat asa cum ti-a convenit si ai spus ca mi-i dai pe toti gramada?!
A: Da, Toni, da’ eu nu am avut serviciu, nu am avut nimic …
Toni Vasile B.: Nu ai avut serviciu. Si ma doare pe mine în p… de serviciul ma-ti?!
A: Da, tu esti nervos si te…
Toni Vasile B.: Pai ma intereseaza pe mine de serviciul ma-ti? Sa n-am parte de… Lasa-ma în pace, eu atât îti spun!
A: Da’ eu te las, da’ te rog frumos sa te calmezi, eu nu vorbesc urât cu tine!
Toni Vasile B.: Nu vorbesti urât cu mine? Pai du-te dracului de aici, du-te si adu-mi banii, fa! Fa, napârca!! Ada-mi banii ca daca dau cu tine de ciment daca nu-ti iese c… din tine!

Saltat dupa un flagrant

La sfârsitul anului trecut, s-a autorizat folosirea unui investigator sub acoperire din cadrul Biroul de Combatere a Crimei Organizate Bacau. Uneia dintre victime i-a fost pusa la dispozitie suma de 1.300 de euro pentru a achita datoria la camatari.

Toni Vasile B. a luat banii si a fost imediat imobilizat de politisti. La audieri, interlopul a recunoscut ca împrumuta sume de bani cu dobânda si ca punea presiune pe datornici, dar nu si infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane si minore.

Daniel Ciobanu

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ