Cine citeşte grăbit datele despre istoricul şi criticul literar, autorul de manuale pentru clasele de liceu, profesorul, publicistul şi, în ultima parte a vieţii, prozatorul Viorel Alecu nu va deduce că biografia lui are legătură cu Bacăul. S-a născut la Iaşi (14 oct. 1917) şi a murit la Bucureşti (27 mai 2000). A profesat în oraşul natal (1943-1944), apoi la Câmpulung-Muscel (1944-1945; 1946-1950) şi în Bucureşti (1950-1982), ca profesor de limba şi literatura română, inspector şcolar, director, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Pedagogice. Este fiul istoricului şi literatului Ioan Alecu (1889, Iteşti, jud. Bacău – 1966, Bucureşti) şi al Elizei (Dimitriu). Învaţă la Școala Normală de Învăţători (ciclul primar) şi la Gimnaziul „Principele Ferdinand ” (şef de promoţie, în 1936), ambele din Bacău. Un an şcolar (1945-1946) va fi profesor la acest liceu.
A scris despre curentele literare şi mai ales despre opera lui George Călinescu, fostul său dascăl la Iaşi, dar şi proză: romanele „Împăcare” şi „Ultimii ani”, „cu subiecte din lumea şcolii” (Eugen Budău). Împreună cu Al. Piru, Vl. Dogaru, Cr. Ionescu şi Gh. Lăzărescu, a redactat manuale de limba şi literatura română valabile decenii la rând.
A revăzut nostalgic Bacăul, când l-am însoţit (în 1997, 1999, 2000) pentru a-şi aminti de locul casei (vizavi de locuinţa lui Grigore Coban, pe str. Războieni), de liceu şi de Școala Normală (unde tatăl său a fost director) sau de casa bunicilor (la Iteşti, unde am găsit o clanţă de la uşa prin care familia Alecu a pătruns în marea vieţii). Cu tristeţe l-am fotografiat în faţa Casei „Alecsandri”, pentru care a donat 58 de cărţi foarte valoroase, citite de el şi de părinţii săi. Fotografiile şi înregistrările audio din cei trei ani merită să ajungă iute la public.
Viorel Alecu – un reper intelectual viu pentru cultura şi şcoala românească.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ