In aceasta saptamâna, cei 19 beneficiari ai Asociatiei Lumina, de la Hospice Casa Albert, se bucura de “Clubul de vacanta”. In timpul anului, in cele doua vizite saptamânale la centru, copii invata, fac kinetoterapie si se joaca cu voluntarii.

Ultima saptamâna a lunii august este dedicata in schimb, in totalitate, activitatilor in aer liber, care presupun si jocuri in piscina, daca vremea permite. Ca de obicei, transportul copiilor si masa sunt asigurate de asociatie.

Ajutorul vine atât de la voluntarii de la liceele din Bacau, cât si de la voluntari englezi. In ceea ce-i priveste pe tinerii din Marea Britanie, acestia sunt cazati in Casa Albert, suporta singuri costul transportului si vin de cele mai multe ori insotiti de o donatie.

Din cei aproximativ 120 de tineri englezi care trec anual pragul centrului Asociatiei Lumina, cea mai mare parte sunt deja, sau isi doresc sa devina, invatatori. In “Clubul de vara” din acest an, doar trei din cei 13 voluntari englezi sunt inca elevi. Asociatia este finantata in principal de fundatia “Cry in the Dark” din Marea Britanie.

Alte sponsorizari vin din subventiile de la stat ale celor 22 de persoane cu handicap sever din centrul de la Comanesti, din redirectionarea celor 2% din impozit, dar si din donatii ale unor firme private. Asociatia Lumina ofera inca din 1999 ingrijiri paleative persoanelor diagnosticate cu o boala incurabila. Din program fac parte si persoane cu sanse de revenire, dar care, in cazul unei miraculoase insanatosiri, sunt excluse din program.

“E deja al treilea an in care organizam «Clubul de vacanta». Avem multe cereri, inclusiv de la persoane adulte, dar spatiul ne obliga sa ne limitam pentru moment la 19 copii si tineri. Ne bucuram de ajutorul voluntarilor englezi, sositi aici din curiozitate si care de cele mai multe ori revin, semn ca le place. Incercam sa alinam suferinta adaugând viata zilelor ramase” – declara Mara Matei , Specialist Relatii Publice Asociatia Lumina.

“Sunt voluntar de un an si jumatate si am aflat de acest loc de la mama mea, care lucreaza aici. E minunat sa ajuti oamenii, sa ai ceva de daruit celorlati.Facem tot felul de activitati, de la construit, lipit, decupat pâna la tesut” – spune Bogdan Dumitrache, voluntar (17 ani).

“Vin din noiembrie la acest centru si imi pare rau ca nu l-am descoperit mai devreme. Sunt foarte multumita de personal, de conditii si de faptul ca nu e deloc costisitor. E o ocazie buna si pentru mine sa ma destind si sa pot fi in aelasi timp alaturi de fiul meu” – a declarat Mariana Chirila, mama unuia din beneficiarii centrului.

Madalina Gheta


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ