30 aprilie 2024
EconomieLivezile rezista valului de ger al acestor zile

Livezile rezista valului de ger al acestor zile

Temperaturile scazute din aceasta perioada a anului, sub cotele normale multianuale ale lunii ianuarie, dar nu sub pragurile de pericol pentru pomicultura, nu afecteaza livezile din judetul Bacau, fie ca sunt plantatii intensive sau livezile din gospodariile proprii. Specialistii spun ca asemenea pericole pot aparea doar peste pragul de 20, chiar 25 de grade Celsius cu minus.

„Nici inainte de Craciun, când s-a ajuns la minus 18 grade, nu au fost probleme. Pomii sunt, deocamdata, in repausul obligatoriu. La acest moment, si lucrarile specifice din livezi, respectiv taierile de intretinere, se pot face. Acestea au inceput in livezile intensive chiar de la sfârsitul lunii noiembrie si au continuat in decembrie. Acum, sigur se va intra in livezi dupa ce s-au consumat toate sarbatorile de iarna, mai ales ca ziua devine din ce in ce mai mare.” – spune dr. ing. Florin Acatrinei, administratorul firmei Pomaltoi, din Letea Veche, si consultant la Camera Agricola Judeteana.

Pericolul – mai spun specialistii – poate aparea de acum in colo, daca va urma o perioada de incalzire peste mediile multianuale. Unii specialisti au facut, insa, comentarii panicarde pe aceasta tema, respectiv legate de perioadele de incalzire a vremii din luna decembrie a anului abia incheiat, peste limitele normale. Atunci pomii ar fi intrat in stare de vegetatie, iar gerul de acum i-ar afecta.



„Adevarul este ca in luna decembrie, chiar daca este cald, pomii nu pleaca in starea de vegetatie, fiind in repausul obligatoriu stabilit genetic. Numai dupa aceasta perioada de repaus, care in general se incheie intre 25 decembrie si 1 ianuarie, pot aparea probleme la ger cumplit. Dupa 1 ianuarie, apare repausul facultativ, care este tinut chiar de temperaturile de afara. Daca acum apar temperaturi ridicate, de peste sase grade Celsius, pomul incepe dezmugurirea. Anul trecut a fost luna ianuarie mai calduroasa, iar in februarie a venit inghetul, deci au aparut si problemele in livezi.”
Dr. ing. Florin Acatrinei, SC Pomaltoi Letea Veche

Înghetul toamna este periculos

Se poate vorbi de efecte ale înghetului timpuriu de toamna la temperaturi mai scazute de minus 15 grade Celsius. Pe timpul iernii, însa, pomii ar trebui sa reziste la înghet datorita fenomenului de calire. În schimb, toamna, înghetul timpuriu reprezinta un risc pentru pomii altoiti, în special la piersic, cais si chiar la cires. Mugurii de altoire sunt sensibili, deoarece calusarea n-a avut loc asa cum trebuie, fiind foarte fina.

Gerul nu poate fi combatut

Protectia plantatiilor pe timp de ger nu prea poate fi facuta. Temperaturile negative îngheata apa din celula plantei si nu se pot lua masuri. Riscul se poate minimaliza doar prin perdele forestiere de protectie a livezii, pe câte doua-trei rânduri. In schimb, la caderea brumei se plaseaza fumare din balegar sau alte materiale, care se aprind în functie de cum bate vântul, astfel încât fumul sa se raspândeasca în toata livada. Unii, mai dotati, folosesc sistemul de irigatii prin aspersiune, atât cât rasare soarele, pentru a spala pomii de bruma.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri