joi, 18 decembrie 2025

Alertă alimentară: Loturi de fructe, retrase dintr-un mare lanț de magazine

• Fuctele musteau de pesticide, substanțele care pot provoca boli grave respiratorii: astm bronșic, emfizem pulmonar ș.a. • Consumatorii au la îndemână câteva trucuri pentru a reduce cantitatea de pesticide din fructe sau legume

Inspectorii sanitari veterinari au decis retragerea de la vânzare a unor loturi de fructe, după ce, la analizarea lor, s-a constatat că erau depășite limitele legale admise de reziduuri de pesticide (Lambda-Cyhalothrin). Este vorba despre rodii importate din Turcia de distribuitorul DECO FRUCHT SRL, aflate la vânzare în magazinele Kaufland. Mai exact, incriminate au fost loturile L4002 (lot furnizor: 65240921171_15-422) LOT L3907 (lot furnizor: 65240921171_15-422) LOT L3902 (lot furnizor: 65240921171_15-422).

Avertizarea a fost făcută, inițial, pe platforma europeană a Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje, informație preluată ulterior și de Asociația Pro Consumatori. De reținut că limita maximă admisă pentru acest pesticid (Lambda-Cyhalothrin) este de 0,01 mg/kg, însă fructele din loturile respective aveau o valoare identificată de 0,048 mg/kg. Cu alte cuvinte, se depășea de 4,8 ori limita maxim admisă.



Acest insecticid, extrem de toxic pentru insecte și mamifere, are o durată de persistenţă foarte mare în mediul înconjurător. Lambda-cyhalothrin-ul provoacă îngustarea căilor respiratorii și o diminuare a fluxului de aer în țesuturile pulmonare, ducând la apariția astmului bronșic, emfizemului pulmonar şi a altor boli respiratorii. Prin urmare, dacă mai este posibil, se recomandă să nu se consume produsele din loturile mai sus menționate. Totodată, clienții care au achiziționat aceste fructe în perioada 29.09.-10.10.2021 pot primi banii cheltuiți, prezentând comerciantului bonul fiscal al produsului. Produsele se pot returna până la 1.11.2021.

Cum recunoşti fructele şi legumele cu pesticide

Fructele şi legumele din supermarketuri şi pieţe sunt benefice organismului uman, dacă sunt consumate în stare naturală. Din păcate, majoritatea conțin reziduuri ale substanțelor folosite de fermieri pentru a le crește producția, care pot să ne facă mult rău decât ne-am fi așteptat. Potrivit unui raport al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, într-un fruct sau o legumă din hypermarket ori piață agroalimentară, pot să existe până la 7 tipuri de pesticide.

În mod evident, românul alege din raft sau de pe tarabă fructul cel mai ochios, așișderea celor din reclamele de la televizor sau din revistele cu promoții. Cum nu au la îndemână un mijloc cert de a testa produsele înainte de a le achiziționa, consumatorii pot ține cont, totuși, de câteva reguli. Astfel, pe lângă citirea cu atenție a etichetelor, din care pot afla date privind țara de origine, clasa de calitate și prețul per unitatea de vânzare, iar mai nou și detalii privind anumite tratamente chimice aplicate după recoltare, consumatorii trebuie să ştie că unele fructe şi legume din supermarket-uri şi din pieţe au nişte stickere lipite, care conţin câteva cifre.

Este vorba despre codurile PLU, stabilite de Federaţia Internaţională pentru standardul produselor şi folosite încă din 1990. În fapt, este un cod din 4 sau 5 cifre care indică dacă produsul este obținut ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. Dacă produsul are codul de pe autocolant format din 4 cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide. Codurile PLU din 5 cifre, care încep cu cifra 8, arată faptul că produsele respective au fost modificate genetic, caz în care ar fi recomandat să fie evitate. Cifra 9 de la începutul codului relevă faptul că producţia a fost cultivată ecologic. Din păcate, nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU.

Cum eliminăm toxinele din fructe şi legume

Cei care sunt înzestrați cu mai multă răbdare, dar și responsabilitate, pot spăla temeinic fructele și legumele înainte de a fi consumate, încredințați că majoritatea pesticidelor cu care vin în contact aceste produse au proprietatea de a trece, parțial, în apa de spălare. Ideal ar fi ca spălarea să se facă folosind o perie (unde este posibil), lăsând apoi produsele spălate în apă rece cu puțin bicarbonat de sodiu sau puțin oțet, timp 1-2 minute.

O metodă foarte eficientă este ca vegetalele să fie ţinute câteva ore în apă cu lămâie. O altă măsură este curățarea de coajă a acestor produse, știind că în această parte a fructelor sau legumelor este concentrată o mare parte din pesticide sau insecticide, e drept, și un conținut semnificativ de vitamine și de minerale.



spot_img