– evenimentul a fost marcat prin ceremonii militare si religioase, iar la manifestare au fost prezenti familiile cadrelor, militari activi si in rezerva sau retragere, veterani de razboi si reprezentanti ai autoritatilor locale

Portile Batalionului 631 Tancuri „Oituz” s-au deschis la ora 11.00, iar autoritatile locale si comandantul Brigazii 15 Mecanizata „Podu Inalt” Iasi, au primit salutul garzii de onoare. Evenimentul s-a bucurat de prezenta unui public numeros, care, alaturi de invitati au ascultat mesajele transmise de Ministerul Apararii Nationale, alocutiunile invitatilor si aprecierile sefilor ierarhici.

Activitatea a cuprins inclusiv acordarea de diplome de merit militarilor care s-au evidentiat de-a lungul carierei, iar lt.col. Marius Marian, comandantul Batalionului 631 Tancuri „Oituz” a primit placheta aniversara de la col. Dragos Iacob, cmdt. Brigazii 15 Mecanizata „Podu Inalt” Iasi. Spre finalul manifestarilor care s-au derulat in curtea unitatii, oficialii au dezvelit placa aniversara, având inscriptionat un fragment din imnul tanchistilor.

PUBLICITATE

„Este o onoare pentru mine sa ma inclin in fata celor care lupta pentru tara. Alaturi de dumneavoastra, de aviatie si de celelalte unitati militare din Garnizoana Bacau ma simt in siguranta si sper ca aceste razboaie, aceste incercari din plan mondial sa nu ne afecteze niciodata”, a declarat Cosmin Necula, primarul Bacaului

„Batalionul 631 Tancuri Oituz reprezinta oarecum modernitatea. Sunteti printre cei norocosi care au sansa sa exploateze un produs mai nou decât alte structuri. Abia astept sa va vad in tancodrom, acolo unde experienta isi va spune cuvântul. Vreau sa va rog sa fiti mândri de bereta neagra si s-o purtati cu cinste pentru ca ea reprezinta aparteneta la un corp de elita. Este vorba de corpul tanchistilor care da o anumita directie si linie in fortele terestre române”, declara col. Dragos Iacob, cmdt. Brigazii 15 Mecanizata „Podu Inalt” Iasi

Partea a doua a evenimentului s-a consumat in tancodrom, acolo unde, tanchistii le-au aratat celor prezenti o frântura din antrenamentele lor. In poligonul de conducere a masinilor de lupta au fost executate exercitii de conducere cu tehnica don dotare, prevazute in planul instructiei batalionului. Tanchistii au simulat o situatie reala, in care plutonul de tancuri executa un atac cu obiectiv limitat pentru nimicirea unui inamic izolat.

Exercitiul a fost organizat de catre Compania 1 Tancuri, comandant cpt. Ion Anghel, comanda plutonului fiind asigurata de slt. Catalin Caranda. Exercitiul s-a desfasurat in sistem interarme, fiind implicate si structuri de cercetare, comunicatii si de logistica din cadrul batalionului.

Prestatia tanchistilor i-a surprins placut pe cei prezenti la manifestare, iar atacurile au crescut considerabil nivelul adrenalinei. Publicul spectator a primit un bonus de adrenalina in finalul exercitiului, când, un tanc cu senila a strivit caroseria unui autoturism. Manevrele, zgomotul, fumul si praful i-au facut pe spectatori sa savureze spectacolul din fata lor.

[wonderplugin_gallery id=”636″]

Batalionul 631 Tancuri „Oituz” a fost infiintat la 01 martie 1995 in Garnizoana Bacau, in baza ordinului ministrului apararii nationale nr. OG – 2/06.01.1995, in urma desfiintarii Regimentului 63 Tancuri, prin contopirea si transformarea fostelor subunitati si subordonat Brigazii 63 Tancuri Teritoriala.

Prin Decretul Prezidential nr. 119 din 27.05.1996, Presedintele României a acordat Drapelul de Lupta Batalionului 631 Tancuri drapel ce a fost inmânat de comandantul Armatei a-2-a, generalul de brigada Eugen Badalan in ziua de 01.08.1996, primului comandant al batalionului – locotenentul colonel Mihai Baciu. Incepând cu data de 08.03.2005, conform Ordinului Ministrului Apararii Nationale nr. M.S. 179 din 14.12.2004, Batalionul 631 Tancuri se resubordoneaza Brigazii 15 Mecanizata „Podu Inalt”.

Ca o recunoastere a modului exemplar de indeplinire a misiunilor incredintate si a rezultatelor obtinute in procesul instruirii, in baza ordinului sefului Statului Major al Fortelor Terestre nr. FT – 261 din 13.07.2009, Batalionului 631 Tancuri i s-a conferit „Emblema de Onoare a Fortelor Terestre”. In semn de apreciere a profesionalismului manifestat in indeplinirea misiunilor incredintate si rezultatele meritorii obtinute in procesul de instructie in baza ordinului sefului Statului Major General nr. S PD – 48 din 14.07.2014 , Batalionului 631 Tancuri i s-a conferit „Emblema de Onoare a Statului Major General”.

Ministrul apararii nationale a aprobat pe raportul sefului Statului Major General nr. N1 – 5241 din 17.12.2015, acordarea denumirii onorifice „Oituz” si adoptarea ca patron spiritual pe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Batalionului 631 Tancuri.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ