Statisticile Agentiei Judetene de Ocuparea Fortei de Munca Bacau inregistreaza, de ieri, 430 de someri in plus, odata cu intrarea in vigoare a planului de concediere colectiva de la combinatul chimic Amurco. Proiectul de disponibilizare fusese depus la Inspectoratul Teitorial de Munca inca din data de 14 mai, dupa ce numarul celor trimisI in somaj a fost stabilit intre sindicate si conducerea combinatului. Practic, au fost dati afara 430 de muncitori dintre cei 747, adica muncitori, maistri, personal cu studii medii si superioare, chiar si o parte din conducerea societatii comerciale. La concediere s-a tinut cont de mai multe criterii, prioritare fiind competenta profesionala, experienta in munca si utilitatea salariatului (autorizatiile detinute, 2 sau mai multe calificari etc.), ori situatiile unde ambii soti sunt angajati ai Amurco. In proiectul de concediere se mai precizeaza ca angajatii disponibilizati vor primi, in compensatie, 3 salarii medii de la nivelul unitatii, dar plata se va face abia dupa data de 1 octombrie 2013. Nu vor beneficia de nicio compensatie pensionarii reangajati si cei care lucreaza pe baza de contract cu timp de munca partial ori pe durata determinata. Dar nici celor care vor ramâne pe posturile pe care le detin in momentul de fata nu le va fi usor. In documentul prezentat ITM Bacau de catre conducerea SC Amurco SA se mai mentioneaza ca pentru salariatii care vor fi mentinuti in activitate se va institui un program de lucru redus, ceea ce inseamna ca ei vor fi platiti in functie de timpul lucrat.

Cei care au ramas la lucru vor avea ca principala sarcina paza si conservarea instalatiilor, dar si continuarea investitiilor la capacitatea de cogenerare, in functie de cum vor exista fonduri. Problema tuturor, a celor trimisi in somaj sau ramasi la lucru, este ca nu si-au mai incasat salariile cuvenite de aproape patru luni. Marin Maldareanu, managerul Amurco, a declarat ca situatia financiara a combinatului este foarte proasta si ca va incerca sa mai reduca din restantele salariale putin câte putin. De altfel, in acest ritm au si primit angajatii pâna acum câteva sute de lei, când au refuzat sa mai intre la lucru sau au pichetat birourile conducerii. Directorul Maldareanu spera intr-o repornire a combinatului la toamna, când cei concediati ar putea fi rechemati la lucru.

PUBLICITATE


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ