24 iulie 2024
ActualitateA fost sau n-a fost?

A fost sau n-a fost?

Managerul public al Primariei Bacau acuza ca Politia locala i-a interzis accesul la sedinta Consiliului local

Politia locala ar fi interzis accesul managerului public si directorului economic din Primaria Bacau la sedinta de consiliu local de luni, 31 august. Cei doi sunt martori in procesul in care DNA il acuza pe primarul Stavarache de mai multe fapte penale, primarul Bacaului neavând voie sa ia contact cu acestia.In vreme ce Leonard Padureanu, managerul public al Primariei sustine ca Politia Locala a primit ordin de la Romeo Stavarache sa nu le permita accesul in sala de sedinte, politistii locali sustin ca nici n-au avut ordin, nici n-au oprit pe nimeni.

„Din punctul meu de vedere, situatia putea fi evitata daca ni se spunea din timp ca domnul primar doreste sa ia parte la sedinta. Se puteau pregati documentele, puteam delega pe altcineva sa de avizele tehnice necesare la proiectele de hotarâre.”
Leonard Padureanu, manager public al Primariei Bacau (FOTO)

Padureanu mai spune ca prezenta sa si a Clementinei Vinerica (director economic in primarie) erau absolut necesare pentru desfasurarea sedintei deoarece trebuiau sa avizeze proiectele. “Politistul ne-a zis ca domnul primar a intrat in sala de sedinte si ca are dispozitie, din câte am inteles, de la domnul primar, sa nu ne lase sa intram. Ne-a spus ca putem intra doar dupa ce paraseste dânsul sedinta. Noi nu vrem sa-l impiedicam pe domnul Stavarache sa-si exercite mandatul, dar, pâna la urma, domnul primar este sub control judiciar, nu noi”.

O pozitie similara o are si senatorul PNL Dragos Luchian:”Din punctul meu de vedere, nu era necesara aceasta interdictie. Cred ca daca li s-ar fi spus celor doua persoane din timp sa nu vina, nu cred ca s-ar fi impotrivit, pentru ca sunt persoane cu foarte mult bun simt”.

Secretarul municipiului: “Prezenta celor doi era necesara”

Surse din primarie spun ca despre sosirea lui Stavarache la sedinta CL se stia de câteva zile. Legea le permite si primarului si martorilor Padureanu si Vinerica sa participe la sedinte, dar nu in acelasi timp. Hotarârea judecatoreasca spune ca Stavarache nu are voie sa intre in contact cu martorii, dar nu prevede interdictii pentru martori. In acest caz, daca Padureanu si Vinerica ar fi intrat in sala cât primarul se afla acolo, iar acesta din urma ar fi ramas in continuare, era pasibil de reincarcerare, sub acuzatia ca ar fi incercat sa intre in legatura cu martorii din dosarul in care este inculpat.

“In calitate de administrator public, respectiv de director economic al Primariei Bacau, prezenta domnului Leonard Padureanu si a domnisoarei Clementina Vinerica este imperios necesara la dezbaterea proiectelor care privesc bugetul si investitiile. Ei au obligatia sa dea avizele pe proiecte si eventuale lamuriri consilierilor locali. La sedinta de luni, 31 august, ei au trimis avizele lor in scris, dar a fost o exceptie, pentru ca daca ar fi statornicit acest obicei, nu am mai tine sedinte si am vota de acasa, ceea ce, evident, nu este normal”, a declarat Ovidiu Popovici, secretarul Primariei Bacau. De mentionat ca, la sedinta de luni a Consiliului Local, primul punct pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetara, la care cei doi ar fi trebuit sa fie prezenti, dar avizul lor a venit sub forma scrisa.

La apelul facut de prezidiul sedintei, numele celor doi a fost strigat de doua ori, dupa care s-a dat citire avizelor scrise pentru problemele de buget. Al doilea punct a fost proiectul privind organigrama Primariei, la care primarul a avut interes sa participe. Dupa dezbaterea acestuia si retragerea proiectului de pe ordinea de zi, Stavarache a plecat de la sedinta si la nici cinci minute au intrat in sala Padureanu si Vinerica.

Primarul a semnat lista cu invitati pe care cei doi nu figureaza

“Prezenta mea la sedinta Consiliului Local a avut ca scop sustinerea proiectelor de hotarâre privind bugetul si pe cel referitor la noua organigrama a Primariei, proiecte pe care le-am initiat personal. Oricum, dupa aceea as fi plecat, pentru ca aveam, programata o sedinta. Din punctul meu de vedere, tot ce s-a speculat, ca ar exista conflicte in Primarie, nu este adevarat. Aceste conflicte nu exista, dar exista intr-adevar puncte de vedere diferite in anumite probleme.

Cât priveste noua organigrama, aceasta ar duce la eficientizarea activitatii Primariei, stiut fiind ca exista deficit mare de personal. De asemenea, ar duce la indreptarea unor greseli juridice care ne-au fost semnalate de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, cum ar fi aceea ca exista angajati pe posturi contractuale si acele persoane, prin natura obligatiilor de serviciu, nu ar avea ce sa caute acolo.

Domnul Padureanu si domnisoara Vinerica stiau ca voi fi la sedinta, dar este important sa se stie ca ei nu figurau pe lista de invitati. Chiar daca prezenta lor este necesara in anumite chestiuni, ei pot fi inlocuiti. Ca angajati ai Primariei, si nu ai Consiliului Local, ei trebuie sa ceara aprobare sa participe la sedinte si sa figureze pe lista de invitati. La sedinta de luni, ei nu figurau pe acea lista. De aceea eu am fost in sala. In nici un caz nu am vorbit cu cineva de la Politia Locala sa le interzica accesul in sala de sedinte.”
primarul Romeo Stavarache

In conformitate cu prevederile hotarârii judecatorilor, daca administratorul public si directorul economic al Primariei ar fi intrat in sala in timp ce primarul se afla acolo, acesta ar fi putut fi acuzat de incalcarea restrictiilor impuse si ar fi fost pasibil de reincarcerare. Poate tocmai de aceea, sunt si voci care spun ca la sedinta Consiliului Local de luni, 31 august, s-a incercat un puci impotriva primarului si retrimiterea lui dupa gratii. Asupra acestei dileme, primarul nu a dorit sa se pronunte. De mentionat ca primarul Romeo Stavarache ne-a pus la dispozitie si lista oficiala a invitatilor la sedinta Consiliului Local de luni, 31 august, pe care, intr-adevar, numele domnului Padureanu si a domnisoarei Vinerica nu figureaza. Lista este semnata de primar.
Ovidiu Pauliuc
Catalina Chifu

„Din punctul meu de vedere, aici vorbim de un abuz. Primarul era cel care nu trebuia sa participe la sedinta. Atât timp cât are probleme cu justitia, el era cel care trebuia sa se abtina, pentru ca el are interdictie sa ia legatura cu cei doi martori. Nu sa impuna celor doi sa nu vina la sedinta. Cred ca este un abuz al politiei care a ascultat de ordinul primarului.”
– Petru Haratau, avocat

“Ca situatie ipotetica, dat fiind faptul ca sedintele de consiliu sunt publice, ingradirea accesului este un abuz. Abuz care, insa, trebuie reclamat si dovedit. Daca o persoana are interdictie de a lua legatura cu martorii dintr-un dosar, aceasta trebuie sa ia masuri, sa se abtina si sa nu participe la o sedinta in care se afla martorii. Nu martorii au interdictie. In acelasi timp, politia are obligatia sa asigure linistea si ordinea publica si trebuie sa ia masuri ca sedintele sa nu fie perturbate. Dar sa interzica accesul este un abuz. In acest caz, cred ca trebuie facuta o plângere penala.”
– Doina Sirghie, expert Avocatul Poporului

Seful Politiei Locale Bacau neaga faptul ca agentii care asigurau ordinea la sedinta de Consiliu Local de luni nu le-ar fi dat voie celor doi functionari ai primariei sa intre in sala. „Nu este adevarat. Politia Locala nu a oprit accesul nimanui in sala de sedinte. Colegii mei i-au adus la cunostinta domnului Padureanu ca la sedinta participa domnul primar iar dânsul a ales sa astepte, ca sa nu se intâlneasca. Daca voia, putea sa intre, dar a intrat dupa ce a plecat domnul primar”, a declarat Relu Mardare, director executiv la Politia Locala Bacau. (G.P.)spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri