"Natasa Crismaru spune ca astfel de situatii tind sa devina un fenomen"/ foto: Ramona Ionescu

La implinirea vârstei de 14 ani, o parte dintre copiii a-i caror parinti sunt plecati la munca in strainatate sunt in imposibilitatea de a-si face carte de identitate. Acest lucru se intâmpla in conditiile in care minorii sunt lasati de ani de zile in grija bunicilor, a matusilor, unchilor sau a prietenilor, fara ca parintii sa-i imputerniceasca legal pe acestia sa-i reprezinte in relatia cu autoritatile.

„Pentru ca ne-am confruntat cu astfel de situatii si nu exista alta cale, am cerut la DGASPC Bacau plasament de urgenta pentru copiii respectivi. Acestia trebuiau sa sustina evaluarea nationala, dupa care urma inscrierea la colegiu, iar fara actul de identitate acest lucru ar fi fost imposibil”, declara Natasa Crismaru, director la Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Bacau.

Ea spune ca in astfel de cazuri trebuie sa se instituie o curatela in vederea reprezentarii intereselor persoanelor minore.

De regula, in procura respectiva se precizeaza domiciliul minorului si persoanele care au atributii ca parinte. „In unul din cazuri, mama si-a lasat copilul la concubin si a plecat sa munceasca in strainatate. La implinirea vârstei de 14 ani, concubinul a vrut sa puna copilul in legalitate si nu stia cum, adresându-se astfel serviciului nostru, insa noi nu eliberam astfel de documente. Curatela se obtine la instanta de curatela.

Când se confrunta cu astfel de situatii, este de preferat ca adultii sa se adreseze la asistenta sociala de domiciliu pentru a gasi solutii sau la DGASPC pentru instituirea plasamentului de urgenta la rude”, precizeaza Crismaru.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ