Zeci de case din localitatea Mâgla, comuna Negri, au fost inundate ieri, dupa ce doua pâraie, Mâgla si Mora, s-au transformat in puhoaie furioase dupa ploile de duminica noaptea. A curs apa din cer atât de multa, incât cele doua pâraie n-au mai incaput albii si au apucat-o pe unde s-a nimerit, prin curti, pe câmpuri, pe drumuri. Apa a patruns in case si a distrus mobile, dusumelele si a innamolit fiecare ungher. Pe alocuri a fost atâta apa, de ajungea oamenilor pâna la piept. “Apa a inceput sa urce dimineata si a tot urcat. N-am mai vazut atâta apa pe Mâgla de prin anii ’50. Daca albia era facuta drept si nu avea atâtea coturi prin sat n-ar fi fost probleme. Dar dupa revolutie s-au abandonat toate planurile”, spune Ion Caramalau, un localnic vârstnic. Primarul a organizat puncte de incarcare a sacilor cu nisip, pentru ridicarea de diguri si a anuntat imediat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care a reactionat prompt si a trimis in zona masini cu trupe de interventie formate din jandarmi si pompieri, dotate cu barci pneumatice. Cu barcile au si fost evacuate din gospodarii peste 30 de persoane si duse la loc uscat, pe drumul comunal. Asa a fost si in cazul Elenei Andone, prima scoasa dintre puhoaie. “Bine ca nu s-a prapadit nimeni. Cu casele o mai scoatem la capat”, spune femeia.

“Avem probleme mari la Mâgla, de unde trebuie sa evacuam cel putin 30 de familii. Pârâul Mora are sapte-opt metri latime, iar in inaltime sunt locuri in care a ajuns la un metru.”
Eugen Dumea, primarul comunei Negri

Salvatorii in uniforma

PUBLICITATE

In total 32 de localnici au fost salvati de militari din mijlocul apei si dusi in locuri mai sigure. Tot ei au salvat si aproape 80 de animale si pasari. Fortele s-au intarit de la o ora la alta iar spre seara numarul celor care au fost mobilizati in aceasta localitate ajunsese la 100. Dupa ce s-au asigurat ca nimeni nu mai este in primejdie s-a trecut la ridicarea de diguri din saci de nisip pe o distanta de aproape 250 de ml. Proprietarii locuintelor evacuate s-au imprastiat pe la rude dar pentru cei care nu aveau unde merge autoritatile locale din comuna Prajesti au pus la dispozitie gradinita. Si drumul judetean 207D a fost inundat, apa pe drum trecând de un metru, iar circulatia a fost intrerupta. Militarii au ramas si peste noapte pentru monitorizare si paza locuintelor din care proprietarii au fost nevoiti sa plece.

Printre cei evacuati s-au numarat si mai multi copii cu vârste cuprinse intre 1 an si 6 luni si 14 ani, dar si doi batrâni bolnavi. O femeie de 83 de ani, imobilizata la pat, a fost scoasa din casa la timp si predata unui echipaj de la Ambulanta, care a transportat-o la spital. Tot la spital a ajuns si un batrân care suferea de mai multe afectiuni. La el s-a putut ajunge dar cu masina de teren a echipei pirotehnice.

„In primul rând s-a intervenit pentru salvarea persoanelor ale caror gospodarii au fost inundate. Fortele au fost suplimentate, s-au facut trei portiuni de dig si acum apa se retrage. Oricum se ramâne in zona. In sprijinul nostru au sarit si jandarmii, politistii, lucratori de la Serviciul de Gospodarire a Apelor Bacau dar si multi pompieri voluntari din localitatile Negri, Prajesti si Traian.”

lt. Andrei Grecu – ofiter relatii publice ISUJ Bacau

Sprijin din Prajesti

Au sarit in ajutorul celor din Mâgla si vecinii din Prajesti. “Ajutam la evacuare si mai târziu vom inlatura urmarile inundatiilor”, spunea viceprimarul din Prajesti, Petre Jicu. Viceprimarul din Negri, Danut Patriche, a spus ca oamenii evacuati ar putea fi dusi sa innopteze la Traian sau Prajesti, daca apele vor mai creste. “Nu avem nici curent electric, fiindca apa ajungea pâna la transformatorul electric, iar E.On a oprit alimentarea, ca sa nu avem alte necazuri”, a spus viceprimarul Patriche.

A trecut pericolul

Din fericire, in jurul prânzului, apele au dat semne ca se retrag. Cum nici ploi nu mai erau anuntate, oamenii asteptau nerabdatori sa se intoarca la casele lor si sa isi repuna ordine in gospodarii. Pâraiele Mora si Mâgla ramân insa o amenintare, chiar daca peste câteva zile vor fi doar doua fire de apa. Din când in când, le vine cheful sa isi faca de cap prin gospodarii si nimic nu le poate opri.

Fara curent si telefon, cu apa in curti
La Saucesti si Damienesti nu au fost mari probleme, de data aceasta. “Nu avem case sau curti inundate. Am curatat din timp rigolele si apa s-a scurs”, arata Valentin Manea, primarul comunei Saucesti. “La noi au fost câteva portiuni de drum erodat, insa minore, nu ca la Negri. Pe noi ne avantajeaza pozitia geografica. Dupa ce se linistesc ploile, vom observa unde sunt probleme si vom interveni. Trebuie sa fim pregatiti si pentru precipitatiile din iulie”, a declarat Puiu Ciobanu, primarul comunei Damienesti.

“Avem inundate 150 de curti, patru case, toate santurile colmatate, drumurile rupte… Torentii de pe dealuri au adus cioate si au blocat podurile. Drumurile sunt pline de ravene! Noi am intrat cu utilajele, dar nu am facut fata, era prea mare cantitatea de apa! Acum, intervenim cu buldozerele, motopompele, ca sa scoatem apa din beciuri si mâlul din curti, dupa care vom incerca sa aducem niste prundis.”
– Cristian Istoc, primarul comunei Buhoci

 

“Nu am avut curent, internet si telefonie pâna la ora 11. Acum, s-a rezolvat, dar avem probleme mari cu drumurile. Din cauza ca nu avem decât un kilometru de asfalt, e noroi si nu se poate circula. Mai ales spre Racatau, e jale. Poate macar acum se va indura Consiliul Judetean sa trimita câteva masini de balast!”
Costica Mitica, secretarul comunei Horgesti

“Au aparut probleme pe drumurile balastate, mai ales acolo unde sunt rampe si pante. Am primit solicitari de la Parincea, Racova si Corbasca. Noi intentionam sa trimitem autogredere care sa le reprofileze, dar totul va depinde de buget.”
Valentin Palea, director SPJD Bacau

Roxana Neagu
Geta Panaite
Silvia Patrascanu
Ovidiu Pauliuc


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. frumos gest din parteapompierilor bv lor
    , poate ca aera si ma bine daca ari fi ordonat si stavarache ceva ajutoare precum le-a dat si celor din margineni de pe paraul niegel si trebes

LĂSAȚI UN MESAJ