Generalul locotenent Corneliu Petru Nechita (90 de ani), unul dintre putinii veterani de razboi din zona Moinestiului, a cunoscut ororile Celui De-al Doilea Mondial dar si cele ale comunismului.

Ranit de un obuz de Bazuka, la Cotul Donului, a avut sansa sa revina acasa, unde, dupa un timp, a intrat in cavaleria regala. Chiar daca a devenit ofiter al Armatei Române, dupa razboi, comunistii l-au inchis pentru ca a luptat pe frontul de est.

“In ’42, când am luptat pe front, nu eram inca ofiter. In timpul razboiului am fost simplu ostas, in Regimentul 27 Infanterie Bacau, intr-o unitate de aruncatoare de flacari, unde l-am avut comandant pe actualul general de brigada Jugureanu Traian, din Bacau, care traieste si acum. Are 103 ani”, a spus generalul Nechita.

gen mr corneliu nechita (2)Tânarul de atunci Corneliu Nechita s-a inrolat in Armata Româna la doar 18 ani. A luptat pâna la Stalingrad si Cotul Donului. A fost ranit. Si asta l-a salvat in fata ofensivei sovietice. Era in toamna lui 1942, in septembrie. “Divizia mea se numea 27 Infanterie, care facea parte din Divizia a sasea. Toate si-au ocupat locurile pe front. Spre nenorocirea noastra, a românilor, in noiembrie rusii au inceput o ofensiva teribila, când au avut siguranta ca nu vor mai fi atacati de japonezi.

Ofensiva a inceput pe 19 noiembrie. Eu am fost ranit la sfârsitul lui octombrie. Un proiectil a explodat si mi-a rupt casca. Am fost ranit la cap si la picioare. Asa am ajuns la un spital de campanie. Intr-o saptamâna rusii i-au luat pe toti prizonieri sau i-au omorât.

Eu am avut noroc. M-a luat o masina de germani, care mi-au salvat viata. Le-am spus ca vreau sa merg acasa. Imediat dupa, mi-am dat Bacalaureatul si m-am dus la Scoala de Ofiteri. Am absolvit, in 1946, scoala de cavalerie, iar gradul si decizia mi-au fost date sub semnatura Regelui Mihai l”, afirma Petru Nechita.

A ajuns la 90 de ani cu “sira spinarii dreapta”. N-a facut niciun compromis!

Adevaratele greutati au venit pentru Corneliu Nechita abia dupa razboi. Pentru ca a luptat pe frontul din Est, comunistii l-au inchis la Aiud. In anii ’60 a urmat Institutul de Educatie Fizica si Sport. A lucrat ca profesor o buna parte din restul vietii, iar dupa, Armata Româna l-a repus in drepturi. Acum este general locotenent in rezerva.

“Am avut mari neplaceri la venirea comunistilor la putere. M-au arestat, m-au supus la chinuri greu de inchipuit. Am fost condamnat de pomana si am facut la Aiud sase ani de puscarie. Dar am ajuns la 90 de ani cu sira spinarii dreapta. Am spus nu ocupatiei sovietice!” – a spus generalul Nechita.

Mircea MERTICARIU


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ