Discrepante majore intre sentintele date de instanta de fond si cea de control judiciar, intr-un dosar cu un prejudiciu de peste 5 milioane lei. Curtea de Apel Bacau a pronuntat o hotarâre de achitare in cazul lui Adrian Nicolae Alistar, administratorul SC Construct Invest SRL Trebes, trimis in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani si condamnat de Tribunalul Bacau la opt ani de inchisoare.


PUBLICITATE

Instanta superioara a achitat si persoana juridica SC Construct Invest, cercetata pentru aceleasi infractiuni si condamnata de Tribunal la plata unei amenzi de 20.000 lei. In acelasi timp, in apel, a fost lasata nesolutionata actiunea civila formulata de ANAF – Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bacau, desi instanta de fond obligase inculpatul si societatea pe care o administra la plata sumei de 5. 409.822 lei, plus majorari, penalitati si dobânzi aferente pâna la achitarea debitului, fiind dispusa si confiscarea de la inculpati a câte 5,6 milioane lei si instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor. Sentinta este definitiva, iar paguba ar putea fi recuperata printr-un nou proces civil.

Conform rechizitoriului, in perioada octombrie 2009 – iulie 2010, Adrian Alistar ar fi retras din conturile SC Construct Invest peste 16,6 milioane lei, bani ce ar fi provenit din evaziune fiscala. In urma anchetei, s-a stabilit un impozit pe profit in suma de 2.131.073 lei, datorat statului, pentru care au fost calculate dobânzi de 1.026.862 lei si penalitati de 319.661 lei, pentru perioada ianuarie 2007 – mai 2010.

Pentru aceeasi perioada, s-a stabilit TVA de plata de 3.278.749 lei, plus dobânzi de intârziere de 1.544.131 lei si penalitati de 491.812 lei. In total, peste 5,4 milioane lei – obligatii fiscale fara dobânzi si penalitati. Alistar a mai fost trimis in judecata pentru fapte similare si executa acum o pedeapsa definitiva cu inchisoarea.

„Problema, in acest dosar in care a fost achitat, este ca la instanta de fond nu s-a facut nimic, nu a fost administrat niciun fel de probatoriu, desi noi am facut foarte multe cereri. La Curtea de Apel s-au acceptat toate aceste probe, s-au audiat martori, s-a admis proba cu inscrisuri, s-a facut expertiza. Practic, s-a facut cercetarea judecatoreasca ce trebuia facuta la fond”
– Avocatul Cristian Cojocaru, aparatorul lui Adrian Alistar

Alte articole