Aranjamentele florale din jurul Altarului, steagurile multicolore din curtea bisericii si numeroasa multime care trecea pragul portii de intrare în curtea lacasului de cult prevesteau, duminica seara, 30 august, apropierea unui eveniment deosebit pentru tânara comunitate catolica Fericitul Ieremia din nordul orasului. Putin înainte de ora 18.00 clopotele bisericii sunau începerea Sfintei si dumnezeiestii Liturghii pontificale prezidata de PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, înconjurat de un mare numar de preoti din împrejurimi, preoti originari din parohie sau care au activat de-a lungul anilor în cadrul comunitatii.

La începutul celebrarii, pr. Paroh Eduard Mihai Cosa a salutat multimea prezenta si a explicat semnificatia momentului, spunând: ”Comunitatea noastra parohiala, coplesita de recunostinta fata de Bunul Dumnezeu, fata de înaintasii si binefacatorii ei, face astazi memoria unui eveniment care a avut loc în urma cu 10 ani si sarbatoreste aniversarea Consacrarii Altarului si a Sfintirii Bisericii închinata Fericitului Ieremia Valahul.

catolici

PUBLICITATE

Sunt limitate cuvintele noastre pentru a putea multumi îndeajuns tuturor celor care si-au lasat amprenta de-a lungul anilor asupra acestui lacas si asupra celor care formeaza Biserica vie, în aceasta portiune a Bisericii universale, catolice. Prin urmare, ne apropiem de actul liturgic suprem, Sfânta si dumnezeiasca Liturghie, izvorul si culmea întregii vieti crestine, prin care voim sa-l preamarim în aceasta seara pe Dumnezeu si sa-I multumim prin Jertfa Suprema a Fiului Sau. Ne rugam în aceasta seara la Sf Liturghie si pentru toti binefacatorii nostri,vii sau raposati, pentru institutiile care au sustinut si sustin în mod constant bunul mers al Parohiei, pentru toti crestinii care au oferit…si s-au oferit, pentru ca acest lacas «sa creasca în întelepciune, statura si în har». Dumnezeu sa-i rasplateasca pe toti cu darurile Sale pentru tot binele facut.…”

catolici1

Dupa proclamarea Sfintei Evanghelii, Cuvântul de zidire sufleteasca a fost rostit de pr. decan Isidor Dâsca, fostul paroh al comunitatii care în urma cu 10 ani organiza celebrarile de sfintire a bisericii.
La încheierea celebrarii, PS Petru Gherghel si-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment aniversar, a transmis multumirile personale pentru toti binefacatorii Bisericii locale si, în semn de pretuire fata de comunitatea locala a donat Bisericii o relicva cu ramasitele pamântesti ale Fericitului Anton Durcovici, episcop de Iasi, mort ca martir în închisorile comuniste.

Asa cum a fost anuntat si prin Media, evenimentul s-a încheiat printr-un Concert aniversar sustinut de Corul parohial si acompaniat de Orchestra simfonica Mihail Jora din Bacau care au interpretat „Missa Incoronarii”, de W.A. Mozart. În prezentarea facuta înainte de concert, pr. Vicar Iosif Dobos, spunea: ”Între calmul si seninul Haydn si framântatul si vulcanicul Beethoven, se înalta figura luminoasa a lui Mozart. El este «lumina suava a soarelui» dupa cum îl definea Antonin Dvorak. În muzica mozartiana, alaturi de indestructibila bucurie juvenila si de optimismul reconfortant gasim si ecouri din abisurile suferintei si ale solitudinii. Bucuria, fericirea si optimismul care predomina în toata creatia sa, îl fac pe om sa ramâna în picioare si sa nu dispere în momentele de durere.

De aceea, daca îl ascultam pe Mozart avem convingerea ca el se bucura de un acces direct la Dumnezeu, dupa cum scria teologul Karl Barth, si ca ne transmite mesajul divin/bucuria divina fara a se interpune ca intermediar”.

Mozart, acest miracol pe care Domnul l-a trimis în Salzburg si în lume (dupa cum spunea tatal sau, Leopold), prin corul parohial si orchestra simfonica Mihail Jora le-a dat aripi de înger celor prezenti si i-a facut sa se simta mai aproape de Dumnezeu.

catolici2

„Aplauzele furtunoase din aceasta seara sunt o minunata rasplata pentru orele intense de repetitii din ultimele 4 luni. Acest cor amator a reusit cu brio sa redea fastuozitatea Missei Incoronarii KV317. Am ales aceasta partitura, chiar daca este dificila din punct de vedere vocal, pentru a aduce multumire pentru cei 10 ani scursi de la Consacrarea Altarului Bisericii noastre. Recunostinta noastra se indreapta si catre membrii Filarmonicii «Mihail Jora», in frunte cu domnul director Pavel Ionescu si maestrul Ovidiu Balan, pentru sprijinul oferit in realizarea acestui concert”, a declarat dirijorul Adrian Farcas

Pe lânga aplauzele prelungite ale celor prezenti în biserica, PS Gherghel a multumit orchestrei si corului parohial, remarcând efortul depus si pasiunea lor pentru muzica sacra. Prin generozitatea binefacatorilor, invitatii, membrii corului si ai orchestrei au participat la o receptie oferita de comitetul parohial iar multimea participanta la eveniment a fost servita cu produse de patiserie si un pahar cu vin, simboluri ale bucuriei spirituale si ale recunostintei.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Felicitări tuturor! Un eveniment deosebit de emoționant! Din păcate, n-am putut fi prezent, dar am urmărit câteva fragmente prin intermediul internetului. Articolul, pe măsură, reușește să transmita emoția sarbatorii.

  2. Se întâmplă şi lucruri frumoase în Bacău, nu doar furturi, scandaluri, crime şi violuri. Allo, presa, mai căutaţi şi astfel de ştiri! Avem nevoie de ele!!!

LĂSAȚI UN MESAJ