19 aprilie 2024
EvenimentBogati si saraci, in topul datornicilor la intretinere

Bogati si saraci, in topul datornicilor la intretinere

– debitorii sunt constrânsi sa-si plateasca datoriile – in Asociatia de proprietari nr. 17 “Sfântul Vasile”, 50 de proprietari din peste 400 de apartamente, au acumulat datorii cât sa acopere cheltuielile asociatiei pe doua luni

Stresul acumulat de-a lungul anilor si discutiile interminabile cu locatarii pe seama neachitarii datoriilor, i-a determinat pe oamenii aflati la conducerea Asociatiei de proprietari nr. 17 ”Sfântul Vasile” sa renunte la functii. Costache Cascaval a renuntat spre sfârsitul anului 2015 la functia de administrator, iar Neculai Lungu a demisionat la inceputul lunii februarie 2016. Frâiele asociatiei au fost preluate de Constantin Cojoc, iar noul administrator este hotarât sa faca ordine in fisele restantierilor.

Cojoc a facut un top al datornicilor, in care isi gasesc locul debitorii care au restante mai vechi de cinci luni. Adunate, datoriile cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei au ajuns la 60.000 de lei. “Aceasta suma inseamna cheltuielile asociatiei pe doua luni. Culmea este ca lista datornicilor este completata si de bogati, dar si de saraci.



De exemplu, am o familie de juristi cu peste 9.000 de lei datorie, iar la polul opus se afla o familie cu un singur venit si doi copii, care au 4.800 de lei. Incerc pe toate caile sa-i determin pe oameni sa-si achite debitele. Ultima masura coercitiva, ramâne instanta, cea care va decide cel mai probabil executarea silita a debitorilor”, declara Constantin Cojoc, administrator la Asociatia de proprietari nr. 17 “Sfântul Vasile”

Amenintari la adresa administratorului

Proprietarul de la blocul nr. 7 (bara) care are peste 9.000 de lei datorie a fost constrâns sa-si plateasca datoriile, pentru ca altfel ii era sistata apa. La blocul nr. 2, un alt locatar a fost notificat pentru 1.600 de lei, insa, desi suma nu este foarte mare, ea dateaza din iunie 2013. La blocul nr. 5 de pe strada Cornisa Bistritei este un apartament cu 3.700 de lei datorie, din care 870 de lei sunt numai penalitati. In cazul de fata, proprietarul a decedat, mostenitorii nu au facut dezbaterea succesorala, insa, intentioneaza sa- puna locuinta in vânzare, existând abia atunci sansa ca debitul sa fie achitat.

Datorii neachitate sunt si la blocul nr. 8, scarile A si B unde o persoana nu si-a mai platit intretinerea din iunie 2014 si a adunat un debit de 3.300 de lei, iar un altul nu a mai trecut pe la asociatie din mai 2014, de când si-a montat centrala de apartament, dar are o datorie restanta de 1.500 de lei. De la blocul nr. 6B, acolo unde un proprietar are un debit neachitat de 3.600 de lei, administratorul Constantin Cojoc a primit amenintari atunci când i-a pus in vedere locatarului sa-si achite datoriile. ”Culmea e ca am fost amenintat de oameni cu bani, care detin o afacere sau au o situatie financiara buna. Nu imi doresc scandal cu locatarii, ci vreau sa-i ajut. Eu nu am venit in asociatie sa ma cert cu nimeni si duc munca de lamurire cu oamenii pentru ca vreau sa-i responsabilizez”, declara Constantin Cojoc.

Sa ai casa la tara si apartament la oras, poate constitui un lux pentru unii, insa, datoriile neachitate la apartament devin o povara pentru proprietarul care s-a mutat la tara si ignora obligatiile de la oras. Intr-o astfel de situatie se afla o femeie de la blocul nr. 6, care, din octombrie 2011 si pâna in prezent, a adunat in fisa 3.000 de lei, din care 1.200 sunt penalitati. Persoana respectiva refuza sa plateasca obligatiile care ii revin, motivând ca ea nu locuieste in apartament.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri