Majoritatea localitatilor judetului Bacau s-au confruntat cu o scadere a populatiei active, dupa cum au demonstrat datele ultimului recensamânt raportate la cel din anul 2002.

Cele mai afectate comune sunt Faraoani, Gura Vaii si Luizi Calugara, care au pierdut aproape un sfert din populatie. Modul in care a fost recenzata populatia ridica semne de intrebare edililor, intrucât multi dintre cei absenti la apel sunt plecati la munca in strainatate, dar au domiciliul oficial in comunele natale si revin acasa cel putin o data pe an. Toate acestea i-ar scoate din categoria populatiei stabilite in afara granitelor, dupa cum considera autoritatile locale.

Insa cea mai mare nemultumire legata de imputinarea populatiei este ca si alocarea de fonduri de la bugetul judetean a scazut pe masura populatiei. “Am avut 5.290 de locuitori, iar la ultimul recensamânt au fost numarate 3.333 de persoane. Scaderea populatiei a avut ca urmare diminuarea alocatiei bugetare, cu 790.000 de lei fata de anul anterior”, a declarat primarul din Luizi Calugara, Aurel Varga. Primarul spune ca acest lucru i-a afectat toate proiectele, care au trebuit modificate in functie de fondurile existente. “Am modificat proiectul lucrarii de canalizare si am redus platile de la 2,5 milioane la un milion de euro. De asemenea, proiectul lucrarilor de asfaltare l-am redus de la doua milioane la un milion de euro”, mai spune primarul Varga.

Edilul spera ca majoritatea celor plecati vor reveni cândva si isi vor relua viata la Luizi, fiindca si in strainatate e foarte greu acum. “Le facem toate conditiile, le pietruim drumurile din zonele unde si-ar putea construi case, tragem apa si curent electric. Iar prin accesarea unor fonduri destinate micilor fermieri ar putea trai linistiti aici. Speram ca in urmatori trei ani sa apara 200 de case noi”, spune primarul Varga.

Comunitatea din Luizi Calugara va prinde contur si viata mai ales in luna august, când multi “stranieri” se vor intoarce acasa. Satul se va anima la o serbare câmpeneasca dedicata celor reveniti si mai ales la cununiile ce se asteapta a fi incheiate. Bunaoara, anul trecut au fost 33 de cununii doar in luna august, in timp ce in restul anului au fost doar vreo 5-6.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ