Veterinarii au pus sub sechestru sute de kilograme
Ieri, veterinarii bacauani au pus sechestru pe 126 de kilograme de carne tocata suspecta ca ar fi infestata cu dioxina. Si de la un supermarket au fost retrase din consum si sigilate 30 de kilograme de kaizer procesat din carne de porc importata din Irlanda. Veterinarii ii asigura pe bacauani ca pot consuma linistiti produsele autohtone, pentru ca nu exista niciun pericol.
Dupa ce miercuri veterinarii bacauani au pus sechestru pe 549 kilograme de carne transata la o unitate din Poiana Sarata, ieri au fost retrase din consum 126 kilograme de carne tocata de la o unitate din municipiul Bacau. „In urma verificarilor s-a constatat ca marfa provenea de la o unitate de procesare din Ilfov, care la randul sau a importat-o din Irlanda”, ne-a declarat dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului pentru Igiena si Sanatate Publica Veterinara din cadrul Directiei Sanitar Veterinare Bacau. Tot ieri, veterinarii au descoperit intr-un supermarket 50 de kilograme de kaizer, care a fost procesat tot din carne de porc de import. Din aceasta cantitate au fost puse sub sechestru 30 de kilograme. „Deocamdata este suspiciune de infestare cu dioxina. Este vorba de o alerta nationala si pana cand nu vor veni probele de laborator, carnea si produsele din carne suspecte sunt scoase din consum. Dar ele sunt depozitate cu respectarea parametrilor de frig. Probele sunt trimise la laborator de catre producator, insa procesul este de durata pentru ca aceste analize se fac doar in strainatate”, spune doctorul Vlad.
Porcul romanesc este sanatos!
Pana cand nu se vor identifica toate produsele procesate din carnea de import, nu vor inceta nici controalele initiate de veterinarii bacauani. Sunt vizate nu numai marile magazine din municipiu si judet, ci si unitatile mai mici care desfac produse din carne. „Daca se va confirma suspiciunea, atunci produsele sechestrate vor fi distruse. Daca a fost vorba de o alarma falsa, marfa sechestrata va intra in consum”, sustine seful Biroului pentru Igiena si Sanatate Publica Veterinara. Veterinarii de la DSVSA sustin ca cetatenii nu trebuie sa intre in panica, acum in preajma Sarbatorilor pentru ca situatia nu este chiar atat de grava. „Deocamdata este suspiciune. Apoi, marfa din macelariile si carmangeriile din judet este autohtona, carnea provenind de la porci romanesti. Bacauanii nu au motiv de teama, pentru ca nu exista nici un pericol”, ne asigura dr. Gheorghita Vlad. Specialistii spun ca dioxina este una dintre cele mai toxice substante, iar organismul uman nu poate tolera mai mult de 1-4 picograme, unitate de masura mai mica cu un milion decat un miligram. Dioxina este foarte daunatoare, mai ales an cazul copiilor si cu atat mai mult an cazul embrionului sau al sugarilor. Copiii au un sistem imunitar mult mai slab dezvoltat decat cel al unui om matur. Riscul cel mai mare pentru fat este ca poate fi stopata dezvoltarea membrelor. Substanta reprezinta un real pericol pentru oricine, deoarece aceasta poate distruge ficatul, rinichii si creierul. Problema cea mai grava este aceea ca nu exista nici un fel de antidot pentru dioxina. an plus, substanta nu poate fi distrusa prin prelucrarea carnii, indiferent ca este fiarta, prajita sau tocata.
Lili Adochitei















