O mulțime de nostalgii și de revizitări, ăsta e un termen mai nou, foarte des folosit, bântuie prin moda sezoanelor de toamnă-iarnă. Ca într-un „éternel retour”, creatorii privesc înapoi în timp, se întorc în anii ’60-’70 și ne propun și nouă să facem la fel, adoptând ținute care erau pe atunci „en vogue”.

Revenirile acestea sunt ciclice, de aceea e bine să păstrăm anumite piese de vestimentație care ne-au plăcut în mod expres. Eu chiar mai am din primii ani de studenție niște pulovere italienești, care umpluseră atunci Bucureștiul, fiind destul de scumpe, dar foarte frumoase, așa că mi-am luat câteva, făcând niscaiva sacrificii, ca să strâng bani. Paulette se numea firma și erau lucrate dintr-un mohair fin, și după cum am spus, foarte rezistent în timp.

Așa că am să le scot din pungi și am să le port din nou, pentru că tricotajele au revenit în forță în moda de toamnă-iarnă. Ca și pantalonii evazați, cu talie înaltă, fustele midi, purtate cu cizme lungi până la genunchi, apoi colierele din șnururi din piele, cu diverse pandantive din os, sidef, chihlimbar, pietre semiprețioase, toate astea îmi amintesc de anii ’70. Iar acum sunt, din nou, în prima linie a modei. Cam tot pe atunci erau foarte căutate maletele, rochiile fluide, tricotate, cardiganele și pardesiele din lâneturi, și ele pe val în acest sezon.

Relansate sunt și capele, pelerinele în diverse modele și lungimi. Multe din ele au și glugă, aceasta fiind un accesoriu de top. Cu o căciuliță de tip glugă veți fi, cu siguranță, foarte în trend, așadar, nu ezitați, și faceți-vă rost de acest model. Pentru vremea rece, foarte utile și în același timp la modă sunt jachetele matlasate, foarte ample și cu umeri supradimensionați, toate tipurile de parka, precum și paltoanele din stofe înflorate, în culori extrem de vii, aflate foarte aproape de ceea ce numim kitsch.

Ca tendință majoră, semnalez o mare „armada” de blănuri artificiale, aruncată în luptă de cei mai importanți designeri ai momentului. Marile feline, leoparzi și pantere, trecute în print-urile de pe somptuoase mantouri, au invadat podiumurile de modă, strârnind ropote de aplauze. Și imprimeurile de tip zebră se bucură, de asemenea, de un mare succes.

Se poartă la fel de bine însă și stofele, cele în carouri, mai cu seamă, tweed-ul fiind o țesătură nedemodabilă, de altminteri. Așa cum evergreen rămâne și trench-ul, în diferite reinterpretări updatate.

Tot din anii trecuți invocați mai înainte s-a transmis pasiunea pentru vestimentația din piele și pentru piesele ce amintesc de Vestul sălbatic : pantaloni, jachete cu franjuri, pălării cu boruri largi, ciocate, toate cu mult metal, ținte, catarame, etc. E un stil care se numește cow-girl-chic, și se potrivește celor mai rebele din fire.

Culorile privilegiate sunt cele autumnale, ocrul, ruginiul, roșul burgund, dar vedetă absolută este argintiul. În materie de coafuri, părul cu aspect wet (umed) este un supertrend, la machiaje predominând culorile neon, bleu, verde crud, lila, bleu glacial, etc. Rujurile sunt nude sau roșu aprins, sprâncele se poartă grose, texturate, iar obrajii conturați și îmbujorați. O paletă tentantă, din care aveți ce alege, depinde de bunul dumneavoastră gust.

Alte articole