24 aprilie 2024
EconomieCulturile fermierilor, sub semnul întrebării

Culturile fermierilor, sub semnul întrebării

-agricultorii se tem de gerul anunțat că va veni în aceste zile – riscul compromiterii culturilor este mare, în contextul lipsei zăpezilor care să le protejeze

Vremea neobișnuită din iarna de până acum, caracterizată prin temperaturi extrem de ridicate și precipitații aproape inexistente, a pus serios pe gânduri agricultorii băcăuani. Și asta pentru că lipsa zăpezii ar putea pune sub semnul întrebării viitoarele recolte.

Vorbim mai ales de producțiile din vară la rapiță și grâu, culturi despre care, se știe, în timpul iernii, au nevoie de un strat considerabil de zăpadă pentru a trece de perioadele foarte reci, cu temperaturi mult sub zero grade. „Riscul este mare, pentru că plantele au vegetat, în perioada asta, fiind foarte cald, și au o cantitate foarte mare de apă în frunze. La un ger de minus 15 grade, timp de trei zile, cum se anunță, se poate ajunge la compromiterea culturii de rapiță.



Să sperăm că nu ne va prinde nepregătiți și se mai așterne ceva zăpadă. Pe mine, până acum, m-a ferit Dumnezeu de îngheț și în niciun an nu am fost nevoit să întorc cultura de rapiță din cauza gerului”, a declarat Viorel Ilaș, fermier din zona Solonț.

Așadar, producătorii ştiu că gerul va veni, totuşi, iarna aceasta, iar recoltele ar ar putea fi compromise. Emoții sunt și în privința pomilor fructiferi, mai ales cei din gospodăriile particularilor. Aceștia susțin că vremea neobișnuit de călduroasă de până acum a grăbit procesul de înmugurire.

„Am primit și eu semnale de la diverși particulari care mi-au spus că au observat muguri ușor umflați la pomii din grădinile lor. Însă, la noi, livezile arată normal, nu cred că vor fi probleme, deocamdată”, spune Pavel Teodorescu, proprietarul fermei pomicole Ceravis din Itești. Reprezentanții autorităților din agricultură susțin că încă nu este cazul să ne alarmăm, cel puțin în privința pomilor fructiferi.

„Nu trebuie să ne facem griji, chiar dacă au fost temperaturile mai ridicate, luna trecută. Asta pentru că – este scris în codul genetic al pomilor – până la sfârșitul lunii decembrie, «sâmburoaselele» – cireș, vișin, prun, cais, piersic – se află în repaos obligatoriu. La «semințoase» – măr, păr, gutui ș.a. – perioada de repaos obligatoriu este ceva mai lungă. Abia de-acum încolo, dacă ar fi temperaturi pozitive, pomii ar putea intra în vegetație. Or, dimpotrivă, prognozele meteo indică scăderi ale temperaturii sub zero grade”, a precizat dr. ing. Florin Acatrinei, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri