30 aprilie 2024
ActualitateCOD GALBEN de vânt, viscol și ninsori

COD GALBEN de vânt, viscol și ninsori

Până miercuri seara, în majoritatea regiunilor ţării vor fi intensificări ale vântului, ninsori şi precipitaţii mixte ce vor favoriza depuneri de polei, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Pentru acelaşi interval de timp, a fost emis şi un COD GALBEN de intensificări susţinute ale vântului şi viscol în toată zona de munte. La noapte, ninsorile vor fi mai intense în special în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali.

În prezent, din cauza intensificării vântului, ne aflăm sub avertizări nowcasting de COD PORTOCALIU pentru zonele de munte ale judeţelor Hunedoara şi Caraş Severin, dar şi de COD GALBEN pentru judeţele Constanţa şi Tulcea.



Ca urmare a acestui fapt, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-au dispus măsuri pentru ca pompierii, poliţiştii şi jandarmii să intervină în cel mai scurt timp în sprijinul cetăţenilor, dacă situaţia o va impune.

Situaţia la nivel naţional este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Reprezentanţii conducerii MAI vor ţine permanent legătura cu prefecţii din judeţele afectate de vremea rea.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂŢENI!

Înainte de a pleca pe munte, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există. Nu vă aventuraţi pe traseele interzise iarna!

Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

Pentru siguranţa dumneavoastră, evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Totodată, urmăriţi alertele transmise prin aplicaţia pentru telefoane mobile – DSU şi respectaţi restricţiile sau recomandările autorităţilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri