Ministerul Educatiei s-a decis: organizeaza concurs de ocupare pe post si pentru functiile de director si director adjunct in unitatile scolare. Se vorbesste si de o perioada privind aceste examene, respectiv lunile octombrie – noiembrie, anul acesta, si martie – aprilie, anul viitor. Daca ar fi sa se puna si in practica aceste decizii (care in momentul de fata fac doar obiectul unui proiect de lege), aceste concursuri vor fi primele organizate din 2008.

„Daca o persoana doreste sa candideze pentru functia de director sau director adjunct la mai multe unitati de invatamânt, aceasta trebuie sa depuna câte un dosar pentru fiecare post pentru care candideaza. Candidatii reusiti pe mai multe posturi vor inainta, in scris, comisiei de concurs, optiunea pentru o singura unitate de invatamânt, in termen de doua zile lucratoare de la afisarea rezultatelor contestatiilor la ultimul concurs sustinut. Dupa exprimarea optiunii scrise, fiecare post ramas vacant va fi ocupat de urmatorul candidat admis.

Daca nu exista un alt candidat admis, concursul se reprogrameaza”, prevede proiectul. Potrivit Ministerului Educatiei, concursul pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct la aceeasi unitate de invatamânt se poate organiza in aceeasi sesiune, in zile diferite, primul fiind cel pentru ocuparea functiei de director.

PUBLICITATE

Totodata, in cazul vacantarii functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamânt preuniversitar de stat, conducerea interimara va fi asigurata, pâna la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârsitul anului scolar, de un cadru didactic titular, numit prin detasare in interesul invatamântului, prin decizia inspectorului scolar general, cu avizul consiliului de administratie al inspectoratului scolar. Concursul consta in analiza si evaluarea curriculum-ului vitae al candidatului, punctajul maxim acordat de fiecare membru al comisiei, independent, la aceasta proba, fiind de 10 puncte, un interviu cu intrebari de legislatie scolara si o proba scrisa de management educational.

„Vorbim de un proiect de lege. Nu am primit nimic oficial. In prezent, doar suntem consultati si intrebati cu privire la acest subiect. Când va fi publicata o forma finala a acestei legi, sigur vom avea mai multe informatii legate de aceste concursuri.”
prof. Alina Pistol, inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau

Contracte de management

In urma promovarii concursului, directorul incheie, pe o perioada de 4 ani, contract de management administrativ-financiar cu primarul unitatii administrativ teritoriale (orasului sau comunei), respectiv presedintele Consiliului Judetean pe raza careia se afla unitatea de invatamânt, dar si un contract de management educational cu inspectorul scolar general.

In prezent, directorii si directorii adjuncti din scolile, liceele si colegiile bacauane sunt numiti in functie doar cu delegatie in interesul invatamântului pe o perioada determinata, respectiv anul scolar in curs. Ultimele schimbari pe aceste functii s-au facut la sfârsitul lunii trecute, in urma carora 21 de manageri din unitatile de invatamânt si-au pierdut scaunul. Sase dintre ei sunt din institutiile scolare din municipiul Bacau.

„Intotdeauna am fost adeptul ca directorul unitatii scolare sa fie numit in urma unui concurs. Doar asa, stiind ca cel putin 4 ani ocupa aceasta functie, managerul in cauza are si alta responsabilitate. Numai ca mi-as dori ca aceste concursuri sa fie corecte, iar numirile sa nu fie politizate, asa cum se intâmpla acum. Sa se ia in considerare si experienta in domeniu. Sunt proiecte care nu pot fi derulate doar un an si apoi abandonate. Daca se vor organiza aceste concursuri, sigur voi candida si eu.”
prof. Relu Ovidiu Cojocaru, acum director adjunct la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau

„Când mi-am inceput activitatea pe o functie de conducere a fost tot urmare a unui astfel de concurs. Vorbim de anul 2006, cu mandat de 4 ani, pâna in 2010. Ulterior au fost numirile cu delegatie, pe o perioada de un an. E bine ca se revine la aceste concursuri pentru ca asa te poti axa pe un plan managerial pe termen lung. Ai alta perspectiva. Eu voi candida, tocmai pentru a continua ceea ce am inceput in colegiul pe care-l conduc. Importanta este insa si echipa cu care lucrezi. ”
prof. Daniela Bejan, in prezent director la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” Bacau (FOTO)

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

 1. Sa dea examen precum elevii la bac sau capacitate, adica in sali supravegheate video cu teze scrise si corectate in alte judete etc, nu asa cum s-a procedat pentru mandatul lui madam Sotcan, adica ba-i bolnava, dar vine la servici, ca in final sa sustina la concurs o lucrare in p point care nu e greu de facut si gata mandatul il are asigurat pe 4 ani.Rusine sa-i fie!!!

 2. Nu au nicio rusine, si candidatii liceelor cu elevi foarte buni (Alecsandri, Ferdinand etc) vor obtine in primavara nota maxima, mai ales la interviu (proba orala) pentru ca toamna e sezonul gripelor, virozelor.

 3. E normal sa se dea examen intr-0 tara civilizata nu ca la noi cu pile, cunostinte, etc etc.Examenul sa fie pe bune asa cum a comentat si GELU si nu pe ochi frumosi. Cu examene pe bune dispar codosii si aplaudacii primarilor. Sunt foarte bine venite aceste examene mai ales in mediul rural unde peste jumatate din directori-oare sunt pusi politic si sunt pe langa scoala. adica niste habarnisti cu aere……….. telectuale.

 4. As dori sa vad candidati noi, nu fosile, profesori tineri si cadre didactice cu rezultate in unitatea scolara respectiva, ca de politruci si ahtiati dupa functii ne-am saturat! Unii chiar nu realizeaza ca plictisesc? Chiar se cred cei mai buni?(Cojocaru, Bejan, s.a.?) Mai lasati oamenii sa rasufle!Sunt altii mai buni ca voi! Prezentati-va CV-ul public, sa stie lumea cate ceva despre voi! Si prezentati lucruri concrete, facute cu elevii, nu proiectele europene si nu mai stiu ce POSDRU-uri pe parale grele! Mergeti la ore, completati-va cataloagele, incheiati notele la purtare(se aude dom’ Cojocaru, ca nu-ti cunosteai elevii cat ai fost “mazilit” diriginte), organizati activitati extrascolare, pregatiti elevii pentru olimpiade, completati hartogaraia inutila, faceti pregatire suplimentara gratuita pentru bacalaureat, etc. etc. Director bun fi in scoala in care esti titular, nu un mercenar ahtiat dupa functie in alte scoli(Prietenii stiu de ce va inghesuiti!TRAIASCA PARANDARATUL!!!!!!!). Concurs public cu camere de luat vederi! Si vot secret in CP!!!

 5. Mai schimbatii ca sunt unii care stau pe functia asta de 1o-15 ani si fac legea in scolii dupa cum vor ei (intra in scoala,colegii cei care dau mai mult) sunt care nu cunosc legea. MAI SCHIMBATII !

 6. Perino(Balcan) a fost si este director la Mangeron fara sa fie titular , catedra a reusit sa si-o duca in cele din urma la Vranceanu, deci il doare in cot de colegiu, suge cat poate si pe urma pa Ilie.

 7. Eu am avut si am o problema cu acei directori care pretind bani sau plocoane pentru a numi profesori slab pregatiti pe anumite catedre caldute, dand la o parte profesorii “ingrati” care au luat note mari la titularizare si care ii incurca serios prin simpla lor prezenta pe catedra.Cum procedeaza ca sa-i elimine?Isi pun toata trupa de sefi de catedra sa jigneasca,sa izoleze si sa descurajeze cadrul didactic respectiv.Acesta fie accepta sa taca si sa inghita,fie pleaca lasand loc liber celor pe care ii “prefera” acesti pseudo-directori din motivele prezentate mai sus.In cazul unor profesori tineri, mai sensibili,tactica functioneaza perfect.Concluzia mea e ca scolile nu au nevoie de oameni talentati,ci de pseudo-profesori care cotizeaza la buzunarul directorilor.Nu-i acuz pe toti desigur, dar trend-ul asta e, in invatamantul bacauan.In cativa ani,scolile vor fi pline numai de profesori slab pregatiti iar cei foarte buni cu siguranta vor pleca dezamagiti.Culmea!Vorbim de cele mai bune scoli totodata…

 8. E doar un proiect de lege….cand se va finaliza se va completa desigur si cu perioade de concurs…Iar concursul trebuie organizat OBLIGATORIU de inspectoratul scolar, un examen,, pe bune”, corect in care sa primeze capacitatea manageriala si ,,stiinta” viitorilor manageri! Pana atunci succes noilor si vechilor directori!

  • Nu numai in rural.Nu se va tine cont de niciun concurs.Vor fi numiti in continuare prin delegatie.Cei mai dracosi si mai putin agreati de colectivul de profesori,vor avea intaietate.Altfel nu-mi explic cum de niste personaje care se poarta abuziv cu colegii lor,ajung peste noapte in scaunul de director…

 9. Acordul CP prin vot secret inainte de depunerea dosarului pentru concurs + PV fotocopiat al sedintei! Sa vedeti cati din actualii directori sau dintre ahtiatii dupa functie ar obtine acordul! Inainte de asta prezentare CV cu documente doveditoare IN ORIGINAL , proiect de dezvoltare institutionala pe 4 ani pentru scoala respectiva, sa demonstreze candidatii ca stiu despre ce este vorba. Nu venim asa in orice scoala sa fim directori, ca e satula lumea de incompetenti, panarame, lingai si politruci!

LĂSAȚI UN MESAJ