Municipiul Onești se bucură de un nou succes pe plan național, care a fost obținut de Ștefan Capmare, absolvent în această vară a Colegiului Național ”Grigore Moisil”.

Dacă amintim că în primăvara acestui an Ștefan Capmare a obținut o mențiune la Olimpiada Internațională de Filosofie (ce a avut loc în Muntenegru, el fiind pregătit de prof. Alina Zamfir), performanța de acum este la fel de strălucitoare: la cea de-a V a ediție a Olimpiadei Internaționale de Lectură, care a avut loc zilele trecute la Constanța, el a cucerit primul loc la nivelul III (la care au participat liceeni cu vârsta între 17 și 19 ani).

Această olimpiadă internațională a adunat la Constanța un număr de 58 elevi din România, Cipru, Ucraina, Republica Moldova și din… Qatar (de unde au fost prezenți patru tineri îndrăgostiți de lectură). Acești pasionați ai literaturii, care dovedesc abilități deosebite de a folosi lectura în vederea dezvoltării personale și de a reflecta asupra textelor citite, au susținut în cadrul olimpiadei internaționale o probă scrisă de trei ore. Ei au urmărit și cursuri susținute de profesori ai Universității Ovidius din Constanța: prof. univ. dr. Angelo Mitchievici (autor a numeroase volume de literatură comparată), prof. univ. dr. Marina Cap- Bun și de conf. univ. dr. Alina Buzatu.

Menționăm că tema din acest an a Olimpiadei Internaționale de Lectură de la Constanța a fost ”Prietenia” iar pentru succesul obținut Ștefan Capmare a primit felicitările multor profesori oneșteni. ”Ștefan a demonstrat încă o dată că România are un viitor, o speranță”, a menționat prof. Bogdan Romandaș, cunoscut pentru mai multe cărți de istorie locală la care a lucrat iar profesoara Margareta Agapi l-a evidențiat pe acest performer amintind perioada în care a fost elev al Școlii Gimnaziale ”George Călinescu”. Ea a declarat:”Îi știu valoarea lui Ștefan Capmare de mulți ani! El are «un nume predestinat» și aceste succese nu se pot obține fără profesori și îndrumători, pe care-i felicit!”

Pentru Olimpiada Națională de Limba Română, la care Ștefan Capmare a obținut primul loc și calificarea la olimpiada internațională de zilele trecute de la Constanța, el a fost îndrumat de prof. Elena Florina Mandel . Un merit deosebit pentru ca panoplia succeselor obținute de către oneșteanul Ștefan Capmare (în foto) să fie cât mai bogată au avut și profesorii Oana Droiman (inspector la ISJ Bacău, ce l-a susținut activ pentru ajungerea în Muntenegru), Mărioara Brescan (director al Colegiului Național ”Grigore Moisil”, care l-a sprijinit mult deoarece competițiile școlare naționale de la Limba română și Filosofie s-au desfășurat … aproape simultan în orașe diferite), Magdalena Velicu, Bogdan Romandaș și Luigi Bambulea.

Bucuria trăită de oneșteni după această performanță a lui Ștefan Capmare mai evidențiază un aspect: dincolo de toate succesele pe care le-a obținut acest tânăr din ”orașul Nadiei Comăneci”, impresionează consecvența și pasiunea sa, pe drumul unor noi împliniri.

Alte articole