FOTO: Arhiva

Deputatul PSD Bacău, Miron Smarandache, a intrat în posesia răspunsului ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, la interpelarea formulată pe tema cauzelor alunecărilor de teren de proporții din orașul Comănești, ce au avut loc la începutul acestei veri.

Răspunzând întrebării parlamentarului băcăuan cu privire la evaluările reprezentanților MMAP după alunecările de teren din Comănești și rezultatul acestora, ministrul Mediului a precizat că ‘în perioada 2013 — 2015, majoritatea tăierilor ilegale constatate pe raza județului Bacău s-a concentrat pe Valea Trotușului, în zona orașului Comănești, zonă în care se afla cea mai mare parte a micilor proprietăți de pădure deținute de către persoanele fizice’.

‘În perioada anilor 2013 — 2015 a fost constatată tăierea ilegală a 28.319 mc masă lemnoasă, cu o valoare totală de 5.156,7 mii lei. Pentru un volum de 15.322 m3, reprezentând 54% din volumul total inventariat ca fiind tăiat ilegal, cu o valoare de 2.884,7 mii lei, a fost depus la instituțiile abilitate un număr de 409 sesizări penale sau procese verbale de constatare a infracțiunii. Acestea se află în diferite stadii de cercetare penală.

PUBLICITATE

Pentru 3.076 de cazuri de tăieri ilegale de arbori însumând 4.565 mc reprezentând 16% și având o valoare de 756 mii lei, valoarea prejudiciului a fost mai mică, astfel încât faptele au fost încadrate la contravenții silvice și au fost sancționate cu amenzi care au totalizat 1.880 mii lei.

Pentru un volum de 7.567 mc tăiați ilegal reprezentând 27% din total, nu au fost prezentate documente justificative, astfel încât a fost imputată celor care aveau atribuții de pază suma de 1.467,3 mii lei. Doar 3% din totalul masei lemnoase inventariate ca fiind tăiată ilegal, respectiv 865 mc, cu o valoare de 48,5 mii lei, reprezintă materialul lemnos abandonat sau pentru care s-a aprobat riscul normal al serviciului.

Menționăm că încă din anul 2005 Garda Forestieră desfășoară o activitate susținută de monitorizare atentă a aplicării regimului silvic în județul Bacău, în special în zona Comănești.

În anul menționat s-a desfășurat în zonă o ampla campanie de verificări și controale finalizate prin depunerea a 26 de sesizări penale pentru tăierea ilegală a unui volum de aprox. 4000 mc și o sesizare penală pentru retrocedarea ilegală a peste 11.000 ha de pădure.

Monitorizarea atentă a zonei a continuat, iar în perioada 2013 — 2015 instituțiile abilitate au efectuat peste 6.200 de controale în păduri și 15.800 de verificări privind circulația materialelor lemnoase pe drumurile publice, prelucrarea și comercializarea lemnului. Prin aceste controale s-au aplicat 1.500 amenzi cu o valoare totală de 2.404 mii lei și a fost confiscat un volum de 8.556 m3 material lemnos’, se mai arată în răspunsul trimis de ministrul Mediului deputatului PSD Bacău Miron Smarandache.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ