Mâine, profesorul de chimie de la fostul Liceu (azi, colegiu) „Vasile Alecsandri” se află la un lustru de statutul de centenar. S-a născut la 7 iulie 1923 în Bacău şi a fost elev la Şcoala de Bă(i)eţi Nr. 2 (actuala Şcoală Gimnazială „Al. I. Cuza”), unde au învăţat Radu Beligan, Solomon Marcus, Emanuel Elenescu, Constantin Arseni ş.a.

Între anii 1942 şi 1944 a urmat Şcoala Militară de Ofiţeri de Artilerie în Germania, servind apoi Armata Regală Română până la 8 sept. 1946. La 92 de ani a scos prima sa carte de amintiri: „Memoriile unui ofiţer de artilerie”, urmată de „Memorii din copilăria mea”, de amintirile „unui profesor de chimie în comunism” şi de ale „unui pensionar în perioada de tranziţie”.

Acum două zile, l-am găsit bucuros că îi apăruse încă o carte: „Satul copilăriei mele”. Am deschis reportofonul şi am aflat că e vorba de Bucşeşti, din comuna Poduri, şi că înspre toamnă va da la iveală ultima producţie:

„Bacăul copilăriei mele”. „Am epuizat subiectele pe care mi le-am propus”, ne-a motivat senin capătul de drum editorial. I-am sugerat să scoată şi un volum de publicistică, în care să adune multele articole tipărite în Bacău şi în ţară. Aproape că l-am convins. „La mulţi ani!”, domnule profesor! Ne vedem/auzim la centenar!

În ediția de luni, citiți mărturisirile col. (retr.) Constantin Zavati, omul care l-a întâlnit pe Hitler în Al Doilea Război Mondial.

Alte articole