20 aprilie 2024
Actualitate8 case in 5 zile

8 case in 5 zile

S-a incheiat, in Bacau, cel mai mare eveniment de constructie si voluntariat al anului – proiectul intitulat „8 case in 5 zile” a fost dus la indeplinire, insa, din cauza vremii nefavorabile au mai ramas de facut lucrari la interior – principalul sponsor al evenimentului Big Build este Dedeman – beneficiarii se vor muta in noile case cel mai târziu la Craciun

La inceputul saptamânii trecute, pe 5 octombrie, in cartierul Izvoare din municipiul Bacau, Habitat for Humanity, Dedeman si partenerii acestui proiect dadeau startul celui mare mare eveniment de constructie si voluntariat din tara: “Big Build 2015 – 8 case in cinci zile”. Vremea insorita promitea lunea trecuta ducerea la bun sfârsit a acestui proiect.

Evenimentul a adunat aproximativ 200 de voluntari din SUA, Irlanda de Nord, Slovacia, din companiile românesti, personalitati si bacauani mai mult sau mai putin cunoscuti. De luni si pâna vineri, in santierul Habitat for Humanity au muncit inclusiv o serie de vedete. La acest capitol, lucrarile au fost deschise de Speak, urmat de Ada si Cabral, Cârcotasii, Melania Medeleanu, Ioana Moldovan, Proconsul, Ionut Iftimoaie si Traznitii de la Prima TV. La deschiderea oficiala a proiectului au participat Dragos Paval, presedintele companiei Dedeman, viceprimarul Radu Ababei, Viorel Ilie, primarul orasului Moinesti, Clive Rainey, primul voluntar care s-a alaturat fondatorului asociatiei si alte personalitati implicate direct in proiectele derulate de asociatie.



Gazda evenimentului a fost Mario DeMezzo, directorul national Habitat for Humanity România. Alaturi de Dedeman, au raspuns apelului Habitat for Humanity România Kaufland, Tondach, Kronospan, AdePlast, Teraplast, Politub, MTI – Saint Gobain Group, AkzoNobel, DB Schenker, Fiskars, Epics Photobooth si Aqua Carpatica.

Organizare de santier

Ca sa ajungi pe santierul Habitat for Humanity trebuie sa intri in cartierul Izvoare dinspre strada Milcov si cum treci de Rombet trebuie sa faci imediat stânga spre Scut Bacau. Santierul in sine se desfasoara exact in spatele acestei societati, iar pâna in noul cartier de locuinte te ghideaza câteva indicatoare montate din loc in loc. In cele cinci zile cât s-a lucrat la ridicarea caselor nu a fost deloc greu sa ajungi la destinatie pentru ca te ghida zgomotul asurzitor al ciocanelor, al utilajelor de debitat lemn si zarva celor 200 de voluntari.

La intrarea in santier ti se facea protectia muncii, dadeai semnatura ca ai luat la cunostinta si primeai obligatoriu casca de protectie. Cei care lucrau efectiv erau echipati corespunzator muncii pe care o prestau. Se lucra pe echipe si fiecare stia clar ce are de facut. In prima zi, pe fundatiile celor opt case s-au ridicat structurile de lemn. Totul mergea ca la carte pentru ca se lucra cu raspundere si nu trebuia sa masori de mai multe ori ca sa tai o data. Pas cu pas, etapa cu etapa, noile locuinte prindeau contur.

S-a lucrat relativ usor deoarece constructiile au fost ridicate pe shelet de lemn, cu pereti din PVC izolati mai apoi cu vata minerala la interior si cu polistiren la exterior. Cele opt locuinte au fost construite in sistem duplex si au doua dormitoare, o bucatarie, un living si o toaleta.

Dedeman, principalul sponsor al evenimentului

Dedeman este afacerea de succes a doi antreprenori români. Incepând cu 1992, pe parcursul celor peste 23 de ani de activitate, au dezvoltat o companie care a inregistrat un succes constant, datorat unei strategii de business desfasurata in jurul clientului, cerintele acestuia si satisfacerea acestora fiind prioritare. Cultura organizationala a companiei Dedeman include si promovarea unei dezvoltari durabile a societatii prin imbunatatirea permanenta a calitatii vietii. Astfel, compania se implica in mod sustinut in sprijinirea cauzelor sociale prin oferirea de burse, donatii si sponsorizari.

„Cu Habitat for Humanity suntem parteneri de mai multi ani si suntem bucurosi ca rezultatele acestui parteneriat au condus la o viata mai buna pentru mai multi oameni din România. Noi, echipa Dedeman, intelegem sa avem o atitudine responsabila fata de tot ceea ce facem pentru ca suntem furnizori de confort. Venind in sprijinul beneficiarilor acestui proiect am decis sa ne alaturam partenerilor nostri si sa construim impreuna cele opt case. Acest suport nu ar fi fost posibil fara implicarea colegilor nostri care pun mult suflet in tot ceea ce fac. In acelasi timp nu putem decât sa le fim recunoscatori clientilor nostri.”
Dragos Paval, presedinte Dedeman

Firma bacauana sprijina misiunea Habitat for Humanity de a eradica locuirea in conditii sarace inca din anul 2005, prin importante donatii in materiale si bani. “Impreuna cu Dedeman suntem cu un pas mai aproape de visul nostru: ca fiecare familie sa aiba o casa decenta in care sa traiasca. In numele celor opt familii beneficiare, multumim Dedeman pentru generoasa contributie la Big Build”, a spus Mario DeMezzo, director national Habitat for Humanity România. Asociatia este in România de 19 ani, timp in care a ajutat peste 36.000 de oameni sa aiba un loc mai bun in care sa traiasca.

Un vis implinit in cinci zile

Intre 5 si 9 octombrie 2015, opt familii cu venituri mici din Bacau au vazut in numai cinci zile cum visul de-a avea o locuinta s-a indeplinit in numai cinci zile. Beneficiarii au fost selectati in acest proiect de catre Habitat for Humanity dintr-o lunga lista de asteptare inregistrata la Primaria Bacau. „Lista de asteptare pusa la dispozitie de municipalitate cuprindea 1.600 de cereri. Dintre acestea, s-au calificat aproximativ 400 de familii si selectia s-a facut in final pe baza de interviu. Familiile care beneficiaza de casele noi trebuiau aa aiba nevoie nevoie de o locuinta decenta, trebuiau sa munceasca un numar de ore la propria casa si sa returneze catre Habitat for Humanity România costul casei la pretul materialelor de constructie, pe o perioada de 20 de ani, in rate lunare fara dobânda, fara profit”, declara Loredana Modoran, coordonator Dezvoltare Resurse si Comunicare Habitat for Humanity România. Sistemul Habitat, dezvoltat de 39 de ani in 70 de tari din intreaga lume, responsabilizeaza familiile care beneficiaza si asigura fondurile pentru constructia de locuinte pentru alte familii dezavantajate.

Reprezentantii Habitat for Humanity spun ca lucrarile care trebuie facute in interiorul caselor vor fi terminate de echipa Habitat for Humanity din Comanesti, iar manager de proiect va fi Ionut Ciolas. Se preconizeaza ca in luna decembrie, noii locatari se vor putea muta in cele opt case ridicate pentru ei. Viceprimarul Radu Ababei, o prezenta activa la acest eveniment, a declarat ca doreste sa extinda acest proiect de locuinte pentru familiile nevoiase.

“In 2016, in acelasi loc, imi doresc sa vad 30 de case. Visul meu a inceput aici si continua cu acesti oameni. Ma voi zbate pentru nevoile celor aflati pe lista de asteptare si imi doresc sa transformam aceasta zona intr-un cartier rezidential. Bacaul are potential si impreuna cu oameni de buna credinta vom reusi sa dezvoltam acest gen de proiecte”, a declarat Radu Ababei, viceprimarul Bacaului. La incheierea proiectului “8 case in 5 zile”, sponsorul principal a fost reprezentat de Catalin Ivan, director marketing Dedeman. El si reprezentantii celorlalti sponsori au dat caselor numele firmelor care au sustinut acest proiect.

Emotii in casa noua

Familia Manciu este una dintre familiile alese de Habitat for Humanity pentru proiectul “8 case in 5 zile”. Alexandru (27 de ani) si Roxana (26 de ani) locuiesc impreuna cu baiatul (9 ani) si fetita (5 ani) in casa bunicilor. Cele doua camere ale casei sunt pline de mucegai, locuinta fiind afectata de inundatii in urma cu doi ani. Veniturile modeste nu le-au permis sa renoveze casa, se incalzesc cu sobe pe lemne, iar bucataria si baia sunt improvizate intr-o anexa lânga casa. De când a inceput proiectul Big Build, Roxana a fost prezenta in fiecare zi pe santier. Ba cara bax-uri de polistiren, ba pregatea material sau le dadea la mâna voluntarilor care ii construiau viitoarea casa. „Eu sunt aici, dar parca traiesc visul altcuiva. M-a prins aceasta activitate atât de tare si sunt atât de incântata, incât parca nu constientizez pe deplin ca lucrez la propria casa. Oamenii care ne ajuta sunt extraordinari. N-am crezut vreodata ca am sa intâlnesc oameni care sa te ajute dezinteresat, sa-ti zâmbeasca si sa te imbratiseze ca sa-ti arate ca iti intelege necazurile. Majoritatea voluntarilor sunt straini, dar reusim sa ne intelegem. Dupa cele cinci zile de proiect a mai ramas de lucru la interiorul casei, insa, când vad locuinta ridicata cu acoperis si varuita pe afara, parca nimic nu mai este atât de greu”, declara Roxana Manciu. Alexandru lucreaza mai mult in tura de noapte pentru ca ziua sa fie acasa si sa aiba grija de copii, cât timp Roxana este la serviciu.

Familia Luca este un alt exemplu de curaj. Madalina Luca creste singura doi copii gemeni si lupta sa le ofere celor mici o viata decenta. Madalina spune ca atunci când l-a cunoscut pe sotul ei nu se astepta ca viata sa se schimbe drastic. Bucuria unei vieti noi, alaturi de proaspatul sot si de gemenii pe care ii astepta cu drag, s-a naruit repede. Fiica Alessia s-a nascut cu o boala grava si are nevoie de ingrijire permanenta. Cel cu care se astepta sa isi petreaca restul vietii si sa se ajute la bine si la rau a disparut, iar Madalina a ramas sa creasca singura doi copii mici. Singurul sprijin al tinerei este mama ei, care i-a luat pe toti trei sa locuiasca impreuna intr-un apartament. Alessia trebuie sa faca terapie personalizata la domiciliu, intr-o camera special amenajata pentru nevoile ei. Apartamentul mamei are insa doar doua camere, pe care le impart si cu sora Madalinei. In ziua incheierii proiectului, Madalina Luca facea curatenie in noua locuinta. „Mai sunt de tencuit peretii si speram ca vremea sa fie de partea noastra, ca sa se usuce cât mai bine. Ce a fost greu s-a facut, iar acum urmeaza lucrarile la interior. Se pare ca la mine lucrarile sunt cele mai avansate si nu pot decât sa sper ca ma voi muta curând in casa mea. Abia astept sa amenajez locuinta dupa nevoile copiilor si sper sa fac acest lucru tot cu sprijinul oamenilor de bine din Bacau. Le multumesc tuturor celor care m-au ajutat!”, spune Madalina Luca.

Familia Sandulache este formata din cinci membri. Ionel (37 ani), Elena (34 de ani), Andru (11 ani), Denis (10 ani) si Dragos (3 ani). Toti cinci locuiesc in apartamentul mic al bunicii. De când s-au casatorit, Ionel si Elena au locuit cu mama lui, fiind singura solutie care le-a permis sa aiba bani pentru intretinerea copiilor. Bunica doarme intr-o camera impreuna cu unul dintre nepoti, iar parintii cu ceilalti doi copii in cealalta camera. Familia Sandulache nu-si aminteste când a luat ultima data masa in familie pentru ca in bucataria mica nu intra nici macar o masa. „Eram disperati! Copiii sunt din ce in ce mai mari si au nevoie de spatiu si intimitate”, spune Ionel. In primele cinci zile pe santier, cei doi soti erau in continua miscare. Faceau tot ce li se spunea si au muncit cot la cot cu mesterii. La momentul inaugural de vineri, Elena era atât de emotionata incât nu isi mai putea gasi cuvintele. „Mi se pare ireal ce mi se intâmpla. Am intâlnit oameni minunati, speciali, seriosi in tot ceea ce au facut, voluntari care au venit de la mii de kilometri numai ca sa ne ajute. Le multumesc tuturor si mai ales le sunt recunoscatoare sponsorilor si celor de la Habitat for Humanity fara de care visul de a avea o casa nu ar fi devenit realitate”, declara Elena Sandulache.

Familia Neacsu are sase membri. Nicusor (46 de ani), Lenuta (47 de ani) Andrei (17), Adela (14), Daria (11) si Maria (3,5). De sapte ani, cei sase isi duc traiul intr-o locuinta sociala, iar dupa ce au facut mai multe imbunatatiri au aflat ca trebuie sa paraseasca apartamentul. Mama, bibliotecar, le-a insuflat copiilor dragostea pentru carte, iar cei trei copii mai mari au rezultate excelente la invatatura. Andrei a fost unul dintre cei patru câstigatori din România a unei scoli de vara in SUA, practica sport de performanta si cânta la pian. Adela si Daria au câstigat si ele mai multe concursuri extrascolare. „Alaturi de toti acesti oameni minunati implicati in proiect ne cladim viitoarea casa, iar acest lucru este cel mai emotionant din toata viata mea. Este o traire aparte pe care o impartasesc zilnic cu oamenii de lânga noi. Asteptam cu nerabdare momentul in care ne putem muta”, spune Lenuta.

Tânara familie Simion formata din Dragos (29), Mihaela (26) si copiii Liviu (4) si David (3) locuiesc la rândul lor cu parintii intr-un apartament cu doua camere. Balconul a fost amenajat ca bucatarie, iar spatiul eliberat a fost transformat in camera de zi. Apartamentul este situat la etajul patru si dupa fiecare ploaie apa se infiltreaza in pereti si apare mucegajul. Din cauza igrasiei, David se imbolnaveste des si trebuie sa faca tratament cu aerosoli aproape tot timpul. Parintii muncesc de dimineata pâna seara, insa nu reusesc sa se incadreze pentru un credit de Prima Casa.

Cel mai mare vis al fiicei familiei Araboaie, medaliata la dans sportiv, este sa aiba camera ei. Gheorghita lucreaza in constructii, Alina este confectioner si au impreuna doi copii. De 14 ani, de când s-au casatorit, locuiesc pe la rude, mai intâi la cele ale lui Gheorghita, iar de câtiva ani impart o garsoniera cu mama Alinei. Fratii femeii vor ca mama sa vânda locuinta si fiecare sa ia câte o parte din bani, iar pe tema aceasta, scandalurile sunt dese. In ciuda certurilor de acasa, Elena (13) are bursa de merit si a câstigat numeroase competitii judetene de dans modern.

Familia Mocanu are o poveste trista. Din cauza certurilor dintre rude, fetita familiei urmeaza tratament psihologic. Bogdan (34) nu isi inchipuia ca proprii sai parinti ii vor face viata amara. Dupa ce a locuit câtiva ani in chirie impreuna cu sotia Ionela (33), fetita si matusa Ionelei care nu avea unde sa stea, s-a mutat in casa bunicii. Dupa ce bunica a murit, parintii lui Bogdan si-au revendicat drepturile asupra casei. Acestia ii reproseaza lui Bogdan ca sta cu familia in casa lor, fara sa le plateasca chirie. Barbatul spune ca parintii vin in locuinta respectiva când ei nu sunt acasa si le folosesc lucrurile.

Familia Coca locuieste de 9 ani intr-o singura camera. Razvan si Maria s-au casatorit in anul 2006 si au ramas sa locuiasca in apartamentul mamei barbatului. Parintii si fiica lor Elena (8 ani) traiesc intr-o singura camera, iar lucrurile legate de spatiu s-au complicat atunci când a venit pe lume si baietelul familiei. Cea mai mare dorinta a tinerilor este sa aiba o casa a lor, in care Elena sa se joace si sa invete, iar fratiorul ei sa creasca in conditii normale. Razvan lucreaza la o firma de instalatii, iar Maria este contabila.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri