* DNA Bucuresti a solicitat de la Primaria Bacau documente pentru derularea unei anchete „in rem” privind transferul haldei de fosfogips de la Amurco la municipalitate

Procurorii Anticoruptie au demarat cercetari in afacerea haldei de fosfogips de la fostul combinat chimic din Bacau, care din proprietatea omului de afaceri Ioan Niculae a trecut in grija municipalitatii, cu toate riscurile pe care le ascund reziduurile chimice.

„Pe rolul DNA – Structura Centrala se afla în lucru un dosar penal care are ca obiect aspectele mentionate în cererea dvs. (referitoare la halda de fosfogips – n.a.), în acest moment fiind începuta urmarirea penala doar cu privire la fapta (“in rem”)”, se spune intr-o adresa trimisa la redactia „Desteptarea” din partea Biroului de Informare si Relatii Publice al DNA.

Interventia procurorilor in acest caz pare sa ii satisfaca pe actualii edili, care se declara detasati de problema.

„E bine ca se face aceasta ancheta, ca sa se lamureasca lucrurile. Poate se va descoperi astfel daca trecerea haldei de la Amurco la municipalitate a fost ilegala sau au fost acte de coruptie in aceasta problema”, a spus Ilie Birzu, proaspatul primar interimar al Bacaului.

Halda a fost preluata în decembrie 2011 în proprietatea municipiului Bacau, în urma unei donatii facute de Amurco si acceptate de catre Consiliul Local Bacau. Proiectul de ecologizare nu s-a mai realizat, iar orasul s-a procopsit cu o problema de mediu de mari proportii care afecteaza, zi de zi, populatia. Asta în conditiile în care obligatia ecologizarii muntelui radioactiv revenea agentului economic privat, nu municipiului Bacau.

Unul dintre artizanii acestei „afaceri” a fost senatorul Dragos Luchian, pe atunci viceprimar al orasului. „Imi asum proiectul si spun cu convingere ca totul s-a facut cu buna credinta. Nu am avut niciun interes in afara de ecologizarea zonei, printr-un proiect integrat, care includea decolmatarea lacului de la Insula de Agrement si acoperirea haldei cu mâlul rezultat. Prefectura a purtat corespondenta cu Ministerul Mediului pe aceasta tema si s-a conturat oportunitatea obtinerii de fonduri europene pentru ecologizare. Astfel, proiectul a fost acceptat de toata lumea. Este important sa se stie ca noi am preluat halda, insa nu si obligatiile de mediu, care au ramas la Amurco. Cu toate acestea, am mers pe ideea proiectului integrat de ecologizare. Când am plecat din Primarie, lucrurile pareau in ordine, insa ce s-a mai intâmplat dupa aceea, de ce s-a abandonat finantarea, nu mai stiu”, a spus senatorul Dragos Luchian.

Surse judiciare ne-au spus ca documente privind halda de fosfogips si preluarea acesteia au fost cerute de DNA Bucuresti, iar ancheta procurorilor s-ar putea referi mai putin la actiunile intreprinse pe plan local, dar mai ales la decizii luate in zona Ministerului Mediului.