Curtea de Apel a judecat primul termen pe fond in dosarul de coruptie in care au fost trimisi in judecata, anul trecut, Ionut Cosmin Apostu, lichidator judiciar la “Profesional Tenarus” SPRL Onesti, pentru abuz în serviciu si luare de mita, si Alexandru Tabarcea, avocat în cadrul Baroului Bacau, pentru complicitate la abuz în serviciu si dare de mita. Conform rechizitoriului, in perioada iulie 2010 – iulie 2011, Ionut Cosmin Apostu, în calitate de lichidator al SC Rafinaria Darmanesti SA, a întocmit în mod necorespunzator acte specifice procedurii lichidarii cu încalcarea prevederilor Legii nr. 85/2006 si a dispozitiilor instantei de judecata, ceea ce a dus la prejudicierea patrimoniului societatii respective si procurarea unui folos necuvenit inculpatului Alexandru Tabarcea.

Apostu a întocmit raportul asupra fondurilor obtinute din lichidare si din încasarea creantelor, precum si planul de distribuire pentru debitoarea SC Rafinaria Darmanesti prin care a dedus din fondurile ce urmau a fi distribuite creditorilor suma de 637.785,50 lei reprezentând, printre altele, “contravaloare onorariu avocat, aprobata de adunarea creditorilor”, fara sa existe aceasta aprobare, spun procurorii. Cu toate ca instanta dispusese modificarea vechiului raport, Apostu a întocmit unul nou prin care a dedus din fondurile ce urmau a fi distribuite creditorilor suma de 608.464.lei lei reprezentând, printre altele, contravaloare onorariu avocat.

De asemenea, Apostu a propus spre aprobare decontarea cheltuielilor reprezentând deplasarea lichidatorului si a colaboratorilor acestuia, evaluate la 16.322 lei, suma ce reprezinta prejudiciul produs în dauna SC Rafinaria Darmanesti SA si folosul necuvenit pentru Profesional Tenarus SPRL Onesti, desi cunostea ca aceste cheltuieli au fost respinse de instanta, întrucât nu au fost dovedite, se mai spune in rechizitoriu. În baza celor doua rapoarte, Apostu a achitat catre Cabinetul de avocat Tabarcea Alexandru suma totala de 565.585,12 lei, ce constituie prejudiciul produs în dauna rafinariei. “Pentru a efectua aceste acte contrare atributiilor sale de serviciu urmate de obtinerea unui folos necuvenit pentru inculpatul Tabarcea Alexandru, în lunile noiembrie si decembrie 2010, în temeiul unei întelegeri anterioare, inculpatul Apostu Ionut Cosmin a primit de la acesta din urma suma totala de 93.925 lei”, sunt acuzatiile procurorilor.

Urmatorul termen, sfârsitul lunii

Cei doi inculpati nu au putut fi audiati la primul termen, din lipsa de procedura. Insa, ei au depus la dosar memorii prin care sustin ca sunt nevinovati. “Nu pot fi considerat complice la infractiunea de abuz in serviciu, atât timp cât nu am inlesnit si nu am ajutat in niciun mod la savârsirea vreunei fapte penale. Toate operatiunile financiar contabile s-au efectuat la vedere, au fost achitate la termen toate obligatiile fiscale catre stat, iar transferul sumelor incasate s-a facut numai prin banca, fiindca nu aveam nimic de ascuns.

In privinta onorariului negociat, precizez faptul ca, in aceasta cauza, eu eram la acea data avocat in cadrul Baroului Bacau si am incheiat cu reprezentantul societatii de lichidare «Profesional Tenarus» contract de asistenta juridica. (…) Organul de urmarire penala, in mod gresit, a amestecat datele si faptele derulate in activitatea mea si a lichidatorului, dorind sa scoata fortat câteva infractiuni de coruptie, fara a tine seama de faptul ca cercetarile efectuate de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bacau au evidentiat, in mod clar, ca nu exista nicio infractiune”, explica avocatul Alexandru Tabarcea. Si Ionut Cosmin Apostu sustine ca faptele retinute in rechizitoriu nu sunt reale si nu atrag raspunderea penala.

“Faptele au fost interpretate eronat ca având caracter penal. Am respectat prevederile legale”, spune Apostu. Referitor la acuzatia de dare/luare de mita, cei doi vorbesc despre un imprumut cerut de Tabarcea de la Apostu, in 2010, in suma de 90.000 lei, imprumut care nu ar fi avut nicio legatura cu dosarul rafinariei si care ar fi fost restituit in acelasi an. Cei doi inculpati urmeaza sa fie audiati la termenul din 26 aprilie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Astea-s chestii marunte …. Problema mare care ne intereseaza este cand se va ancheta falimentul rafinariei …. Nu-i cazul numai a acestei societati , ci a tuturor celor care mai functionau bine si unde au fost lasate fara paine milioane de familii din Romania .
    Noul procuror general , sper ca va lansa anchetarea tuturor cazurilor si sa aflam si noi cum au ajuns in faliment in toata Romania .
    Vrem razbunarea …..suferim cu tot cu familii de zeci de ani ……….

LĂSAȚI UN MESAJ