Folosind un eufemism, as indrazni sa spun ca zamislirea C.R.A.B. (Compania Regionala de Apa Bacau) a fost o aiureala politica. In Buhusi, cel putin, calitatea serviciilor n-a fost imbunatatita, preturile au luat-o razna.

Au existat saptamâni in care buhusenii, zile si nopti intregi, n-au beneficiat de apa, desi salariatii locali ai C.R.A.B., cu utilaje uzate / piese de schimb mereu in deficit, salarii ca vai de lume, trudesc zilnic pentru remedierea avariilor. In mediile administratiilor locale se pariaza pe faptul ca acest mamut ilogic si ineficient isi va da obstescul sfârsit in doi, trei ani.

In Buhusi, un metru cub de apa potabila costa 4,3 lei, pentru canalizare percepându-se alti 3,19 lei/ m.c. Total, 7,49 lei. Cu ajutorul unor prieteni din strainatate am aflat cât costa un metru cub de apa potabila in mai multe tari in care, firesc, salariile sunt umane, adica mult mai mari decât ale noastre. Va imaginati, desigur, ca vreau sa fac trimitere la faptul ca numai de interesele / protectia cetateanului nu este preocupat C.R.A.B. Va rog sa nu uitati ca in România salariul minim este de aproximativ 235 euro (1.050 lei), salariul mediu fiind de 2.415 lei (cca 546 euro).

In Italia, la Genova, un m.c. de apa potabila costa 0,90 euro, adica 3,85 lei, la un salariu mediu pe economie de 1.880 de euro. In aceasta tara, apa potabila este platita in functie de regiune. Astfel, in centrul tarii este 2,12 euro, in nord 1,69 euro (inclusiv Bolognia), in nord-vest 1,28 euro, 1,59 in alte zone, media fiind 1,62 euro.

In Irlanda, unde salariul mediu este de 1.750 euro pe luna, apa a fost furnizata gratis pâna in acest an. Acum, in Dublin, de exemplu, exista si posibilitatea ca o familie sa plateasca 278 euro pe an, indiferent de câta apa consuma.

In Turcia, la Luleburgaz, un m.c. de apa costa 3,92 lire turcesti, adica 1,5 euro ( 6,67 lei).
La austrieci, in Viena, tariful pentru un m.c. de apa este de 1,8 euro, in vreme ce in Spania, la Valencia, este de 1,73 euro. In Austria, salariul mediu net este de 1.873 euro, in Spania de 1.549 euro.

Ciprian Nicoara, fost consilier buhusean, ne ofera din Germania, unde se afla de mai multi ani, detalii si despre alte servicii la care noi suntem jefuiti: ,,Sistemul de tarifare este diferit. Noi platim o suma fixa, lunar, de 300 de euro, care se stabileste in functie de suprafata locuibila si numarul de persoane (250 m.p., 2 persoane). In aceasta suma sunt incluse apa, gazul si curentul. La sfârsitul anului se recalculeaza si, daca ai platit in plus, se raporteaza suma pe lunile urmatoare, iar daca ai platit in minus sunt diferite metode de a recupera banii neplatiti (pay in full, se mareste rata lunara etc).

Va pot explica pentru anul 2013 (01/01/2013 – 31/12/2013): am platit apa potabila (care este foarte curata, fara impuritati) un total de 171, 60 euro, din care 111,60 pentru 93 m.c. (1,2 euro/m.c.) si un total de 60 euro pentru apa reziduala (…) Aici, tarifarea este facuta diferit: apele uzate 1,67 euro/m.c., apa de ploaie 0,38 euro/m.c. si canalizarea 0,13 euro pe m.c. Germania nu are un salariu mediu pe economie. Abia la inceputul acestui an s-a stabilit un minim pe ora: 8.50 euro, pentru full time employee (…) Pot spune ca un 1.600 -1.800 euro brut poate fi un salar mediu. Salariile sunt in functie de domeniul în care lucrezi”. Un alt prieten, din Berlin, imi spune ca in zona capitalei germane pretul unui m.c. de apa oscileaza intre 1,23 si 2,17 euro.

In Katovice (Polonia) se platesc 5.8 zloti /m.c. (vreo 6 lei), dar sunt zone unde tariful este de 4,30 lei. In schimb, salariul minim in Polonia este 1.750 zloti (vreo 1.800 lei) iar cel mediu, de 4.040 zloti (vreo 4.100 lei).

La Calgary, Canada, un m.c. de apa costa, in medie, 1.77 dolari canadieni, adica adica vreo 6,18 lei. In medie, in dolari canadieni, o asistenta medicala câstiga, anual, 65.000, un medic 200.000, un profesor 70.000, un inginer 85.000, un ofiter de armata 42.000 – 65.000. Pe ora, un sculer-matriter câstiga 25-35 dolari canadieni, un prelucrator prin aschiere (strungar, frezor) 28, un tinichigiu auto/mecanic auto 21, un instalator 35.

La grecii afectati de criza cronica, un m.c. de apa costa aproximativ 1 euro (4,44 lei). Salariul minim pe economie este de 600 de euro, cel mediu, de peste 900 de euro.

In Copenhaga (Danemarca) pretul unui m.c. de apa este de 37,49 coroane (echivalentul a 22, 23 lei). Pretul este compus din furnizarea si evacuarea apei, taxe de stat si TVA. Fara aceste taxe, un metru cub de apa este de 8,67 coroane (echivalentul a 5,14 ron). In zona Rødovre (la 6,8 km distanta fata de zona centrala), pretul este de 41,87 coroane (echivalentul a 24,83lei). Pretul este compus din furnizarea si evacuarea apei, taxe de stat si TVA. Fara aceste taxe, un metru cub de apa este de 12 coroane (echivalentul a 7,12 lei). Salariul mediu lunar este aici de 4.028 dolari.

In Ungaria, la Szendehely, regiunea Pest, din nord, pretul unui m..c este de aproximativ 4,9 lei.

In Israel, La Haifa, oameni buni, unde apa este considerata o marfa rara, un m.c. de apa potabila costa mai putin de 3 shekeli, adica vreo 2,2 lei. Salariul minim este de 1.000 de dolari.

I-am intrebat pe unii dintre prietenii mei daca beau apa de la robinet. Cei mai multi au râs, spunându-mi ca ei platesc apa potabila…

Dumneavoastra, bacauanii, beti apa de la robinet? Daca privim pe statisticile oficiale ale C.R.A.B., pretul la un m.c. de apa a crescut, la Buhusi, de la 2,62 lei, in 2010, fara TVA, la 4,30 lei. La canalizare si apa meteorica, in intervalul 2010 – 2014 cresterea in termeni reali a fost de 68,5 % la Buhusi si de 35 % in Bacau.

Povestea cu apa meteorica e de… poveste. In Buhusi, unele institutii, inclusiv primaria, au refuzat facturile gogonate. Primaria a ,,atacat” facturile in instanta.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Cum se explica aceleasi preturi la Bacau si Tg.Ocna ? Distanta pe care se transporta apa de la V. Uzului la Bacau este de 4 ori distanta de la V. Uzului la Tg. Ocna. Transportul apei la Bacau, necesita statii de repompare, iar de la V. Uzului pana la Tg.Ocna, apa vine in cadere libera. Cum se justifica acelasi pret? Ne aude cineva? Consiliul judetean ce face?, dar Protectia Consumatorului?

  2. Tot circul a plecat de la despărțirea acestui serviciu de la primăria buhusi pentru niște motive care au dus la neimplicarea acesteia în politica de preturi și în programul de investitii

  3. Și când te gândesti ca numele directorului de la CRAB este Găină, îți pui intrebarea, cât ar fi costat un m.c. de apa dacă directorul se numea Rață ori Gâscă?
    Mafia apei potabile și cea a deșeurilor în județul Bacău este controlată de politruci. Vedeți cine sunt cei care conduc ADIB_ul și veți înțelege mai multe!
    S-au centralizat serviciile de furnizarea apei potabile (ADIB) și a colectării deșeurilor (ADIS) la nivel județean, creindu-se două asociații, conduse de membri marcanți ai p.s.d., p.n.l. și p.c. de la vârful județului. Aceștia habar nu au, cu ce se ocupă cele două asociații, însă sunt plătiți pentru funcțiile pe care le ocupă. Și salariile lor, nu sunt mici deloc! De unde credeți că primesc salariile? De la noi, fraierii care plătim facturile pentru apă și gunoi.
    Jidanul are o vorbă “încă-i bine, ferească Dumnezeu de mai rău”. Din păcate, facturile la apă și gunoi se vor mări cât de curând.

LĂSAȚI UN MESAJ