Un prieten povestea, in vara, despre un restaurant din Bucuresti in care se poate mânca “Borsul pungasului”. Marturisesc ca am fost invidioasa! Vineri, insa, mi-a trecut. De ce? S-a deschis in Bacau, pe str. Vasile Alecsandri, restaurantul-crama “Curtea Veche”, in care te poti infrupta din “Borsul boieresc”.
Ei? Nu suna mai bine “boier” decât “pungas“? Când intri in crama de piatra de la subsol, descoperi mai intâi atmosfera: mese de lemn, oale de ceramica aduse de la Marginea, stergare de in cusute cu flori in “cruciulite”, un bar asezat pe buturugi, rafturi de lemn in care atipesc sticle cu vin de soi, apoi pe flacaii in camasi albe si bundite.
Iubitorii traditiilor moldovenesti gasesc aici tot felul de borsuri, tocanite si fripturi care amintesc de bucataria bunicilor. Felul I poate fi “Ciorba radauteanca”, “Bors de fasole cu afumatura” sau nemaipomenitul “Bors boieresc”. La felul doi, puteti cere “Punguta Hangitei”, nu va spun ce este (!!!), “Muschiulet de porc impletit si impanat”, un platou vânatoresc sau muschi de vita “Curtea Veche”. Cine prefera mâncarurile gatite poate lua hribi cu smântâna, pui la ceaun, ciolan cu fasole sau tocanita de berbecut.
Dilema: Racitura de cocos sau stiuca umpluta?
Si pestele este la mare cinste in “Curtea Veche”: salau la gratar, saramura de crap, pastrav prajit etc. Cine iubeste gratarul poate alege ceafa de porc, frigarui de pui sau coaste de porc la gratar. Garniturile sunt, de asemenea, ademenitoare: cartofi cu rozmarin, hribi sote, fasole batuta sau cartofi taranesti. Sosurile pot fi vânatoresti, de hrean, de piper verde , iar salata, din sfecla, ardei, rosii cu varza.
Nici desertul nu e mai prejos. Gasiti aici clatite cu brânza, coltunasi, placinta cu mere sau misterioasa “Placinta Curtea Veche”. Daca faci comanda cu 3-4 zile inainte, te poti desfata cu racitura de cocos, stiuca umpluta, curcan umplut, rasoale de vita, purcelus de lapte sau plachie de pastruga. Toate aceste bucate, care iti imbata cerul gurii si iti ametesc narile, trebuie stinse cu vinuri alese – albe, rose sau rosii – din podgoriile cele mai renumite: Domeniile Coroanei, Segarcea, Castel Huniade, Cramele Recas, Print Stirbei, Cocosul dintre Vii sau Caloianul.
Vinul casei, la carafa, e Budureasca. Prin urmare, sa fie clar: numai la “Curtea Veche” gasiti atmosfera “moldovineasca”, vinul bun si “Borsul boieresc”, care luneca când mai iute când mai incet, piscat de un ardei rosu si domolit de cântecele lui Gica Petrescu.















