Un nou concurs pentru elevi

Colegiul National „Ferdinand I” a organizat si in acest an o noua editie a concursului „Cangurul lingvist”, sectiunea franceza – spaniola. Au participat aproape 80 de elevi de la clasele a VI-a pâna la cele de a XII-a, toti de la colegiul gazda.

Conform unei traditii care tine de patru ani, din 2008, Colegiul National “Ferdinand I” a organizat un nou concurs a “Cangurului lingvist”, sectiunea franceza – spaniola. “Anul acesta au participat 76 de elevi, toti de la colegiul nostru, atât de la gimnaziu, incepând cu clasele a VI-a, cât si de la liceu, pâna la clasele a XII-a. Toti au concurat numai la limba franceza. In anii trecuti am avut participare si pe catedra de limba spaniola. Anul acesta am organizat concursul in perioada tezelor si, probabil, de aceea am avut si mai putini concurenti. Anul trecut au fost 105, acum doi ani, 109”, a explicat prof. de limba franceza Nicoleta Grozav, de la CN “Ferdinand I”.

Incepatori si veterani

S-au inscris in concurs mai multi elevi de la nivelul de studiu gimnazial si liceal. Unii dintre ei au fost pentru prima data concurenti in aceasta competitie, altii au deja o experienta bogata in tot ce inseamna organizare si participare. “Particip la concursul «Cangurul lingvistic» din clasa a VIII-a. Sper sa ma calific la proba de baraj, pentru ca apoi sa merg intr-o tabara. Este un concurs care pune mai mult accent pe cultura generala, dar si pe cunostintele si gramatica limbii franceze. Invat limba franceza pentru ca, eu unul, consider ca este o deschidere spre mediul international. Este o limba de circulatie internationala, poate a doua, dupa limba engleza. Asta mai ales pentru ca iau in calcul si formarea mea in afara tarii, unde importanta este comunicarea”, ne-a declarat Andrei Finaru, clasa a XII-a D, profil mate-informatica. “Eu am participat mai mult din curiozitate. Am descoperit limba franceza din clasa a VI-a, de când o studiez. Pe lânga biologie, pot sa spun ca limba franceza e pasiunea mea. Acum, la concurs am fost atrasa si de premiile care se obtin. A fost un concurs echilibrat, cu intrebari multiple. Este un inceput pentru mine”, ne-a spus si Alina Mihai, clasa a IX-a G.

Avantajele participarii

Concursul “Cangurul lingvist”, organizat in colaborare cu Ministerul Educatiei, Fundatia pentru Integrare Europeana si Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie, este un proiect educational care promoveaza, prin intermediul concursurilor scolare, studiul si utilizarea limbilor moderne: franceza, engleza, germana, spaniola. “Elevii nostri se implica in astfel de activitati, raspund la apelul nostru, al profesorilor. Participa pentru ca este altceva, e o provocare pentru ei. Unii vin si de curiozitate. Important este insa sa participe”, a mai spus prof. Nicoleta Grozav. Participarea la concursul “Cangurul ligvist” ofera elevilor posibilitatea de a cunoaste mai bine o limba straina, civilizatia si cultura din alte tari, pune in valoare perspicacitatea, viteza de reactie, intuitia si creativitatea, dar, in acelasi timp, dezvolta si capacitatea de a selecta si de a lua decizii. Subiectele sunt adaptate cunostintelor specifice vârstei fiecarui elev, testele contin 50 de intrebari tip grila, cu grade diferite de dificultate, elevii putând astfel sa-si creeze propiul test in functie de cunostinte. In final, premiile oferite laureatilor la concurs constau in excursii in strainatate sau in diferite tabere, carti, premii speciale, toate oferite de organizatorii de la nivel national.PUBLICITATE