Cadillacul lui Gheorghe Zamfir, intre bijuteriile Paradei din Bacau (Foto: Petru Done)

Masina „de suflet” a maestrului Gheorghe Zamfir a putut fi admirata, alaturi de alte 14 bijuterii pe patru roti, sâmbata, 17 octombrie, in Bacau, la Retro Parada Toamnei 2015 – manifestare organizata simultan de Retromobil Club România in 26 de orase. Un autoturism Simca, fabricat in 1937 sub licenta Fiat Balila, alte câteva Cadiillac-uri, si alte marci foarte cunoscute, precum Chrysler, Ford, Mercedes, Fiat 1300, Volkswagen sau Moskvich etc., au putut fi vazute in parcarea de la Arena Mall timp de trei ore.

„La Parada Toamnei – ne-a spus Neculai Marin, reprezentantul Retromobil România pe judetele Bacau si Neamt – am avut 15 masini de colectie din cele doua judete, toate inscrise la Retromobil România. Dupa acest eveniment, masinile de colectie vor intra la iernat, pâna la Parada de Primavara 2016, organizata de obicei in luna aprilie, si pentru competitiile care vor urma.”

Elvetianul Felix Peter iubeste si România, dar si o Simca din 1937 (Foto: Petru Done)
Elvetianul Felix Peter iubeste si România, dar si o Simca din 1937 (Foto: Petru Done)

Despre masina maestrului Gheorghe Zamfir, inmatriculata chiar sub numarul GHZ, am aflat mai multe de la cel care o repara in Bacau, Adrian Ciobanu. „Este un Cadillac Bruckel – spunea specialistul. Se afla in atelierul meu din Holt-Bacau pentru a o pune in stare de functionare. Am folosit insa ocazia pentru a o expune. Maestrul circula cu aceasta masina, dar are putini kilometri facuti. Tot la mine, Gheorghe Zamfir mai are si un Mercedes, cumparat si el de nou, ca si Cadillac-ul. Sunt masinile lui de suflet, la care nu vrea sa renunte.”

PUBLICITATE

Masina Simca – si ea o vedeta a Paradei – apartine unui elvetian, Felix Peter, care a ales sa-si traiasca anii de pensionar in satul Crihan, din comuna Magura. „Am adus-o din Avignon (Franta) – ne-a spus Felix. A fost o ruina si inca mai are nevoie de interventii. Am mult de lucru la ea, pentru a o reconditiona. E singura masina de epoca pe care o am. Vreau sa o reconditionez pentru ca sunt indragostit de astfel de bijuterii. Aici, in România, am adus-o in anul 2006. Eu am gasit-o, la cei de la care am preluat-o, intr-un grajd, abandonata. Era ruginita toata. Dar, mi-a placut si am luat-o. Sigur, acum trebuie sa-i mai reglez carburatorul si bujiile, dar pentru aceasta trebuie sa apelez la un specialist.”

Retro Parada Toamnei a adunat 15 masini de colectie in Bacau (Foto: Petru Done)
Retro Parada Toamnei a adunat 15 masini de colectie in Bacau (Foto: Petru Done)

Spate in spate cu Cadillac-ul lui Gheorghe Zamfir am vazut o masina cu aceeasi marca, dar adusa din Florida-SUA, la Zanesti-Neamt, de la niste români, tot de un român, care a stat pe acolo 20 de ani. Este un model 1957, iar acum va fi reconditionata, pentru ca are motorizarea ca noua. Functioneaza perfect si nu a circulat mult, pentru ca si consuma mult.

In acest an, in judetul Bacau Retromobil Club a mai organizat Retroparada de Primavara, in Onesti, iar in luna mai a trecut prin Bacau Caravana Retromobil, dar masinile bacauanilor au participat si la Concursul vehiculelor istorice din Moldova, in Iasi.

Din judet, in Retromobil Club vor fi, in curând, peste 20 de membri. Pentru a fi membru in acest club trebuie sa detii un automobil de colectie, vechi de mai bine de 30 de ani, mai putin rulat.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ