Aşa i-a întâmpinat pe invitaţii la cea de-a VIII-a ediţie a „Nedeii de la Arini, Găiceana” primarul comunei, Ştefănel Abdula, sâmbătă, 8 septembrie, de Sărbătoarea Naşterii Preasfintei Fecioare Maria (în calendarul romano-catolic)/Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului (în calendarul ortodox). (În Moldova mai există localităţi cu acest nume în judeţele Botoşani şi Suceava.)

Oaspeţii (Ionel Floroiu, Costel-Neculai Dunava, Silviu-Ionel Pravăţ, Dorian Pocovnicu, Alin Năstasă) au fost salutaţi din partea Parohiei Romano-Catolice de preotul paroh Emanuel Lucaci, cu o vorbă memorabilă: „Unde-i comuniune, e şi sărbătoare”.

Spectacolul folcloric (cu formaţii din Traian, Săuceşti şi Găiceana – sâmbătă; Poduri, Oituz şi Solonţ – duminică) a alternat cu un moment muzical susţinut de Rareş Drăghici (de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), gustat mai ales de tineri. (În fotografie, am surprins-o pe una dintre spectatoare/interprete care a murmurat toate textele cântecelor de pe scenă ale invitatului băcăuan.)

Ca întotdeauna, meritul esenţial este al lui Ştefănel Abdula, „poate cel mai consecvent primar din judeţul Bacău”. Astfel l-a numit vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Silviu-Ionel Pravăţ, în prezenţa căruia a fost salutat proiectul nostru de a i se acorda învăţătorului Alexandru Aparu titlul de Cetăţean de onoare post-mortem al comunei Găiceana. Vrednicul dascăl a adunat toată viaţa o colecţie de obiecte valoroase despre trecutul localităţii şi al României, care se cuvine a fi adăpostită (atât cât mai este) în perimetrul comunei.

Alte articole