Strada Milcov, din Bacau, a fost inundata dupa ce o conducta de apa a cedat chiar in mijlocul strazii.

Reabilitarea strazii Milcov opune o rezistenta greu de anticipat, s-ar putea spune, dupa intârzierile binecunoscute, dar si dupa spectaculoasa si paguboasa avarie la o conducta subterana de apa, care s-a produs vineri seara.

Vinovat a fost binecunoscutul Dorel, care in zelul de a finaliza reabilitarea arterei de circulatie a facut-o lata, adica a spart teava si a lasat multa lume fara apa la robinete. Mai exact, niste utilaje ale firmei respective au lucrat unde nu trebuia pe placile de beton ale carosabilului si astfel au fisurat o conducta importanta de alimentare cu apa a unei zone mari, de la Letea, pâna la Cora.

Alarma s-a dat pe la ora 19, desi scurgeri de apa din subteran erau vizibile pe carosabil inca de pe la ora 17.

“Am trecut cu masina pe la intersectia strazilor Stadionului si Milcov, am vazut apa iesind la suprafata, dar nu parea mare lucru. Totusi, am sunat un coleg de trafic si l-am avertizat. Era ora 16.44”, ne-a spus un conducator auto profesionist.

Din spusele altor martori, se pare ca muncitorii de la firma care reabiliteaza strada Milcov au fugit când si-au dat seama ca au crapat teava de apa de sub strada. Dovada ar fi cele doua utilaje abandonate in imediata apropiere a sparturii.

FOTO: Madalina Sabina / Facebook
FOTO: Madalina Sabina / Facebook

De la scurgerile initiale de apa, aparent minore, fisura s-a tot largit, asa ca pe la ora 19 din carosabil iesea o adevarata fântâna arteziana, iar intersectia era inundata cu apa de 10 cm.

“Este vorba despre o conducta de 30 de centimetri diametru. Problema este ca e din fonta si astfel de conducte nu se pot suda si nu se pot mansona. Trebuie schimbat intreg tronsonul. Noaptea aceasta (vineri noaptea – n.a.) nu putem lucra, fiindca sunt necesare multe proceduri. Apa potabila se va intrerupe in intreaga zona si pâna sâmbata dupa-amiaza nu cred ca se va relua alimentarea”, a spus Petrus Radulescu, directorul tehnic al Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB). Alaturi de el, la fata locului au fost autoritatile orasului, primarul interimar Ilie Bârzu, viceprimarul Raluca Maria Nastase, administratorul public Leonard Padureanu.

FOTO: Dubshake Laurențiu Ștefan / Facebook
FOTO: Dubshake Laurențiu Ștefan / Facebook

Ore in sir, apa a tâsnit din spartura, timp in care echipele de interventie ale CRAB au incercat sa opreasca apa din vanele de la capatul tronsonului, ca sa se poata interveni. Soferii care au trecut prin zona, prin apa de pe carosabil, au incetinit si filmat sau au pozat incidentul, cum au facut multi alti curiosi. Au fost chemate si doua masini de pompieri cu capacitatea de a vidanja apa, iar un lucrator CRAB, special echipat, a coborât intr-un canal si a oprit un robinet care, intr-un final, a oprit scurgerea apei.

Intrebat daca firmei care a provocat paguba i se poate imputa ceva, primarul Ilie Bârzu a spus ca se vor analiza cauzele si se va stabili raspunderea. Primarul a mai spus ca facturile de consum ale locuitorilor nu ar trebui sa fie afectate de pierderea miilor de metri cubi de apa irositi, din moment ce scarile de bloc sunt contorizate si isi gestioneaza consumul

Dupa un prim esec cu o alta societate, proiectul de reablitare a strazilor Milcov-I.L.Caragiale a fost atribuit, de curând, firmei SC Phoenix Transbac SRL, contract in valoare de aproape sase de milioane de lei fara TVA.

[wonderplugin_gallery id=”477″]

Comunicatele Companiei de Apa (vineri seara)

* Datorita lucrarilor de modernizare a strazii Milcov din mun. Bacau, la intersectia cu strada Stadionului s-a produs, din vina constructorului lucrarii, o avarie la conducta de apa cu DN 300. La fata locului personalul S.C. CRAB S.A. intervine in prezent pentru limitarea avariei. 

* Va informam ca s-a izolat tronsonul de conducta avariat si a fost oprita furnizarea apei pe str. Milcov, pe segmentul cuprins intre str. Cronicar Neculce si str. Stadionului. Estimam ca pana maine, 26.03.2016, in jurul orei 12.00, sa fie remediata avaria si sa revenim la programul normal de furnizare a serviciului de apa potabila. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat! Vom reveni cu noi informatii!

UPDATE

S-a remediat avaria de pe Milcov

Echipa de interventie a Companiei de Apa a lucrat in timpul noptii de vineri spre sâmbata si a reusit, in zori, in jurul orei 4.00, remedierea avariei care a lasat fara apa intreaga zona Milcov, de la Letea pâna la Cora. Amintim ca la intersectia strazilor Stadionului si Milcov s-a produs vineri dupa-amiaza o avarie de proportii, la o conducta subterana cu diametrul de 30 cm, din cauza unor utilaje care lucrau la reabilitarea strazii Milcov. Initial, reprezentantii Companiei de Apa au spus ca interventia pe timp de noapte este ca si imposibila, dar totusi s-au apucat de treaba si au rezolvat problema. Prin urmare, s-a revenit la programul normal de furnizare a apei potabile, dupa cum asigura un comunicat din partea Companiei de Apa. (O.P.)PUBLICITATE