30 aprilie 2024
ActualitateDispute „prin învăluire” între consilierii locali din Onești

Dispute „prin învăluire” între consilierii locali din Onești

„Capul de afiș” al ședinței Consiliului Local (CL) Onești de zilele trecute a fost… dezbaterea unui proiect de hotărâre privind soluționarea unei plângeri prealabile. Aceasta a fost formulată de o societate comercială împotriva prevederilor unei hotărâri CL privind emiterea de către acesta a avizului pentru desfășurarea activităților de prestări servicii funerare de către o firmă recent înființată în municipiul Onești. Dacă la celelalte proiecte aflate pe ordinea de zi a ieșit în evidență rutina obișnuită specifică desfășurării întrunirilor consilierilor locali, la dezbaterea proiectului menționat din start a fost specificat faptul că „avizul Consiliului Local poate fi retras”.

Vorbind în numele consilierilor locali ai PSRO, Alexandru Cristea a spus că „acest grup se va abține de la votarea proiectului” și și-a exprimat opinia cum că „inițial, în urmă cu două săptămâni avizul Consiliului Local a fost legal pentru ca acum să avem un punct de vedere că nu era legal! Putem să mai avem încredere pe viitor în avizele de legalitate?” Consiliera ALDE Mihaela Bădic Geaboc (al cărui soț este administratorul noii firme de servicii funerare din Onești ajunsă în acest impas), a făcut cunoscut faptul că „inițial proiectul de hotărâre a fost votat în comisie (prin decizia majoritară a aleșilor PSD) și în Consiliul Local”. Demersul ei de a menționa și alte lucruri privitoare la acest proiect de hotărâre a fost stopat de Irina Anghel, de la Compartimentul Juridic al CL Onești, care a amintit o reglementare legală ce arată că „nu pot lua parte la deliberarea unei hotărâri consilierii locali ce au vreun interes în problema respectivă”.

De cealaltă parte, Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești, a declarat că „pârghia legală este procesul în contenciosul administrativ. Am constatat că proiectul nu a îndeplinit condițiile legale pentru acordarea avizului CL și am solicitat ca să demareze o activitate de verificare pentru aceasta! Cineva trebuie să explice de ce am ajuns în această situație”. Atât Gheorghe Ene și Elena Pașcu Apăvăloaie (consilieri locali ai PNL), cât și consilierul local Gelu Panfil (independent) au arătat că Mihaela Geaboc Bădic nu are voie să-și spună părerea despre acest proiect de hotărâre.



Iar liberalul Gheorghe Ene a menționat și cauzele pentru care nu este legal proiectul în discuție: lipsa autorizației de funcționare (pentru efectuarea de servicii funerare) emise de Direcția de Sănătate Publică Bacău și faptul că societatea nou constituită nu face dovada că dispune de un fond de garantare.
La votarea acestui proiect de hotărâre, la care consilierii locali ai PSD și PNL au votat în unanimitate, alături de consilierii PSRO, s-a abținut și Laura Abageru, viceprimar al municipiului Onești (ALDE).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri