30 aprilie 2024
ActualitateNoi dezvaluiri in dosarul de mita de la Scoala „Christiana”

Noi dezvaluiri in dosarul de mita de la Scoala „Christiana”

Neregulile de la Scoala Postliceala Sanitara „Christiana” par sa se inmulteasca la fiecare termen in instanta la care sunt audiati martori in dosarul in care au fost trimise in judecata trei eleve si o profesoara, pentru trafic de influenta, luare de mita, instigare si complicitate la aceste fapte.

Alti 14 elevi (acum angajati la Spitalul Judetean sau Serviciul de Ambulanta) au dat declaratii la Tribunal si au povestit despre practica, mostenita din generatii, de a strânge bani pentru protocolul si cadourile profesorilor din comisia de examinare.

Unii dintre absolventii scolii au recunoscut cu jumatate de gura ca au dat bani, pentru ca asa se obisnuia, dar nu pentru a cumpara indulgenta examinatorilor, cum au acuzat procurorii. O alta practica acceptata senin de elevi a fost aceea ca taxa de examen sa fie platita tot la sefele de clasa, si nu la secretariat, asa cum ar fi fost firesc.



Mai mult decât atât, elevii nu primeau chitante pentru acesti bani. Scoala elibera o singura chitanta colectiva pentru intreaga clasa. „Si cum stiai ca esti si tu prinsa in acea chitanta?”, a intrebat nedumerita judecatoarea, iar raspunsul a uimit si mai mult: „Cred ca mergeam pe incredere”, a spus Elena D.

„300 de lei erau pentru banchet si 220 lei pentru examen. Chitanta pentru taxa de examen era colectiva, nu primeam fiecare chitanta. Era o regula impusa de conducerea scolii ca taxa de examen sa fie platita la sefa clasei. Probabil ca sa nu mearga toti cei peste 90 de elevi la usa secretariatului. De sumele strânse de noi ne-a anuntat profesoara M. Nu au fost sume stabilite de noi in clasa.”
Elena D., absolventa Scoala „Christiana”

Au „uitat” ce au scris in declaratia de la Parchet

Alti bani se dadeau pentru taxa de reexaminare. „Am participat la reexaminare pentru ca nu aveam mediile incheiate – incearca eleva o prima explicatie. Adica… nu mai stiu…nu aveam suficiente note. (Se incurca, n.r.) Cred ca nu am promovat examenul si am dat din nou. Am mers la reexaminare la care stiu ca se platea o taxa.

Nu stiu daca era o regula. Diriginta V. a fost cea care a propus in Consiliul profesoral aceasta posibilitate de reexaminare si a rugat-o pe profesoara M. sa ne asculte. Am platit taxa de reexaminare, care era de 100 de lei, pe care i-am pus dnei V. pe catedra. Nu mi-a dat chitanta.”

Despre banii strânsi pentru comisia de examinare, din care procurorii sustin in rechizitoriu ca urmau sa fie cumparate bijuterii din aur, ceasuri, cafetiere etc., unii dintre elevi au „uitat” ca prin minune, dupa nici un an de la izbucnirea scandalului. Stefan M. scria in declaratia de la urmarirea penala ca „se dadeau cadouri pentru profesorii din comisia de examinare ca sa fie mai indulgenti”. In instanta, nu si-a mai amintit nimic din ce a scris. O alta eleva a uitat despre ce sume era vorba.

„Pe mine ma uimiti cu uitatul asta! Nu va inteleg! Cum sa uiti câti bani ai dat? Nu a trecut atât de mult timp ca sa uiti cât ai platit ca sa termini scoala.”
magistratul care judeca dosarul

Rechizitoriul in acest caz a fost finalizat in decembrie 2013. Intregul scandal a pornit de la denuntul facut de o eleva a Scolii „Christiana”, exasperata de presiunile sefei de clasa de a cotiza cu 220 de lei pentru cadourile profesorilor din comisia de examinare. Pe parcursul anchetei, procurorii au descoperit ca, pe lânga banii strânsi pentru cadourile examinatorilor, profesoarele ar fi conditionat primirea si verificarea lucrarilor de diploma de achitarea unor „taxe”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri