– din luna octombrie, candidatii care iau sala dar pica orasul, nu mai sunt obligati sa o ia de la capat n rezultatul obtinut la sala ramâne valabil, iar candidatii pot repeta examenul practic de câte ori doresc pe durata unui an, pâna vor fi declarati admisi

Noua procedura de examinare auto pare sa-i fi incurajat pe bacauanii care vor sa obtina un permis de conducere. Din 5 octombrie 2015, cine pica traseul, trebuie sa faca ore suplimentare de condus inainte sa dea din nou examenul practic. Candidatii care iau proba teoretica din prima nu trebuie sa o repete daca nu vor fi admisi la traseu.

Noile reglementari se regasesc in Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015 pentru modificarea si completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere. Candidatii declarati “respins” la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata. Conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bacau spune ca numarul solicitarilor este constant in municipiul Bacau, iar o crestere semnificativa a numarului de candidati se inregistreaza in municipiile Onesti si Moinesti.

PUBLICITATE

„In Bacau avem aproximativ 200 de candidati/zi. Este destul de aglomerat, insa suntem obisnuiti cu acest numar de candidati pentru ca la fel am lucrat si in lunile august si septembrie. O crestere semnificativa a numarului de candidati se constata in judet, iar pentru satisfacerea cererilor ne deplasam o data pe saptamâna la Onesti sau la Moinesti, in functie de cereri.”
comisar sef Constantin Mihaescu, seful SPCRPCIV Bacau

Pareri pro si contra

Daca pâna la inceputul lunii octombrie era obligatoriu sa dai din nou sala daca picai la traseu, acum lucurile par mai simple. Ai luat sala, dar nu ai fost admis la traseu, ramâi cu rezultatul de la sala si mai faci câteva ore de pregatire practica. Desi legislatia actuala este mai permisiva, nu toata lumea agreaza noile prevederi legislative.

“Eu am mers la orele de legislatie rutiera, iar ce am invatat acolo am aplicat pe traseu. Este esential sa participi la aceste ore, ca sa stii cum trebuie sa te comporti in trafic. Celor mai emotivi le pot scapa unele aspecte explicate de instructor la volan, pentru ca ei sunt concentrati la trafic si nu neaparat la profesionistul din dreapta lor. Eu sunt de parere ca degeaba iei 26 de puncte din 26 posibile, daca nu stii când si cui trebuie sa-i dai prioritate”, spune Claudiu Carp, sofer incepator. Eugenia Florea a luat permisul de conducere de curând si este de alta parere.

“Faptul ca nu mai este obligatoriu sa repeti sala daca ai picat orasul, poate fi un stimulent pentru candidatii care gresesc din varii motive la traseu. Pe fond emotiv se poate intâmpla sa gresesti, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca nu stii in teorie cum stau lucrurile. Cum experienta se capata in timp, trebuie sa le dam credit si celorlalti ca se vor indrepta si vor fi mai atenti la urmatorul examen practic”, spune proaspata soferita. Un candidat la obtinerea permisului de conducere trebuie sa aiba cel putin 18 ani, sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor, sa nu fi fost condamnat definitiv pentru una din infractiunile prevazute la art. 22 alin. 4 din Decretul nr. 328/1966, republicat.

Persoanele care nu reusesc sa obtina permisul in termen de un an de la data absolvirii cursurilor de pregatire teoretica si practica trebuie sa treaca printr-un nou curs de pregatire. Acest lucru presupune minim 30 de ore de condus, plus orele de legislatie rutiera care sunt obligatorii. In prezent, taxele percepute de scolile de soferi variaza intre 1.000 si 1.500 de lei, insa, cei care cred ca au calitati de negociator pot scoate chiar si un pret mai bun speculând faptul ca instructorii auto nu vor sa-si piarda elevii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ