1 decembrie 2023
ActualitateCinstirea Reginei Maria – un eveniment onorant pentru...

Cinstirea Reginei Maria – un eveniment onorant pentru municipiul Onești

Cinstirea Reginei Maria prin vernisajul unei expoziții cu imagini – document la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești se înscrie ca un eveniment onorant pentru municipiul de pe Trotuș.Acest lucru a avut loc după ce Asociația Culturală “Spirit Alecsandrin” (din al cărui comitet de conducere face parte și consilierul județean Petre Cezar Olteanu), a luat inițiativa desfășurării unui șir de activități culturale sub genericul “Regina Maria – o apropiată a Oneștiului”.

La vernisajul expoziției de fotografie “Regina soldat” (unde a fost lansat și albumul documentar “Regina și Frontul”), au fost prezenți prof. univ. dr. Mihai Dorin (de la Universitatea “Alexandru Ion Cuza” din Iași), Beatrice Todireanu (președintele Asociației România Culturală, ce a inițiat și implementat proiectul acestei expoziții pentru care a obținut Premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru celebrarea Centenarului 1918 – 2018).

La acest eveniment au participat alături de primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc și consilierii locali, părintele protopop Ioan Bârgăoanu (de la Protoieria Onești), colonelul (în retragere) Paul Valerian Timofte , președinte al Filialei Bacău a Asociației Naționale “Cultul Eroilor”, prof. Vilică Munteanu, ce a condus peste 20 de ani Direcția Județeană Bacău a Arhivelor Statului . De asemenea, de acest eveniment expozițional, care a fost urmat și de un frumos concert simfonic, s-au bucurat numeroși oneșteni, de toate vârstele.Primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a menționat că “deschiderea acestei expoziții are loc cu sprijinul Consiliului Local, în organizarea bibliotecii municipale, la inițiativa unor oameni care iubesc foarte mult istoria. Expoziția cuprinde 45 de panouri cu aspecte din activitatea Reginei Maria din timpul Primului Război Mondial, când această mare personalitate a vizitat de 17 ori Oneștiul și împrejurimile”. În cuvântul său Cezar – Petre Olteanu a declarat că “membrii din tot județul ai Asociației «Spirit Alecsandrin» ne-am unit energiile pentru a pune în valoare trecutul. Ne bucurăm acum că am putut aduce la Onești această expoziție care va ajunge nu numai în marile orașe ale României dar și în capitalele europene!

Cred că «spiritul Reginei Maria» ne ajută ca să împlinim acest proiect, ce este unul sănătos, care se dezvoltă singur”. După ce a menționat că “Regina Maria a înțeles sufletul românesc și această expoziție e cea mai puternică mărturie” a rostit cuvinte deosebite despre regalitatei prof. univ. dr. Mihai Dorin, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. El a evidențiat și faptul că “a rămas neîmplinit un gând sublim al Reginei Maria – de a construi o capelă a Primului Război Mondial la Onești”.

Beatrice Todireanu (președintele Asociației România Culturală), a subliniat meritele Reginei Maria, “ce s-a idendificat cu suferința poporului român, pentru că l-a iubit. Ea a reorganizat Serviciul Sanitar Militar, neobosită a mers să aducă alinare soldaților de pe front, a înființat spitale militare și peste 300 de cantine”. Într-un cuvânt patetic, aplaudat de sutele de oneșteni prezenți la acest eveniment Beatrice Todireanu a mărturisit:”Mă copleșește emoția cât de drag i-a fost Oneștiul Reginei Maria și m-aș bucura să aud că aici se va ridica un monument în cinstea sa!”

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri