Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane fizice, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În cursul anului 2014, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (A.F.I.R.), mai multe documente false prin care ar fi atestat că îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege şi prin care ar fi creat aparenţa că a îndeplinit obligaţiile asumate în planul de afaceri, referitoare la creşterea dimensiunii economice a exploataţiei agricole.

De menţionat este faptul că inculpata nu ar fi comunicat, la data depunerii cererii de finanţare, că deţinea două terenuri agricole în coproprietate cu mama sa, situate în extravilanul comunei Parincea, judeţul Bacău, în suprafaţă de 5000 m.p. şi respectiv 6.600 m.p., terenuri pe care apoi le-ar fi vândut şi răscumpărat, pe parcursul implementării proiectului, pentru a crea aparenţa că, prin achiziţia acestor terenuri, ar fi crescut dimensiunea economică a exploataţiei, conform obligaţiilor asumate în planul de afaceri.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 178.840 lei (două tranşe), sumă cu care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


PUBLICITATE