24 aprilie 2024
Actualitate„Abordarea pluridisciplinară a pacientului în chirurgia pediatrică”, sesiune pentru asistenții medicali

• Congresul Național de Chirurgie Pediatrică din Bacău, ziua a treia

„Abordarea pluridisciplinară a pacientului în chirurgia pediatrică”, sesiune pentru asistenții medicali

În această dimineață, vineri, 15 noiembrie, de la ora 9.00, s-au deschis din nou lucrările ediției a X-a a Congresului Național de Chirurgie Pediatrică, găzduit în Bacău, în perioada 13-16 noiembrie 2019. Dacă până acum toate sesiunile de comunicări, mesele rotunde, discuțiile, demonstrațiile și prezentările de caz au fost organizate în special pentru medicii chirurgi și ortopezi pediatri, prezenți în aceste zile în număr mare în orașul nostru, astăzi, un curs cu tema „Abordarea pluridisciplinară a pacientului în chirurgia pediatrică” este destinat asistenților medicali. Sunt prezenți la această întâlnire, de la Centrul de Afaceri, locul unde se desfășoară întregul Congres, cadre medicale medii din toate spitalele județului Bacău (Spitalul Județean Bacău și unitățile medicale din Buhuși, Onești, Moinești, Comănești), care au secție de chirurgie pediatrică, de la Serviciul de Ambulanță Județean Bacău, dar și din alte 8 județe din țară.

„E o bucurie pentru noi că putem aborda, la astfel de întâlniri, teme diferite, cu invitați din toate centrele universitare, cu profesori doctori, conferențiari, asistenți, tocmai pentru a împărtăși din experiența lor și din cercetările care se fac zi de zi. Acum avem o paletă nouă de prezentări, privind partea de nefrologie și urologie în patologia pacientului-copil, cu aplicații practice.
Echipa medicală din multe specialități medicale merge împreună și este formată inclusiv din noi, asistenții medicali. Niciodată o intervenție, o operație, nu se face numai cu medicul specialist, ci cu toată echipa medicală unde fiecare are câte un rol bine definit. Este ca o mână care are cinci degete și dacă sunt toate, mâna aceea e funcțională complet, competentă și puternică. Și am să-l citez pe dr. Cârmaciu, care a fost în Bacău și care ne-a spus: «Dacă voi nu ați exista, noi nu am putea face meserie».”
Asist. medical Minodora Chicea, președinta Filialei Bacău a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România


La acest curs, o secțiune despre „Anatomia și fiziologia tractului urinar” este susținută de prof. doctor Sebastian Ionescu, președintele Societății de Chirurgie Pediatrică din România, prezent în aceste zile la Congres, unde a mai avut și alte prezentări, despre „Terminologia standard în incontinenta urinară la copil” vorbește dr. Vlad Isac, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Curie” București, iar despre „Metode de abord și diagnostic la copilul cu incontinență urinară – rolul explorărilor urodinamice – ” și „Mijloace terapeutice în incontinența urinară” prezintă dr. Beatrice Mihaela Bunea, tot de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Curie” București.

Curs practic de cateterism vezical


Tot astăzi, asistenții medicali participă și la un curs practic de cateterism vezical pe manechine, dar și la o prezentare privind „Sterilizarea centrală și controlul infecțiilor”, cu specialiști de la Sterisystems-Cristin Szel, o abordare din ce în ce mai dezbătută privind infecțiile nosocomiale.
Sesiunea va continua cu „Metodele de reducere a riscurilor pentru personalul din blocul operator”, prezentat de asist. medical Mihaela Dorin, de la Spitalul Județean de Urgență Bacău, dar și cu secțiunea „Comunicarea conștientă în relația cu pacientul pediatric și aparținătorii”.

Discuții despre protocoalele medicale

În paralel, cei peste 250 de medici chirurgi și ortopezi pediatri prezenți în Bacău la această ediție a Congresului Național de Chirurgie Pediatrică vor stabili protocoalele terapeutice (conform alocării temelor pe centre universitare), foarte necesare în practica medicală. Spre după-amiază este programată și masa rotundă cu dezbatere pe tema „Trecutul, prezentul și viitorul chirurgiei pediatrice, provocarea unei generații”.
Mâine, în ultima zi a manifestării, dimineață, de la ora 09.00, va fi o Sesiune comună de ortopedie și chirurgie pediatrică, pentru ca, de la ora 12.00, Gala de final, cu decernare de premii, să încheie această a X-a ediție a Congresului Național de Chirurgie Pediatrică, Bacău, 2019.
Întregul eveniment este organizat de Fundația Comunitară Bacău, cu sprijinul Spitalului Județean de Urgență, a Colegiului Medicilor din Bacău, având și acreditare EMC (Educație Medicală Continuă), a autorităților locale, dar și a unor firme private din Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri