Moda concediilor medicale a “prins” foarte bine printre salariati, atât printre cei din sistemul bugetar, cât, mai ales, printre cei din mediul privat. Cum legislatia actuala obliga angajatorii sa plateasca integral aceste drepturi pentru angajatii lor, cu recuperarea ulterioara, dar anevoioasa si cu intârzieri mari, a banilor de la Casa de Sanatate, concediile medicale s-au transformat intr-o problema majora de care se plâng toti oamenii de afaceri.

Populatia Bacaului pare a fi din ce in ce mai bolnava. Cel putin aceasta poate fi concluzia ce poate fi trasa daca ne uitam pe statisticile Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, care arata ca numai anul trecut a inregistrat peste 3.700 de concedii medicale, iar in prima jumatate a acestui an, alte aproape 2.000. Iar numarul lor este in crestere.

Mai grav este ca, in fata acestor date seci, se creaza dezechilibre financiare majore la nivelul mediului de afaceri. De ce? In perspectiva triadei angajator – angajat – autoritate, cel care are cel mai mult de pierdut este administratorul de firma. Asta pentru ca tot angajatorul este cel obligat de lege sa achite aceste indemnizatii, dar fara a avea vreun fel de control asupra felului in care concediile medicale sunt acordate. Iar banii pe care in final ii recupereaza de la Casa de Sanatate
vin cu intârzieri foarte mari, uneori chiar si de 2-3 ani.

“Aceste concedii medicale sunt marea noastra problema. Sunt bani blocati in circuitul contabil, pe care ii recuperam foarte greu” – spune Costel V., administrator de firma.

TBC-ul scoate salariatul din câmpul muncii cel putin 1 an

In ultima perioada, patologia care predomina pe acordarea acestor concedii medicale este, in special, de natura neurologica, cardiaca si pulmonara, boli care trimit salariatul in concedii medicale prelungite, in unele cazuri chiar si de un an.

Cum este, de exemplu, cazul tuberculozei, alaturi de alte afectiuni precum neoplaziile, bolile infectocontagioase foarte grave sau urgente medico- chirurgicale, care tin bolnavul acasa pâna la recuperarea totala. Iar daca pe afectiunile mai grave parafa pe un concediu medical este pusa de medicul specialist si chiar de cel expert, pe cele mai usoare, de medicul de familie.

“Intr-adevar, ne confruntam cu o patologie diversa – TBC, BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica, n.r.), bronsite. Iar acum, din cauza caldurii, chiar cu hemoptizii – expectoratii cu sânge. Acolo unde este cazul, acordam si concedii medicale. Am observat si eu o usoara crestere. Daca, de exemplu, anul trecut am avut 10 concedii medicale, anul acesta am 14. Sunt cazuri confirmate histopatologic cu BK – bacilul Koch, care scot din activitate salariatul timp de 1 an. Daca vorbim de un TBC operat sau osos, concediul medical poate ajunge si la 1,5 ani”, a explicat dr. Anca Gheonea, medic primar Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau.

Amenzi si controale

Asaltata de sesizari, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a efectuat, prin compartimentul specializat, si controale pe aceasta tema, atât la medicii prescriptori, cât si la agentii economici. “Pe de o parte facem verificari pe partea furnizorilor de servicii medicale, acolo unde constatam anumite erori in completarea si raportarea acestor concedii medicale, iar pe de alta parte controlam persoanele juridice, urmare a unor sesizari privind neplata la timp a acestor concedii medicale”, a explicat Iulian Oboroceanu, purtator de cuvânt la CJAS Bacau.

Numai anul trecut s-au realizat 178 de astfel de controale (169 la medici si 9 la societati private) care s-au lasat cu 12 avertismente scrise la medicii de familie si trei amenzi in valoare totala de 5.500 lei, la angajatori. Anul acesta, prin aceste masuri, s-au mai aplicat alte 5 avertismente.

“In 2012 s-au inregistrat 3.729 de concedii medicale din care au fost decontate 1.680. Sumele solicitate au fost de 7.132.000 lei, din care s-au platit 2.868.000 lei. In 2013, in primul semestru, s-au inregistrat 1.933 de concedii medicale, in valoare de 3.232.000 de lei, din care pentru 725 s-au platit 1.135.000 de lei” – a declarat Iulian Oboroceanu, purtator de cuvânt la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau.

“Avem o adresabilitate constanta. Pe partea de concedii medicale predomina cazurile chirurgicale si ortopedice, dar si indemnizatiile de crestere a copilului. Eliberam concedii in continuare in baza concediilor emise initial de medicii specialistii pe atacuri ischemice tranzitorii, sindroame vertiginoase, insa depinde de caz”, spune dr. Mihaela Caliman, medic de familie.

Durata concediului medical de care poate beneficia un bolnav este de 183 de zile, incepând cu prima zi a imbolnavirii. Dupa 93 de zile el trebuie sa ceara avizul medicului expert in asigurari sociale pentru a-si prelungi recuperarea. Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale, si se diferentiaza.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ