Răzvan Bibire

Adolescentul sună la ușă. “Săru’ mâna, am venit după… știți dumneavoastră…”. Persoana care i-a deschis, cu ochii roșii de plâns, îi întinde cu mâna tremurândă plicul cu bani. Sunt 10.000 sau 20.000 de lei, depinde cât a putut aduna și cât de convingătoare a fost persoana de la celălalt telefon.

Vocea îi comunica faptul că fiul sau fiica sa tocmai a comis un grav accident rutier și are nevoie urgentă de bani ca să mituiască polițistul sau să plătească operația victimei.

De câte ori nu ați auzit acest scenariu? De prea multe ori și culmea este că “Metoda Accidentul”, după cum au botezat-o polițiștii, are în continuare succes.

Pe de o parte pentru că e extrem de bănoasă. Pe de altă parte pentru că aceia care o practică o pregătesc foarte bine și au informații despre victime și despre familiile lor. De foarte multe ori făptașii sunt prinși. Dar banii se evaporă.

Câți bani se fac în modul acesta? Am zis că foarte mulți. Dar ce înseamnă “foarte mulți”? De exemplu, o echipă de trei persoane – un deținut și doi complici aflați în libertate – a obținut cu doar trei telefoane, date la intervale de câte două zile, 50.000 de lei.

În bani vechi, asta înseamnă jumătate de miliard. Telefoanele erau date aproape de miezul nopții, ca să prindă victimele buimace. Apelul era făcut de deținut, complicii așteptau semnalul, cazați la hotel.

În prima noapte au produs 10.000 de lei.

După două nopți, un alt apel le-a adus 20.000 de lei. După alte două nopți, scenariul s-a repetat, valoarea câștigului: 18.600 de lei și 300 de euro.

Peste câteva zile, echipa a încercat să opereze din nou, dar, ghinion!, victima s-a prins. Iar acestea sunt doar informațiile documentate, ceea ce se știe exact.

Toți au fost prinși, probabil vor fi condamnați, dar banii vor fi foarte greu, dacă nu imposibil de recuperat. Mulți nu-și explică de unde știu făptuitorii atâtea informații despre victime. Și se speculează ba despre baze de date furate sau vândute, ba despre căutări pe Internet, pe detalii apărute pe facebook.

Totuși, de când e lumea și pământul, nimic, nici un gadget, nici un calculator nu a putut înlocui sfânta documentare de la fața locului. În niciun domeniu.

Cu atât mai puțin în cazul de față. Așa că e foarte probabil ca persoanele care au oferit informații în aceste cazuri să facă parte din anturajul victimelor sau măcar din cercul de cunoscuți.

6 COMENTARII

 1. PROSTIA este speculata de acesti ticalosi, ignoranta si imbecilitatea oamenilor!Infractorii primesc informatiile de la apropiati, vecini, amici, colegi.Sunt sunate doar persoane care dispun de bani.Unele se prind(stiu 2 cazuri) si ii informeaza ca vor suna asa-zisele victime ale accidentului si ca nu dau niciun ban.Majoritatea insa cad in plasa escrocilor, nu-si pun intrebari, nu dau telefon “victimei”, nu anunta familia extinsa(poate nimeresc si vreo ruda inteligenta care se prinde), nimic. Dau banii!Ca prostii!

 2. ” Prostia,..imbecilitatea”- Doamne ce urit suna! De ce nu incercam sa-i intelegem si pe cei naivi care cad in plasa excrocilor ? Omenii care dau banii, sunt, de regula, cei mai in virsta care stiu ca “pe vremea lor” mai exista bun-simt, altruism, copasiune si ca excrocheria nu era un mod de viata. Ei nu pot accepta ca unii pot fi capabili sa faca ceea ce lor nici in vis nu le-ar apare. Daca, linga asta, mai punem si sacrificiul total pe care sunt dispusi sa-l faca pentru copii, ca asa au mostenit ei, putem sa le intelegem vulnerabilitatile. Se spune ca “dragostea-i legata la ochi”, aia adevarata, nu exhibitionismul cvasi-prezent astazi. In loc sa-i blamam si sa-i jignim, mai bine sa-i prevenim asupra a ce li s-ar putea intimpla si sa-i invatam ce sa faca in situatii din astea in jungla in care au fost aruncati nepregatiti.

 3. Am patit-o personal. Au sunat in miez de noapte, abia adormisem,eram buimaca….dar mi-am dat seama dupa 2-3 minute de spaima ca e vrajeala. Nu e adevărat ca au informatii despre familie….suna la vrajeala; ghinion pentru victima daca nu e atenta la detalii.

 4. Dragă Iulian, sunt deja preveniți de informațiile care circulă. Şi e la fel de important să nu cazi în capcană, informîndu-te înainte să plăteşti. Nu se pot scoate bani din buzunar doar după o convorbire telefonică.

 5. Aceste cazuri semnalate prin “Metoda accidentul” sunt foarte vechi, de cativa ani buni si totusi inca metoda face victime si “prinde” la populatie.
  Analizand problematica acestor cazuri putem constata urmatorii factori care ii ajuta pe infractori:
  1.Sistemul penitenciarelor care nu a facut nimic inca de la inceput de la semnalarea cazuisticii generalizate prin introducerea echipamentelor de bruiere a telefonelor GSM pe perimetrul aferent penitenciarelor.
  2. O naivitate extrem de mare a persoanelor apelate care se pierd total in cazul unui banal telefon. Lipsa de cumpatare in a se informa sunand rudele, copiii intai pt a vedea daca e adevarata situatia.
  3. Nu mai postati informatii pe facebook pt ca sunteti o carte deschisa de unde infractorii colecteaza informatii si toti hotii in general. Pe fondul psihozei generalizate de a arata cine si ce esti, infractorii obtin informatii destul de detaliate despre persoane si rude, prieteni cat si despre posibilitatile potentialelor victime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here