– traseul recunoștinței efectuat cu trenul regal s-a încheiat la Oituz, după ce Principesa Margareta, Principele Radu și Hans Klemm, ambasadorul SUA au trecut prin Mărășești și Mărăști

La împlinirea a 100 de ani de la bătăliile purtate în Primul Război Mondial, reprezentanții familiei regale i-au comemorat pe eroiii care au căzut pe câmpul de luptă la Mărășești, Mărăști și Oituz. “Principesa” Margareta și “Principele” Radu au pornit pe “traseul recunoștinței”, oprind pe rând în gara Focșani, în gara Adjud ca mai apoi să poposească în gara Onești.

La fiecare oprire, s-a intonat imnul României, urmat de imnul regal, după care au fost salutate oficialitățile și mulțimea venită să întâmpine trenul.

PUBLICITATE

Au urmat apoi ceremonii solemne și depuneri de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor căzuți în lupte.

Traseul recunoștinței s-a încheiat în Onești. Aici, a ajuns și Hans Klemm, ambasadorul SUA.

Aceștia au fost întâmpinați de autoritățile locale și de susținători care purtau în mâini stegulețe multicolore sau fotografii cu Regele Mihai, iar programul s-a derulat conform protocolului casei regale.

După baia de mulțime, spre Oituz a pornit doar Principele Radu și Hans Klemm, ambasadorul SUA.

Aici, la monumentul eroilor, cei doi au fost așteptați de o mare de oameni.

Organizatorii au primit ordine clare, stricte, iar localnicii au fost instruiți în legătură cu protocolul casei regale.

Gheorghe Bodea, primarul comunei Oituz a întâmpinat oficialitățile, iar alături de el s-au aflat și reprezentanți ai Primăriei Onești, Instituției Prefectului Bacău și Consiliului Județean Bacău. S-a intonat imnul României, timp în care Corul țărănesc al Oituzului a cântat în surdină.

A urmat apoi imnul regal, după care, cei prezenți au asistat preț de aproximativ 20 de minute la slujba religioasă ținută de preoți ortodocși și catolici. Nimeni nu a luat cuvântul, iar totul s-a desfășurat în tăcere. Cu toate acestea, pentru cei aproximativ 500 de oituzeni prezenți la eveniment, întâlnirea cu Principele Radu a fost de neuitat. Mulți dintre localnici au rămas cu regretul că nu au văzut-o și pe Principesa Margareta.

“Nu-i puțin lucru să fii alături de părinții tăi și de toți oamenii de seamă ai satului în mijlocul cărora ai crescut, la sărbătorirea celor 100 de ani, de când, aici, la Oituz, s-a spus răspicat: “Pe aici nu se trece!”, declară Anca Constantinescu, profesor la Colegiul Național “Vasile Alecsandri” Bacău

“M-a mișcat întâlnirea cu “Principele” Radu, cu ambasadorul SUA și a celorlalte oficialități. Ca locuitor al Oituzului, nu poți să rămâi indiferent față de istoria locului. Suntem mândri că trăim alături de oameni vrednici și buni patrioți”, declară Ion Todiriță

“Locuind de-o viață vis-a-vis de Cimitirul eroilor din Oituz, ne-am desfășurat activitatea aici, dar mărturisesc că nu am simțit niciodată așa o mare mulțumire sufletească pentru felul cum au răspuns la această activitate locuitorii comunei împreună cu organele locale și bisericești”, declară prof. Aglaia Todiriță

La încheierea manifestărilor, “Principele” Radu și ambasadorul SUA s-au întors la Onești.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. eu as face o precizare foarte importanta in “lumina”ultimelor evenimente,anume:”pe aici nu se trece fara acordul americanilor!”.Personal,sunr convins ca politica USA in ce priveste Romania este de reantronare a “regelui”,avand in vedere politica “de doi bani”ce se face in prezent.Oricum,nu va fi bine pentru romaniii de rand.

  2. Unul din motivele pentru care casa regala nu se mai bucura de respectul pe care il merita este si aparitia acestor doua figuri triste” principele” si”principesa” si care nu arata nimic din nobletea si prestanta unor reprezentati de casa regala. Si ei se simt incurcati de rolul pe care il joaca . Chiar si ei isi dau seama ca sunt niste impostori.

  3. Este adevarat ca regele Mihai a fost subventionat de statul comunist? De ce fosta familie regala se bucura de prezenta unui ofiter echipat de gala? Doresc ca si Iliescu, Constantinescu si Basescu sa aiba acelasi protocol! Sunt fosti sefi de stat! O tara ratata, in care marile puteri fac ce vor, iar romanii ii aplauda pe slugoi! Radu Duda? Principele Radu? Un posibil viitor monarh nu se putea casatori cu un roman! Eu sunt urmasul lui Decebal si doresc Dacia! Duda = Aguda!!!

  4. Sa aduca acele vagoane e aur inapoi!! Ii astept cu inima deschisa! Si apoi sa fie acuzata Casa Regala pentru genocid in timpul Primului Razboi Mondial (1916-1918), pentru rumegusul bagat in painea soldatilor, ”aruncarea” soldatilor in fata inamicului (carne de tun) in zona Cosnei si Ciresoaiei, spitalul insalubru de la Onesti plin de tifos,

LĂSAȚI UN MESAJ