Societatea Moldo Energy Construct, detinuta de Claudiu Nastasa – consilier judetean din partea PNL si sef al tineretului liberal din judetul Bacau – a castigat contractul privind pavarea cu placi de granit a unei suprafete de 2800 metri patrati situati in incinta Pietei Centrale. Nastasa afirma ca nu a avut nicio legatura cu licitatia, de care s-ar fi ocupat asociatul sau in firma, Claudian Cadar. Valoarea contractului obtinut de Moldo Energy Construct se ridica la 308.000 lei, fara TVA. La pachet cu ploconul oferit penelistului Nastasa, Primaria Bacau a incredintat un alt contract – in suma de 163.000 lei – societatii Nortek Trust. Potrivit spuselor lui Nastasa, Nortek se va ocupa de achizitionarea placilor de granit care vor fi montate de Moldo Energy. Valoarea combinata a celor doua contracte se ridica la 471.000 lei, fara TVA.

Nu trece saptamana fara ca municipalitatea bacauana sa incredinteze contracte diversilor sai clienti politici. De la maturi si borduri, pana la grupuri de cogenerare si infrastructura de apa/apa uzata, nimic nu e lasat la voia intamplarii. Un exemplu ilustrativ pentru modul in care Primaria Bacau incredinteaza contracte publice este dat de proiectul de modernizare a Pietei Centrale. Derulat pe mai multe etape, acesta prevede – intre altele – inlocuirea a 2800 metri patrati de pavaje, existente in zona afectata producatorilor, cu placi din granit. Estimat initial la aproximativ 780.000 de lei, contractul a fost atribuit in cele din urma la valoarea de 471.000 de lei, societatilor Moldo Energy Construct – Nortek Trust. Din cele 6 oferte depuse, cea inaintata de firma amintita a fost declarata castigatoare.
Moldo Energy Construct s-a ales cu "halca" cea mai mare. Contra sumei de 308.000 lei, firma se va ocupa de placarea propriu-zisa a celor 2800 metri patrati. Restul banilor, adica 163.000 de lei, vor reveni societatii Nortek Trust care, potrivit afirmatiilor reprezentantilor Moldo Energy, vor asigura achizitionarea placilor din granit.

O calitate: simplu actionar

Potrivit datelor existente la Registrul Comertului, Moldo Energy Construct este detinuta de consilierul judetean Claudiu Nastasa (PNL). Din declaratia sa de interese rezulta ca, in prezent, Nastasa ocupa functia de secretar general al PNL, insa – prin comasare – liberalul detine si portofoliul de sef al Organizatiei Judetene de Tineret a PNL. Nastasa e "doi in unu".
"Eu, calitatea mea, este de simplu actionar. Din cate stiu eu au fost doua licitatii. Una care s-a facut pentru procurare de materiale si cealalta de executie. Licitatia de procurare, n-am participat la ea, nu e in domeniul meu. La executie a castigat firma in care sunt si actionar. Mai multe detalii nu va pot da", a afirmat Nastasa. Acesta a adaugat ca termenul de executare a lucrarilor este de 3 luni de zile. "Lucrurile sunt foarte clare, din punctul meu de vedere, asa cred. Castigul, daca exista un castig, s-a castigat la o valoare destul de buna pentru Primarie, 53 la suta din valoarea estimata", a afirmat el. Acesta a mai declarat ca detaliile de ordin tehnic ale contractului necesita alte discutii. "Nu e nicio performanta acest 53 la suta din valoarea estimata. Detaliile astea tehnice vi le pot procura intr-o alta discutie. Sub nicio forma in aceasta de acum", a opinat liderul tinerilor liberali.

"Ne-am pus de acord de unde sa incepem"

Sefii de la Administratia Pietelor afirma ca nu stiu nimic despre firma Moldo Energy Construct. Acestia sustin, in schimb, ca au avut o discutie preliminara privitoare la modul in care se vor derula lucrarile de inlocuire a pavimentului existent.
"90 de zile se va lucra, incepand de ieri. Ordinul de incepere a lucrarilor a fost de ieri (n.r. – 29 august). Nu stiu chiar nimic despre aceasta firma Moldo Energy. Am avut miercuri o discutie cu dumnealor, cu proiectantul, cu inginerul sef. Ne-am uitat pe harti, am avut o discutie, ne-am uitat pe planuri, ne-am pus de comun acord cu ce parte sa inceapa", a declarat pentru cotidianul Desteptarea Vasilica Busuioc, seful Administratiei Pietelor. Acesta a mai spus ca spera ca placile de granit sa fie montate in acest an, iar producatorii sa revina la locurile din piata.

Angajat la o firma in faliment

Conform declaratiei de avere postata pe situl CJ Bacau, Claudiu Nastasa figureaza drept angajat al unei societati aflata in faliment si intrata sub incidenta legislatiei in vigoare. Societatea, Termoservice Group, este detinuta de mai multi asociati, intre care se numara si fostul prefect al Bacaului, liberalul Ioan Silviu Lefter, "exilat" intre timp in functia de director general al Crucii Rosii. Societatea in care Nastasa apare ca fiind angajat a finalizat anul 2009 cu o cifra de afaceri de 4,3 milioane lei.
Contractul oferit de municipalitatea bacauana societatii Moldo Energy Construct reprezinta aproximativ o treime din cifra de afaceri inregistrata de firma in 2009. Aceasta a finalizat anul respectiv cu o cifra de afaceri de 1 milion de lei, avand numai 8 angajati.

Nortek Trust, cunostinta de la Teatrul de Vara

Cealalta societate beneficiara a contractului de placare cu granit a Pietei Centrale, Nortek Trust, nu este – nici pe departe – o noutate in peisajul firmelor care deruleaza contracte cu Primaria. In mai 2011, societatea a castigat – contra sumei de 2,79 milioane lei – contractul privind montarea instalatiei sceno-tehnice, a echipamentului de comunicatii, precum si realizarea lucrarilor decorative la Teatrul de Vara.

Activitatea la "producatori" nu se suspenda

Potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Primariei Bacau, lucrarile de reabilitare de la piata vor viza supradimensionarea retelei de apa si a retelei de canalizare, precum si modernizarea iluminatului in zona "producatori". "Termenul de executie al acestor lucrari, in valoare de de 471.000 lei, este de 90 de zile. In aceasta perioada activitatea în Piata Centrala, zona „producatori”, nu se suspenda, lucrarile fiind executate pe tronsoane, fara intreruperea totala a activitatilor de comercializare", se precizeaza in comunicat.

Remarcat de Stavarache inca de la sosirea in PNL

Intr-un interviu dat in septembrie 2005 unei publicatii regionale, primarul Romeo Stavarache – proaspat sosit in PNL – il remarca pe Nastasa intre tinerii liberali care au dorit schimbarea la varful PNL. Edilul bacauan a fost, in cele din urma, inscaunat sef al PNL Bacau dupa mai multe runde de alegeri masluite.
"Ca de fiecare data cand am trecut printr o situatie dificila, m-au sprijinit familia, colegii care m au urmat din vechiul PUR, precum si noua «aripa» de tineri reformisti din organizatia locala si i-as enumera aici pe Claudiu Serban, Petrisor Botezatu, Lucian Ciubotariu, Codrin Lungu, Marius Danciu, Claudiu Nastase (…). Am simtit un sprijin moral din partea tinerilor, fiecare dintre ei exprimandu-si dorinta de a ramane impreuna pana la capat", aprecia Stavarache, intr-un interviu publicat pe 3 septembrie 2005.

Lucrari fara autorizatie in prima etapa

Contractul privind modernizarea Pietei Centrale, etapa I, a fost atribuit de municipalitate societatii Conbac, la mijlocul lunii ianuarie. Lucrarile au demarat odata cu sosirea primaverii insa, asa cum a evidentiat un control efectuat de lucratorii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), acestea nu au fost autorizate. Inspectorii ISC Bacau au luat la puricat santierul la jumatatea lunii aprilie si au descoperit ca lucrarile efectuate erau ilegale, motiv pentru care au amendat constructorul cu suma de 1500 lei si au dispus sistarea lucrarilor pana la intrarea in legalitate. Potrivit conducerii ISC, lucrarile au stagnat timp de o luna, perioada in care cei prinsi cu mata in sac au facut diligentele necesare intrarii in legalitate.
Lucian BogdanelPUBLICITATE