Sesiunea de vara a examenului de bacalaureat 2016 a continuat ieri cu prima proba scrisa, cea la Limba româna. In judetul Bacau s-au inscris in total la aceasta proba 3.416 de absolventi, dintre care 54 au absentat, iar unul a fost eliminat pentru tentativa de copiere, caz inregistrat la Moinesti. Bac-ul continua astazi cu proba la limba materna, la care in judetul Bacau sunt doi inscrisi, iar mâine (miercuri, 6 iulie) se va derula proba la alegere in functie de profil: Matematica (la profil real) sau Istorie (la profil uman).

„Da’ aici ce se da?”

Intr-o zi de vara dominata de frig si ploaie, atmosfera de luni dimineata din incinta liceelor si colegiilor bacauane a fost una efervescenta. Agitatia a luat sfârsit odata cu intrarea candidatilor la examenul scris la limba româna, care a inceput la ora 9.00. Chiar daca pentru acest examen au fost rezervate trei ore, tinerii au inceput sa iasa din sali mai devreme. Unii aveau fete triste, unii afisau un amestec de incertitudini, iar altii pareau incântati.

PUBLICITATE

 

La poarta Colegiului Economic din centrul orasului am fost intâmpinati de portarul unitatii care statea la masa in ghereta sa. Meniul zilei, ceva cu ceapa din abundenta. I-am urat pofta mare, i-am spus ca vrem sa vedem cum merge examenul de Bac, omul a strâns din umeri si ne-a lasat sa trecem. In urma noastra, o doamna in vârsta, târând in urma ei un carucior pentru cumparaturi, intreba in stânga si in dreapta „da’ aici ce se da?”.

Un tânar a lamurit-o ca e aglomerat pentru ca se da Bacalaureatul, mamaia a scuipat „ptiu, uite cu ce-mi pierd eu timpul”, dupa care a dat din mâna a lehamite si a parasit curtea colegiului.

Intre romanul interbelic si cel psihologic

Ne-am apropiat de o tânara care tocmai iesise de pe usa colegiului, vizibil afectata de ce s-a intâmplat in sala de examen, de la care am incercat sa aflam cum a fost.

„Sunt asa pentru ca sunt obosita. A fost relativ usor. Ne-a picat romanul interbelic iar eu mi-am ales «Ion» de Rebreanu. Restul a fost mai usor. A mai fost o piesa de teatru… cam asta e. Una peste alta a fost acceptabil”, ne-a destainuit tânara.

Privindu-i pe cei care ieseau pe acea usa, am observat ca mai toti aveau aceeasi mimica, ceea ce ne-a facut sa credem ca au avut cam aceeasi soarta de izbânda, asa ca am hotarât sa schimbam unitatea de invatamânt. Poate, poate, mai vedem si alte expresii faciale. La un alt colegiu din zona centrala („Vranceanu”), atmosfera era mai relaxata.

„A fost usor. Ma asteptam sa fie asa”, ne-a spus din mers un absolvent. Dar am vrut sa aflam mai mult, asa ca am acostat un tânar care ne-a povestit, cu talc. „A fost ok…Eu voiam sa-mi cada «Plumb», ca pe aia am invatat-o. Ieri (duminica-n.r.) numai «Plumb» aveam in cap, si când colo, azi ne pica romanul interbelic. Asa ca, mi-am ales «Ultima noapte…», Camil Petrescu, si…a fost ok. Am scris de am rupt. Primul subiect a fost un text dramatic, nu mai stiu de cine, si la al doilea am avut «importanta jocurilor pe dispozitive electronice», text argumentativ.

Cam asta e… dar daca dadea Bacovia, 10 luam…dar asa…a trebuit sa o frunzaresc, sa bag din top…dar sunt sigur ca o sa fie bine”, ne-a spus tânarul, care dupa modul in care ne-a povestit chiar merita un 10. Pe usa liceului mai ies doi tineri. Zâmbesc, semn ca sunt multumiti de prestatia lor. Tragând cu urechea in stânga si in dreapta, am aflat ca sunt mai multi cei care l-au ales pe Camil Petrescu, altii spuneau ceva de „Enigma Otiliei”, iar altii faceau bancuri pe seama unor personaje din romanele pe care le-au abordat (si pe care nu le putem reproduce pentru ca nu suntem la televiziune sa le punem beep-uri).

La examenul scris la Limba româna, absolventii de la profilul real au avut de tratat un subiect despre romanul interbelic, iar cei de la uman, romanul psihologic.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ